Sari direct la conținut

„Atena Africii” a fost asediată de forțele jihadiste

HotNews.ro
Tombouctou, Foto: Susan Liebold / Alamy / Profimedia Images
Tombouctou, Foto: Susan Liebold / Alamy / Profimedia Images

O blocadă de două săptămâni instituită de insurgenții jihadiști din Sahel asupra orașului Tombouctou (Timbuktu), supranumit „Atena Africii”, a dus la o penurie de hrană și medicamente în acest fost centru al culturii islamice, relatează Reuters.

Tombouctou, un oraș din Mali aflat la marginea deșertului Sahara și inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, a fost înconjurat de violențe încă de la eliberarea sa din mâinile jihadiștilor de către forțele franceze în 2013.

Franța a anunțat în august anul trecut că ultimele trupe ale sale au părăsit Mali după ce noua juntă militară condusă de colonelul Assimi Goita i-a solicitat acest lucru.

Situația de securitate din Mali s-a deteriorat dramatic după ce la începutul lunii iulie a acestui an Consiliul de Securitate al ONU a decis să pună capăt misiunii sale de menținere a păcii din Mali, din nou după ce junta militară ce a ajuns la putere în urma unei lovituri de stat date în 2020 a cerut trupelor internaționale să părăsească teritoriul țării.

„Suntem martorii unei penurii de alimente, cu o creștere generală a prețurilor”, a declarat luni pentru Reuters primarul din Tombouctou, Aboubacrine Cisse. „Camioanele din Mauritania și Algeria nu mai vin”, a spus el luni într-un interviu acordat prin telefon.

Cisse a spus de asemenea că o comisie alcătuită din aproximativ 30 de lideri religioși și etnici a făcut un apel către militanții jihadiști să ridice embargoul și că speră ca lucrurile să poată reveni la normalitate.

Alphadi Wagaran, un imam local, a declarat pentru Reuters că livrările de combustibil, făină, cușcuș, lapte și alte produse alimentare au fost blocate.

„Lipsurile se fac simțite. Prețurile cresc peste tot”, a subliniat acesta.

Îngrijorări legate de situația umanitară din Tombouctou, „Perla Neagră din Deșert”

Agenția Umanitară a ONU a avertizat săptămâna trecută că unii dintre angajații săi nu au putut ajunge în oraș și că există riscul ca unitățile medicale să rămână fără medicamente. Agenția Uniunii Europene responsabilă de ajutoare umanitare a tras la rândul ei un semnal de alarmă, afirmând că unele grupuri umanitare au fost nevoite să își sisteze activitățile în Tombouctou.

Cunoscut drept Timbuktu în Occident și supranumit „Atena Africii”, „Roma Sudaneză”, „Mecca Saharei” sau „Perla Neagră din Deșert”, orașul a fost un important avanpost comercial și centru de învățare islamic în perioada medievală timpurie.

Învățații locali și colecționarii din zonă oferă încă o colecție impresionantă de manuscrise arabe din acea perioadă.

Agenția Reuters notează că nu este clar ce i-a făcut pe jihadiști să impună această blocadă asupra orașului. Mai devreme în cursul lunii august aceștia anunțaseră însă că au impus un asediu de două săptămâni asupra unei alte localități din regiunea Mopti pentru a pune presiune pe localnicii pe care îi acuză că ajută armata guvernului de la Bamako.

Junta militară a solicitat trupelor internaționale să părăsească țara, bazându-se pentru securitatea sa pe mercenarii Wagner trimiși de Rusia, însă se pare că aceștia nu fac față insurgenței jihadiste din regiunea Sahelului.

În plus, soarta activităților Wagner din Africa este acum sub semnul întrebării după moartea lui Evgheni Prigojin în accidentul aviatic de săptămâna trecută.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro