Sari direct la conținut

Aproximativ 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina

HotNews.ro
Recoltă de grâu din Zaporojie (Ucraina), în anul 2020, Foto: Ukrinform / Avalon / Profimedia
Recoltă de grâu din Zaporojie (Ucraina), în anul 2020, Foto: Ukrinform / Avalon / Profimedia

Aproximativ 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina şi nu pot părăsi ţara din cauza invaziei ruse, porturile de la Marea Neagră, inclusiv Mariupol, fiind blocate, a declarat, vineri, un oficial al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite, citat de Reuters.

Blocajele sunt percepute ca fiind una dintre cauzele preţurilor ridicate la alimente, care au atins un nivel record în martie, ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia, înainte de a scădea puţin în aprilie, a precizat, vineri, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO).

Ucraina a fost al patrulea exportator mondial de porumb în sezonul 2020/21 şi al şaselea exportator de grâu, potrivit datelor Consiliului Internaţional al Cerealelor.

”Este o situaţie aproape grotescă la care asistăm în acest moment în Ucraina, cu aproximativ 25 de milioane de tone de cereale care ar putea fi exportate, dar care nu pot părăsi ţara pur şi simplu din cauza lipsei de infrastructură, a porturilor blocate”, a declarat Josef Schmidhuber, director adjunct al FAP , Divizia Pieţe şi Comerţ.

Schmidhuber a spus că această situaţie ar putea duce la lipsa spaţiilor de depozitare în timpul următoarei recolte din iulie şi august.

”În pofida războiului, condiţiile de recoltare nu sunt atât de alarmante. Acest lucru ar putea însemna într-adevăr că nu există suficientă capacitate de depozitare în Ucraina, mai ales dacă nu există un coridor de grâu deschis pentru exportul din Ucraina”, a spus el.

O altă îngrijorare este faptul că unele depozite de cereale au fost distruse în luptele din Ucraina, a adăugat el, fără a oferi detalii.

De când Moscova a lansat aşa-numita ”operaţiune militară specială” la sfârşitul lunii februarie, Ucraina a fost nevoită să exporte cereale pe calea ferată peste graniţa de vest sau din micile porturi fluviale dunărene.

La începutul acestei săptămâni, şefa Organizaţiei Mondiale a Comerţului a declarat pentru Reuters că este ”profund îngrijorată” de creşterea preţurilor la alimente şi colaborează cu alţi parteneri pentru a găsi soluţii în acest sens.

”Ar fi cu adevărat benefic dacă am putea evacua aceste cereale (din Ucraina). Există un risc serios ca preţurile la alimente să crească şi să scadă raportându-ne la accesibilitate, ceea ce ar putea duce la extinderea foametei”, a afirmat Ngozi Okonjo-Iweala. (Sursa: News.ro)

CITEȘTE ȘI: Războiul din Ucraina a transformat portul Constanța într-un punct maritim vital pentru exporturile ucrainene

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro