Sari direct la conținut

Atac iminent asupra Israelului. Indiciile care arată că Iranul și Hezbollah vor să lovească în curând

HotNews.ro
Baterie Iron Dome, Foto: PHOTOSTOCK-ISRAEL / Sciencephoto / Profimedia
Baterie Iron Dome, Foto: PHOTOSTOCK-ISRAEL / Sciencephoto / Profimedia

Israelul este pregătit pentru potențiale atacuri din partea Iranului și Hezbollah în următoarele zile și estimează că loviturile ar putea veni de pe mai multe fronturi, potrivit presei evreiești, citate de The Times of Israel.

Un atac iranian ar putea avea loc chiar luni, potrivit site-ului Axios, care citează oficiali americani și israelieni.

Iranul, Hezbollah și gruparea palestiniană Hamas acuză Israelul de uciderea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, miercuri, la Teheran.

Asasinarea sa a avut loc la doar câteva ore după ce o lovitură revendicată de Israel l-a ucis pe șeful militar al Hezbollah, Fuad Shukr, marți seara, în apropiere de Beirut.

Israelul nu a comentat asasinarea lui Haniyeh

Israelul a revendicat uciderea lui Shukr, dar nu a comentat oficial moartea lui Haniyeh, pe care Hamas, Iranul și aliații lor au atribuit-o Israelului.

Acum, Israelul este în alertă maximă după ce Iranul a ameninţat cu represalii după recenta asasinare a lui Ismail Haniyeh, transmite dpa.

Utilizarea sistemului de poziţionare globală (GPS) în mari porţiuni din Israel a fost întreruptă pe fondul temerilor privind un atac iminent iranian asupra Israelului, au informat duminică ziarul Times of Israel şi portalul de ştiri Ynet, citând utilizatori, scrie Agerpres.

Se pare că întreruperile au afectat nu numai zonele de graniţă din apropierea Libanului, ci şi regiunile dens populate din centrul ţării.

GPS-ul le arată șoferilor israelieni că sunt în Liban

Şoferii din Israel au descoperit brusc că GPS-ul îi plasa în capitala libaneză, Beirut, potrivit mass-media israeliene.

Pe lângă faptul că oferă utilizatorilor indicaţii, sistemul de poziţionare GPS este folosit şi de drone pentru a-şi găsi ţintele.

Chiar înainte de atacul major al Iranului din aprilie, când Teheranul a lansat sute de rachete şi de drone asupra Israelului, armata israeliană a declarat că a perturbat în mod intenţionat sistemul de poziţionare prin satelit. Întrebată despre cele mai recente întreruperi ale GPS, armata israeliană s-a mulţumit să răspundă prin formula: „Nu comentăm”.

Vizita unui general american în Israel

Un alt indiciu al unui atac potenţial iminent al Iranului şi al miliţiilor aliate din alte ţări din Orientul Mijlociu a fost sosirea comandantului forţelor americane în regiune, generalul Michael Erik Kurilla, după cum a relatat portalul de ştiri american Axios.

Kurilla s-a mai deplasat în Israel cu puţin timp înainte de atacul major iranian din aprilie, aminteşte dpa.

Printre măsurile de precauție luate de Israel se numără patrularea în zonă de către avioane de luptă și nave de război ale țărilor aliate, potrivit Channel 12, fără a cita surse sau a oferi detalii suplimentare.

Reuniuni de securitate în Israel

Și site-ul de știri Ynet a scris că mai multe reuniuni de securitate au avut loc în Israel în cursul weekendului pentru a se pregăti pentru un atac care ar putea duce la un război pe ceea ce a spus că ar putea fi pe „cinci fronturi”, fără a elabora.

Un înalt oficial israelian a declarat pentru presă că Israelul și SUA ar putea lupta pentru a opri un atac de pe mai multe fronturi și că țara trebuie să se pregătească pentru „multe victime”, notează The Times of Israel.

Cu toate acestea, un astfel de scenariu ar permite, de asemenea, Israelului să răspundă cu mai multă forță și ar vedea întreaga lume în jurul Israelului, a susținut oficialul.

Channel 12 a remarcat că ediția de sâmbătă a ziarului iranian pro-regim Kayhan a avertizat într-un editorial că, spre deosebire de atacul aproape complet dejucat al Iranului din aprilie asupra Israelului, atacul său de această dată va viza zone din adâncul Israelului, cum ar fi Tel Aviv și Haifa, unde se află centre strategice și casele oficialilor israelieni.

INTERVIURILE HotNews.ro