Sari direct la conținut

Are Iohannis vreo șansă să conducă Consiliul European? Ciolacu: "Are o șansă reală România, nu președintele"

HotNews.ro
Klaus Iohannis si Marcel Ciolacu, Foto: Administratia Prezidentiala
Klaus Iohannis si Marcel Ciolacu, Foto: Administratia Prezidentiala

Premierul Marcel Ciolacu spune că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre funcţia de preşedinte al Consiliului European și susține că „este o şansă reală pentru România”, iar șeful statului ar putea prelua această funcție în luna mai. Amintim că scenariul ca Iohannis să devină șef al Consiliului European, vehiculat de mai multă vreme în cercurile partidelor, a fost repus pe masă în aceste zile.

Întrebat, joi, de jurnaliști, dacă Iohannis are vreo șansă să conducă Consiliul European, Marcel Ciolacu a susținut că, de fapt, „șansa reală” este a României:

  • „Părerea mea este că are o șansă reală România, nu președintele Klaus Iohannis pentru Consiliul European și chiar avem un culoar foarte bun.
  • Chiar e o temă serioasă și pentru România ar însemna extraordionar de mult să avem președintele Consiliului UE indiferent de la ce partid. Este vorba de România”.

Iohannis ar putea să preia funcţia de preşedinte al Consiliului European în luna mai, iar atunci ar trebui să îşi dea şi demisia din funcţie.

  • „Dacă se negociază ca președintele Iohannis să preia din mai președintia, se va negocia să preia si în urmatorul mandat din octombrie”, a spus Ciolacu.

Luna viitoare, Iohannis va merge în Parlamentul European, unde va susține un discurs în sesiunea plenară.

Discuția ca Iohannis să preia funcția de președinte al Consiliului European a ajuns în spațiul public după ce a fost purtată în prima ședință din acest an a Coaliției. Potrivit surselor HotNews.ro, social-democrații au fost cei care au ridicat problema unei eventuale numiri a președintelui Klaus Iohannis în fruntea Consiliului European din luna iunie.

De aici, consecințele: șeful statului ar urma să-și dea demisia, iar fotoliul de la Cotroceni ar reveni, până la expirarea mandatului prezidențial, președintelui Senatului, Nicolae Ciucă. Din această postură de președinte interimar, acesta ar beneficia de o mai mare vizibilitate și notorietate, de care are nevoie în perspectiva unei candidaturi la prezidențiale pe care liberalii o gândesc, pentru moment, pentru șeful lor de partid.

Noul președinte al Consiliului European se va alege la finalul lunii iunie, când consiliul se va întruni. Chiar dacă actualul șef, Charles Michel a anunțat că va demisiona pentru a participa la europarlamentare, cel mai probabil nu se va pune problema unui președinte interimar, liderii europeni optând pentru alegerea unui președinte pentru următorii ani. În acest context, scenariul cu Viktor Orban, vehiculat de mass media, nu stă în picioare.

Potrivit procedurii, președintele Consiliului European este ales de o majoritate calificată (15 voturi din 27 ) a membriilor Consiliului European pentru un mandat de 2,5 ani, care poate fi reînnoit o singură dată.

Dupa alegerile din 9 iunie, grupurile parlamentare își vor împărți cele patru mari funcții la nivelul administrației europene. Este vorba de șefia Parlamentului European, Consiliul European, Comisia Europeană și funcția de Înalt Reprezentat European.

De menționat ar mai fi că președintele Klaus Iohannis va participa la ședința PPE programată la începutul lunii martie și va ține și un discurs în Parlamentul European, fiind susținut puternic de actuala președintă a PE, Roberta Metsola, susțin sursele politice citate de HotNews.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro