Sari direct la conținut

Armenia cere Rusiei să intervină, inclusiv militar, în conflictul de la granița cu Azerbaidjan

HotNews.ro
Nikol Pashinyan, premierul Armeniei, Foto: Celestino Arce/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Nikol Pashinyan, premierul Armeniei, Foto: Celestino Arce/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

​​Armenia a cerut activarea unui articol din tratatul Organizației de apărare colectivă (CSTO) condusă de Rusia care prevede ca atunci când un membru este atacat să se considere că sunt atacați toți.

„Am cerut ajutorul CSTO, inclusiv ajutor militar, pentru a restabili integritatea teritorială și retragerea forțelor azere de pe teritoriul Armeniei”, a declarat premierul armean Nikol Pashinyan.

Potrivit TASS, Consiliul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) a ținut o sesiune extraordinară marți prin videoconferință și a decis să trimită o misiune în Armenia condusă de secretarul general al organizației pentru a evalua situația.

Confruntări de amploare au avut loc marți la granița dintre Armenia și Azerbaidjan, forțele de la Baku, susținute de tunuri și drone, încercând să „înainteze” pe teritoriul armean, susține Erevanul. Luptele au dus la moartea a 50 de soldați armeni și la noi temeri privind un nou război în fosta Uniune Sovietică.

Atacurile au început la scurt timp după miezul nopții pe 13 septembrie. Orașele și satele atacate sunt situate în provinciile Syunik, Gegharkunik și Vayots Dzor de-a lungul graniței de est a Armeniei cu Azerbaidjan.

Aceste noi lupte, care au izbucnit peste noapte, arată modul în care situația rămâne explozivă între cele două republici ex-sovietice rivale din Caucaz și amenință procesul de pace fragil sub medierea europeană.

Cele două țări se acuză reciproc pentru confruntare, la câteva zile după ce Armenia și-a acuzat vecinul că și-a ucis unul dintre soldați în timpul ciocnirilor la graniță.

Armenia și Azerbaidjanul au purtat două războaie – în anii 1990 și în 2020 – în regiunea Nagorno-Karabah, o enclavă azeră populată de armeni. Șase săptămâni de lupte din toamna anului 2020 au provocat peste 6.500 de morți. În urma unui armistițiu, Armenia a cedat zone de teritoriu pe care le controlase de zeci de ani, iar Moscova a desfășurat aproximativ 2.000 de soldați ruși pentru menținerea păcii.

Blinken: Rusia ar putea încerca să agite apele

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a declarat marți că este îngrijorat de faptul că Rusia ar putea încerca să „agite apele” în conflictul dintre Azerbaidjan și Armenia pentru a distrage atenția de la Ucraina, potrivit The Guardian.

Blinken a cerut „încetarea imediată a oricăror ostilități militare”.

„Dacă Rusia încearcă într-un fel să agite apele, să creeze o diversiune pentru a distrage atenția de la Ucraina, este ceva ce ne îngrijorează”, a declarat Blinken pentru Reuters la un eveniment din Indiana. El a adăugat că Rusia și-ar putea folosi influența în regiune pentru a ajuta la „calmarea apelor”.

„Este dificil să supraestimezi rolul Federației Ruse, rolul personal al lui Putin. Președintele normal că face toate eforturile pentru a ajuta la dezescaladarea tensiunilor de la graniță”, le-a spus jurnaliștilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro