Arheologii bulgari au descoperit o soba antica de piatra de origine traca
Echipa de arheologi bulgari condusa de Nikolay Ovcharov a incheiat campania de vara a sapaturilor din situl orasului trac Perperikon. Marti, Ovcharov a anuntat public cea mai importanta descoperire din cadrul sitului, respectiv o soba de gatit sapata direct in piatra datand din secolele 3-4, informeaza Novinite.
Soba este compusa in partea de jos dintr-o vatra al carui tavan are doua gauri ce permiteau focului sa ajunga in partea suprerioara unde erau puse vasele de gatit. Decoperirea reprezinta prototipul sobelor de gatit contemporane.
Campania de vara a durat patru luni, timp in care au fost examinati si 100 de metri din zidul fortaretei Perperikon. Grosimea de 3 metri a zidului indica faptul ca Perperikon era fortareata cea mai puternica din muntii Rodopi in perioada romana (a doua parte a secolului al III lea d.H.).
Profesorul Ovcharov considera ca cetatea era un palat-sanctuar care controla extractia de aur din muntii Rodopi si totodata centrul reliogios al Traciei care adapostea vechiul templu al lui Dionisos.
Intre numeroasele artefacte si diferitele obiecte decoperite in vara acesta se numara o lampa romana cu imaginea unei dansatoare goale, ornamente din bronz si din argint, sigilii ale diferitilor lideri locali si doua pietre de mormant.