Sari direct la conținut

Aristoteles Workshop si-a ales câstigătorul

HotNews.ro
Aristoteles workshop, Foto: Aristoteles Workshop
Aristoteles workshop, Foto: Aristoteles Workshop

Documentarul de scurtmetraj ”Block no. 6/Blocul nr. 6” a primit Premiul Juriului la cea de-a cincea editie a programului anual unic de training de dezvoltare şi producţie de film documentar Aristoteles Workshop (AW), care a avut loc între 1 august – 5 septembrie, în satul Vama (judetul Suceava). Programul condus de Dan Nutu a reunit studenti din Cehia, Polonia, Germania, Ungaria, Italia si România. ”Block no. 6” a fost, totodată, si optiunea Juriului presei, informeaza comunicatul remis HotNews.ro.

O mentiune specială a Juriului AW 2010 a fost decernată scurtmetrajului ”Summer with Mosquitoes/Vară cu tântari”. În valoare de 3000 de euro, Premiul Juriului este acordat de Institutul Cultural Român (ICR), care sustine AW pentru al doilea an consecutiv, după ce în 2009 premiul a fost înmânat documentarului ”Căutare”, premiat la Festivalul de film de la Cannes 2010. Celelalte două filme produse anul acesta, apreciate, de asemenea, de cele două jurii si de spectatorii de la proiectie sunt ”Confession/Confesiunea” si ”Three Conversations/Trei conversatii”.

Documentarul câstigător, ”Block no. 6”, este un scurtmetraj despre locuitorii a două blocuri izolate, de la marginea unei păduri din Bucovina. Echipa este formată din Péter Akar (Ungaria), Carmen Bianca Tofeni (România/Italia), Krisztián Marton (Ungaria) si Andrada Popan Dorca (România).

”Block no 6\Blocul nr 6 a surprins realitatea existentei unei comunităti, atât prin creionarea personajului individual, cât si a celui colectiv”, este motivatia Juriului. ”De asemenea, în Summer with Mosquitoes\Vara cu tîntari a fost apreciată naratiunea de tip epic, respectiv portretizarea fetitei si a fratelui ei si, totodată, în mod special, munca operatorului“, continuă Juriul format din André de Margerie (directorul departamentului de Relaţii Internaţionale al televiziunii ARTE France), Sorin Botoşeneanu (decanul UNATC), Miroslav Janek (realizator de film, lector la FAMU, Praga), Ibolya Fekete (realizator de film, profesor al Universității de Teatru, Film şi Televiziune din Budapesta), Stere Gulea (regizor, profesor al UNATC), Adina Brădeanu (consultant la Universitatea Oxford, doctorand în Departamentul de Cercetare şi Educaţie în Arte şi Media la Universitatea Westminster) şi Cristian Tabără (directorul departamentului de film din TVR).

Mihai Fulger (Observatorul Cultural), Vasile Arhire (TVR Iaşi), Lucian Maier (liternet.ro), Andrei Rus (Film Menu) şi Cristina Zaharia (port.ro) au format juriul presei.

”Întrucât cele patru scurtmetraje documentare au fost foarte diferite, atât ca abordare, cât si ca subiect, am decis ca filmul a cărui echipă a fost cea mai sudată să primească Premiul presei”, este motivatia Juriului presei. ”Acest aspect se simte în regie, montaj, imagine, în totalitatea productiei în sine, vizibil făcute cu plăcere. ”Block no. 6/Blocul nr. 6” a realizat cel mai bine ce si-a propus si, mai mult de atât, a functionat ca un document, a vorbit despre o realitate”, spune, în continuare, motivatia jurnalistilor.

”Patru oameni care trebuie să lucreze împreună – la început, asta este o provocare. Nu ne cunoșteam, nu știam dacă filmarea va ieși bine, dacă ne vom înțelege”, povestește Andrada Popan Dorca, cea care a coordonat producția documentarului câștigător, despre ce au însemnat primele zile ale echipei ei.

Agnieszka Kowalczyk (Polonia), Tomáš Potočný (Cehia), Julianna Borzsei (Ungaria), Marius Apopei (România) constituie echipa care a conceput, filmat și editat ”Summer with Mosquitoes”, un documentar despre satele comunităţii de etnici polonezi.

Confession/Confesiunea este cel de-al treilea film realizat în cadrul AW, fiind legat de practicarea magiei albe în spaţiul bucovinean si care i-a adus împreună pe Jan Rendl (Cehia), Zsofi-Lili Kovacs (Ungaria), Wiktoria Szymanska (Polonia) si Costel Zaharia (România).

Echipa formată din Iulia Enculescu (România), Annegret Sachse (Germania), Matei Budes (România) si Dávid Szönyei (Ungaria) a produs documentarul ”Three Conversations/Trei conversații”, un film despre echipa de fotbal sătească, văzută ca o miniatură a satului.

Fiecare echipă a fost formată dintr-un regizor, un director de imagine, un editor si un producător. Cu totii s-au întâlnit pentru prima dată la 1 august, la începutul workshopului.

Tutorii care au sustinut ateliere si i-au îndrumat pe cei 16 participanti la workshop în realizarea documentarelor sunt celebrul regizor iranian Rafi Pitts, Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fost consilier al preşedintelui georgian şi jurnalist în zone de război), alături de trainerul Thierry Garrel, Marijke Rawie (preşedinta ExpertDocs), Michal Bregant (decanul universității FAMU din Praga), documentaristul John Appel, Jean Rozat (directorul televiziunii ARTE France), Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria), trainerul Maarten Roos si regizoarea Adina Pintilie.

”Acest workshop, aflat la a cincea editie, începe să devină o sursă de tineri documentaristi”, spune regizorul Stere Gulea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro