Sari direct la conținut

Atacurile asupra centralei din Zaporojie, „un punct de cotitură semnificativ în acest război”, atenționează șeful AIEA

HotNews.ro
AIEA la centrala nucleară Zaporojie, Foto: Handout / AFP / Profimedia
AIEA la centrala nucleară Zaporojie, Foto: Handout / AFP / Profimedia

Atacurile cu drone asupra centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, aflată sub controlul Rusiei, reprezintă un „punct de cotitură” în războiul din Ucraina şi trebuie să înceteze, a declarat joi Rafael Grossi, şeful organizaţiei de supraveghere nucleară a ONU, în faţa Consiliului Guvernatorilor agenţiei sale, format din 35 de naţiuni.

„Cele mai recente atacuri ne-au mutat într-un punct de cotitură semnificativ în acest război”, a afirmat Rafael Grossi, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) în şedinţa extraordinară a Consiliului Guvernatorilor, convocată atât de Rusia cât şi de Ucraina, adăugând că doreşte „să se asigure că aceste atacuri nesăbuite nu marchează începutul unui nou front grav şi periculos”, relatează agențiile de presă Reuters, EFE și Agerpres.

Cu acest prilej, AIEA a avertizat din nou asupra pericolului unui accident la centrala nucleară din Zaporojie, ocupată de trupele ruse, dacă vor continua atacuri precum cele de duminică şi a făcut apel la ambele ţări să se abţină de la acţiuni militare care ar pune în pericol siguranţa instalaţiei.

„Nimeni nu poate beneficia sau obţine vreun avantaj militar sau politic de pe urma atacurilor asupra unor instalaţii nucleare”, a ţinut să sublinieze Rafael Grossi.

„Crește semnificativ riscul producerii unui accident nuclear”

Sesiunea a fost convocată la cererea Rusiei şi Ucrainei, care se acuză reciproc de atacurile de duminica trecută asupra centralei care au afectat unul dintre cele şase reactoare ale celei mai mari centrale nucleare din Europa.

Aceste atacuri, primele directe asupra centralei din noiembrie 2022, reprezintă o „escaladare importantă a pericolelor de securitate nucleară în Ucraina, crescând semnificativ riscul producerii unui accident nuclear”, a declarat Grossi.

Această centrală nucleară, care se află aproape de linia frontului, are şase reactoare VVER-1000 V-320 de concepţie sovietică, pe bază de uraniu 235 şi răcite cu apă. În prezent, reactoarele nr. 1, 2, 5 şi 6 sunt în oprire la rece, în timp ce reactorul nr. 3 este oprit pentru reparaţii, iar reactorul nr. 4 este în aşa-numita oprire la cald, potrivit administraţiei centralei.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc și în trecut de atacuri în perimetrul centralei, provocând îngrijorări privind posibilitatea producerii unui accident nuclear.

UE şi SUA transmis că Rusia responsabilă pentru acest risc

Statele Unite şi Uniunea Europeană au declarat joi că invazia Rusiei din Ucraina este cea care a provocat un risc de accident nuclear la centrala ocupată de trupele ruse în regiunea sudică ucraineană Zaporojie, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

„Aceste riscuri sunt o consecinţă directă a capturării ilegale de către Rusia a centralei nucleare ucrainene din Zaporojie, într-o încălcare flagrantă a Cartei Naţiunilor Unite”, a denunţat Uniunea Europeană în intervenţia sa la sesiunea specială de joi a Consiliului Guvernatorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Prin intermediul ambasadorului său la organismele internaţionale de la Viena, Carl Hallergard, UE a declarat că ocuparea militară a centralei din Zaporojie în martie 2022, la scurt timp după începerea invaziei ruse în Ucraina, „sporeşte în mod semnificativ riscurile de securitate nucleară, care pot duce la accidente cu consecinţe grave pentru Ucraina şi nu numai”.

În aceeaşi ordine de idei, SUA au afirmat că sursa incidentelor care ameninţă siguranţa centralei sunt „invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina şi preluarea cu forţa a centralei”.

Ambasadoarea SUA la AIEA, Laura Holgate, a declarat în intervenţia sa că riscul unui accident este „o consecinţă directă a deciziei preşedintelui (rus Vladimir) Putin de a continua războiul său ilegal, nejustificat şi neprovocat împotriva Ucrainei”.

La rândul său, Ucraina a acuzat Rusia că a lansat o campanie de dezinformare, acuzând Kievul pentru atacurile asupra uzinei. „Încercarea Rusiei de a da vina pe Ucraina este un efort disperat de a-şi ascunde propria vinovăţie”, a declarat delegaţia ucraineană la AIEA.

Kievul susţine că securitatea uzinei va fi restabilită doar atunci când Rusia îşi va retrage trupele şi va returna gestionarea uzinei autorităţilor ucrainene.

De cealaltă parte, ambasadorul Rusiei la AIEA, Mihail Ulianov, a insistat joi în a acuza Ucraina de comiterea unor „atacuri nesăbuite” împotriva uzinei.

____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro