Sari direct la conținut

Arta predictiei: De ce dam gres de multe ori in previziunile noastre?

GiftBooks.ro
semnalul-si-zgomotul-de-ce-atat-de-multe-predictii-dau-gres-pe-cand-altele-reusesc, Foto: GiftBooks.ro
semnalul-si-zgomotul-de-ce-atat-de-multe-predictii-dau-gres-pe-cand-altele-reusesc, Foto: GiftBooks.ro

Fiintele umane trebuie sa faca planuri si sa conceapa strategii de viitor. Pe masura ce ritmul vietii noastre devine tot mai rapid, trebuie s-o facem tot mai des si mai iute. Dar sunt predictiile noastre bune la ceva? Exista sperante de îmbunatatire?

InSemnalul si zgomotul, Nate Silver examineaza lumea predictiei, cercetand modul in care putem sa distingem un semnal autentic intr-un univers de date pline de zgomot, mereu mai numeroase. Multe predictii dau gres, adeseori cu mari costuri sociale, intrucat cei mai multi dintre noi avem o intelegere precara a probabilitatii si incertitudinii.

Suntem programati sa detectam un semnal si confundam predictiile mai sigure cu cele de sporita acuratete. Dar increderea excesiva este frecvent cauza esecului. Daca modul in care apreciem incertitudinea se perfectioneaza, predictiile noastre pot deveni si ele mai precise.

Acesta este paradoxul predictiei: cu cat privim cu mai multa modestie capacitatea noastra de a emite predictii – si cu cat suntem mai dornici sa invatam din propriile greseli – cu atat mai mult putem sa transformam informatia in cunoastere si datele in previziune.

Yogi Berra avea dreptate: «e greu sa faci prognoze, mai ales despre viitor». In aceasta carte, Nate Silver explica de ce performantele expertilor variaza de la unele vizionare la altele inutile si de ce trebuie sa ne facem planuri pentru situatii neasteptate. Lectura obligatorie pentru oricine este preocupat de ceea ce se poate intampla pe viitor. – RICHARD THALER, coautor NUDGE

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro