Sari direct la conținut

Arogantul dauneaza grav reformei (de Gelu Trandafir)

Cotidianul

Dupa ce a luat bataie de la marinarul Basescu si de la juniorul Geoana, Nastase a fost „reabilitat” de Curtea Constitutionala. Decizia Curtii transmite un semnal demobilizator pentru reforma in institutiile statului si in interiorul PSD. Onoarea Arogantului a fost reperata. Sa trecem la evaluarea pagubelor.

Arogantul revine in forta. E radios. Jurnalistii rid din nou la glumele lui nesarate. El arunca din nou in stinga si in dreapta cu invective. Ca pe vremurile cele bune cind avea presa si tara la picioare. Nasul de pe B1 TV il felicita cu umilinta pentru Marea Victorie repurtata pentru el de judecatorii Curtii Constitutionale. Adevarul e ca a fost un an greu pentru Nastase.

L-a inceput nefericit, infrint de Basescu in alegeri. Se amagea totusi cu ideea ca e presedintele celei de-a doua Romanii. A incasat-o inca o data in aprilie 2005, cind, paralizat in fata demiurgului Iliescu, a fost depasit de outsiderul Geoana si lasat in ofsaid de influentul lider transilvanean, Ioan Rus. A pierdut de doua ori la rind in confruntari directe.

Recent, pina si Prostanacul a ajuns sa-i dea iama prin departamentele de studii, pe care el, Arogantul, le considera un guvern din umbra. Era groggy, cu moralul la pamint, dar a fost salvat de judecatorii care motaie la Curtea Constitutionala cu voie de la acelasi Iliescu.

Acesta ar fi personajul ce prinde din nou culoare in obraji la gindul ca nimic nu-l va clinti de acum si pina la alegeri din pozitia de om numarul trei in stat si de presedinte al romanilor de la orase mici si sate. E drept, omul resuscitat e mic, dar consecintele reinvierii politice a lui Nastase sint grave.

Efectele imediate vor fi in PSD. Salvarea lui Nastase complica situatia din partid. Observati intii cum Geoana e plecat din tara la momentele de cumpana pentru PSD. Era plecat in vara, cind o alta decizie controversata a Curtii Constitutionale provoca anuntul premierului privind alegerile anticipate. Dar Nastase era la post pentru a da reactia.

Acum doua zile s-a petrecut acelasi lucru: Nastase jubila in fata telespectatorilor romani dupa decizia Curtii, iar Geoana reprezenta partidul intr-o sala, in Germania, la Congresul Social-Democratilor de la Berlin. Geoana nu pare sa depaseasca postul de ministru de Externe. Rabdarea grupului ardelenesc ce l-a instalat mot peste PSD va ajunge in curind la limite.

Pentru reformistii din PSD, era mai simplu daca Nastase era inlaturat de la conducerea Camerei Deputatilor. Isi pierdea puterea, nu mai avea ocazii de a aparea in presa ca lider de fapt al partidului, nu mai avea nici sinecuri de oferit si oamenii lui s-ar fi predat gruparii Geoana.

Dar, cu Nastase in continuare in fruntea Camerei Deputatilor, reforma PSD e pe cale de a fi ingropata inainte de a incepe.

Apoi, decizia ayatollahilor de la Curtea Constitutionala si, in fond, neputinta Aliantei de a-i schimba pe presedintii celor doua Camere transmit un semnal functionarimii din ministere: rezistati, caci revenim in aceeasi formula. Acelasi mesaj demobilizator pentru reforma poate avea consecinte devastatoare in cadrul serviciilor secrete si in cel al sistemului judiciar.

Care procuror va ancheta de acum incolo, cu inima usoara, dosarul „Zambaccian” si alte afaceri dubioase, cind puterea se dovedeste impotenta in realizarea unei schimbari politice profunde? Procurorii romani, oamenii din serviciile secrete sint hirsiti. Au mai vazut ei de-astea, cum „nebunii” de-au luat dosare grele au fost zburati din functii la revenirea fostilor la putere.

Stau cu dosare si informatii in sertar si privesc la desfasurarile politice. E esential sa le intelegem mentalitatea. Ei se tem doar de putere si de invingatori, ii dispretuiesc pe loseri, pe cei care nu sint in stare sa-si duca gindul, promisiunea pina la capat.

Iar 2005 ne-a oferit doua batalii politice majore, ambele pierdute de Alianta: anticipatele au fost avortate, Nastase si Vacaroiu s-au dovedit de neclintit. Oamenii din institutii au vazut la cine e de fapt puterea si putini vor fi cei care vor risca sa fie martiri in numele infrintilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro