Sari direct la conținut

Arcuda, un paradis al Biodiversitatii

Smile Media

World Conservation Union a raportat ca la fiecare 20 de minute, cel putin o specie din lumea plantelor sau animalelor dispare. Numarul speciilor amenintate cu extinctia totala, in urmatoarele decenii, este apreciat la 50.000 pe an. Biodiversitatea, in splendoarea ei, este profund si ireversibil afectata. Iresponsabilitatea omului fata de natura, a inceput sa genereze studii si proiecte schimbatoare de paradigma.

Studiile complexe urmaresc impactul dezvoltarii civilizatiei asupra mediului si avanseaza cifre alarmante: in prezent, omul utilizeaza, consuma si afecteaza peste 40% din universul verde al planetei. Biodiversitatea e parte din toate mecanismele globale, direct implicate in calitatea vietii, in pastrarea calitatii aerului si a apei. Doar ea, biodiversitatea, este cea care pastreaza planeta locuibila si ecosistemul functional.

Joi, 19 martie, Apa Nova Bucuresti a celebrat in avans Ziua Mondiala a Apei, care se serbeaza in fiecare an in data de 22 martie, printr-o vizita la Statia de Tratare si Productie a Apei Potabile de la Arcuda.

Despre paradisul verde de la Arcuda

Arcuda, prima Statie de Tratare si de Producere a Apei Potabile pentru Capitala, este o bijuterie inginereasca nascuta intr-o adevarata rezervatie naturala. Intins pe 136 de hectare, aici se regaseste universul ecologic absolut care participa si creeaza, la randul lui, o simbioza intre economie si ecologie. Aceasta reciprocitate are si ea miza ei, siguranta si protectia sanatatii a peste doua milioane de bucuresteni. 90 de hectare din intregul areal desfasurat la Arcuda este, de fapt, o „polita de asigurare” pentru viitor. De aceea, masurile de management al zonei sunt orientate spre reducerea impactului activitatilor economice, in scopul conservarii favorabile a speciilor de amfibieni si reptile, precum si a speciilor de flora, protejate.

In perioada 2012-2013, un grup de sase specialisti de la Universitatea din Bucuresti (Facultatea de Biologie si Gradina Botanica), Universitatea „Al. I. Cuza” din Iasi (Facultatea de Biologie si Gradina Botanica) si Asociatia Gradinilor Botanice, coordonat de Prof. dr. Anca Sarbu, a realizat un amplu studiu comandat de Apa Nova Bucuresti, pentru inventarierea si evaluarea diversitatii biologice din perimetrul statiei Arcuda.

Rezultatele acestui studiu au dezvaluit o diversitate remarcabila a florei (354 de taxoni), a vegetatiei (10 tipuri de comunitati vegetale) si a faunei (108 taxoni), din toate acestea detasandu-se speciile cu valoare conservativa. Pe o suprafata de 136 de hectare, Arcuda adaposteste galerii de salcie si de plop, vegetatie acvatica submersa si emersa, vegetatie higrofila, pajisti intinse, plantatii de salcam, livezi de pomi fructiferi, orhidee rare, plante acvatice carnivore, ferigi unice, reptile si amfibieni.

Astfel, in zona Statiei Arcuda pot fi intalnite elemente naturale cu valoare conservativa pentru patrimoniul national si European: 6 specii de plante (Directiva Habitate, Lista Rosie a Romaniei) dintre care 2 plante European protejate (Marsilea quadrifolia – Trifoi cu patru foi, Typha minima – Papura), 4 plante protejate la nivel national (Abies alba – Brad, Platanthera bifolia – Stupinita, Utricularia vulgaris – Otratel, Veronica catenata – Soparlita), 19 specii de pasari (Directiva Pasari, Cartea Rosie a Vertebratelor din Romania), 8 specii de amfibieni si reptile (Directiva Habitate) mai exact 3 specii de amfibieni (Rana ridibunda – Broasca mare de lac, Rana esculenta – Broasca mica de lac, Rana dalmatina – Broasca rosie de padure) si 5 specii de reptile (Emys orbicularis – Broasca testoasa de apa, Podacris tauricus – Soparla de iarba, Lacerta agilis – Soparla cenusie, Lacerta viridis, Natrix natrix – Sarpe de casa) si nu in ultimul rand 3 tipuri de habitate (Directiva Habitate -Reteaua Europeana de Arii Protejate: Natura 2000).

Cel mai important moment pentru conservarea biodiversitatii existente la Arcuda l-a reprezentat mutarea in toamna 2013 a exemplarelor de Typha minima (planta European protejata), numita popular papura, din zona filtrelor vechi, in zona de la capatul predecantorului. Pentru ca in zona filtrelor vechi erau programate lucrari de reabilitare, singura populatie de Typha minima din perimetrul statiei Arcuda, trebuia relocata intr-un loc mai sigur, fapt ce s-a si intamplat prin sprijinul direct al conducerii si al angajatilor de la Apa Nova.

Cu ocazia evenimentului, a fost inaugurat un tur de vizitare a celor trei habitate incluse in Directiva Habitate – Reteaua Europeana de Arii Protejate: Natura 2000. Incepand cu aceasta data, grupurile de elevi si studenti interesate de acest subiect pot solicita societatii Apa Nova Bucuresti programarea si organizarea unui astfel de tur de vizitare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro