Aproximativ 2.000 de profesori din Iasi au castigat in instanta reincadrarea pe salarii marite cu 34%. Vezi in text etapele razboiului cu Guvernul Boc
Se inmultesc deciziile definitive prin care profesorii isi primesc restantele salariale si sunt reincadrati pe salarii majorate. Aproximativ 2.000 de cadre didactice din 50 de scoli din Iasi au castigat reincadrarea pe salarii marite cu 34%, scrie Ziarul de Iasi. Decizia a fost pronuntata vineri, 10 iunie, de Curtea de Apel Iasi, este definitiva si irevocabila si se aplica retroactiv, din 2010, a declarat pentru HotNews.ro Violeta Amariei, presedintele Aliantei Sindicale „Gh. Asachi”. Potrivit legii, plata banilor restanti din 2010 si pana in prezent se va face esalonat, incepand cu 2012.
- In ceea ce priveste reincadrarea pe salariu marit, in aprilie Guvernul si-a asumat raspunderea pe o lege care stopeaza in anul 2011 majorarea cu 33,4% a salariilor din invatamantul preuniversitar.
- Decizia instantei de la Iasi este similara celei primite anul trecut de profesorii din Suceava si Botosani.
- In acest moment, aproximativ 70% din cei 260.000 de profesori din Romania au castigat in instante plata unor diferente salariale, pe diferite perioade, iar peste 12.000 de cadre didactice au castigat in instante reincadrarea cu salariile marite cu 34% (cazurile Suceava, Botosani si Iasi).
Cum s-au derulat procesele privind majorarea salariilor cu 34%
Violeta Amariei, presedintele Aliantei Sindicale „Gh. Asachi”, a declarat pentru HotNews.ro ca primul proces pe salarizare l-a inceput in 2009, dupa ce cadrele didactice au constatat ca nu se aplica legea 221 din 2008 (care prevedea cresteri salariale de aproximativ 50%). In decembrie 2009, instanta le-a dat dreptate profesorilor si a dispus aplicarea legii 221/2008 si recalcularea salariilor din octombrie 2008 pana in decembrie 2009.
Legea 330/2009 privind salarizarea unica si ordonanta 1/2010 au stabilit ca salariul de la 1 ianuarie 2010 va fi identic cu cel de incadrare din decembrie 2009. Desi instanta decisese in 2009 majorarea salariilor cu 34%, in hotararea judecatoreasca nu era prevazuta „reincadrarea” personalului pe salariu majorat cu 34%; in consecinta, profesorii au primit din nou in 2010 salariul la care nu se aplica majorarea hotarata de instanta.
In acest stadiu, profesorii au inceput un nou proces, in iunie 2010, privind reincadrarea pe salariu majorat cu 34%. Ei s-au bazat in acest demers pe hotararea judecatoreasca din decembrie 2009 privind aplicarea legii 221/2008. Dupa un an, Curtea de Apel Iasi le-a dat vineri, 10 iunie, dreptate si a decis ca, de la 1 ianuarie 2010, profesorii trebuie sa aiba o crestere salariala de aproape 34%.
„Practic, acum, incepand cu 1 ianuarie 2010, toate cadrele didactice pe care le reprezentam vor avea salariul de incadrare marit cu 34%„, a declarat Violeta Amariei. Liderul sindical a precizat ca a initiat un demers similar in instanta si pentru drepturile salariale din 2011. Procesul a fost castigat la Tribunal, insa a doua etapa o reprezinta Curtea de Apel. „Acelasi mecanism se aplica si pentru 2011. Am castigat la Tribunal, dar avand inca o cale de atac, Curtea de Apel, nu am garantia ca imi da sau nu castig de cauza, pentru ca e alta institutie„, a precizat vicepresedintele Aliantei Sindicale „Gh. Asachi”.
Potrivit acesteia, in prezent sunt numeroase astfel de procese in derulare, astfel ca „pe durata acestui an este posibil sa mai apara si alte decizii de acest gen„. „Noi am avut un mare avantaj, la Iasi, ca instantele ne-au permis sa facem un singur dosar pentru toti membrii nostri de sindicat, deci pentru toate unitatile scolare si consiliile locale„, a explicat Amariei.
Legea privind incadrarea si salarizarea in anul 2011 a personalului didactic si auxiliar din invatamant
In aprilie 2011, Guvernul si-a asumat raspunderea pe Legea privind incadrarea si salarizarea in anul 2011 a personalului didactic si auxiliar din invatamant, act pe care presedintele Traian Basescu l-a promulgat pe 6 mai.
Legea are ca efect stoparea in anul 2011 a majorarii cu 33,4% a salariilor din invatamantul preuniversitar. Masura a fost luata de Guvern pentru a contracara deciziile judecatoresti prin care a fost dispusa reincadrarea dascalilor, incepand cu anul 2010, luand in considerare salariile de baza aferente lunii decembrie 2009, rezultate din aplicarea Legii 221/2008, privind majorarea salariilor cu 50%.
Astfel, salariatii din invatamant sunt remunerati in 2011 conform legii, care prevede salarii brute pornind de la 670 de lei pe luna – minimum pe economie – aferente posturilor de profesor, invatator, educator, maistru-instructor, cu studii medii si vechime in munca de pana la 10 ani. Salariul brut de incadrare maxim, in invatamantul preuniversitar, ajunge la 1.894 de lei pentru un profesor cu studii superioare de lunga durata, cu grad didactic I si vechime de peste 40 de ani, potrivit anexei la proiectul de lege.
Prin aplicarea legii, toate cadrele didactice primesc, in anul 2011, un salariu calculat la nivelul de dinainte de Legea 221/2008 privind majorarea cu 50%, la care se adauga 17% – dispusa printr-o ordonanta a Guvernului Tariceanu prin care se limiteaza majorarea votata de Parlament de 50%. Cuantumului rezultat astfel i se aplica diminuarea cu 25% dispusa de Guvernul Boc in iulie 2010, dupa care se aplica o majorare cu 15% la venitul brut, acordata tuturor bugetarilor, incepand cu ianuarie 2011.
Actul normativ nu intervine in cazul drepturilor castigate in instanta de profesori, anterioare legii de plafonare, insa acestea vor fi esalonate in perioada 2012 – 2014, printr-o ordonanta de urgenta. Proiectul de lege ii ameninta inclusiv cu sanctiuni penale pe ordonatorii de credite care nu aplica grilele de salarizare stabilite de Guvern.
Daniel Funeriu: Peste 12.000 de cadre didactice au castigat in instante reincadrarea cu salariul marit
Intr-un interviu acordat HotNews.ro in luna aprilie, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat ca aproximativ 70% din cei 260.000 de profesori din Romania au castigat in instante plata unor diferente salariale, pe diferite perioade, iar peste 12.000 de cadre didactice au castigat in instante reincadrarea cu 50% leafa marita.
Sunt asadar doua cazuri majore privind salarizarea si procesele: cazurile in care s-au castigat drepturi banesti retroactiv, si acestea vor fi acordate din 2012 – si decizii de reincadrare – care au fost stopate prin Legea privind incadrarea si salarizarea in anul 2011 a personalului didactic si auxiliar din invatamant.
Aceasta lege pe care Guvernul si-a angajat raspunderea „stabileste unitate si echitate, stabileste pentru fiecare functie didactica nivelul salarizarii”, a declarat Funeriu. Potrivit acestuia, „daca toate cadrele didactice din Romania ar avea sentinta cu legea marita ar fi 500 de milioane de euro anual. (…) Cazuri similare celor din Botosani, Suceava si Iasi au fost pierdute de cadre didactice in judetul Arad si Curtea de Apel Timisoara a confirmat aceste decizii”.