Atentatul cu bombă în care a fost rănit Zahar Prilepin: Rusia a pus sub acuzare un bărbat „născut în Ucraina”
Anchetatorii ruși au pus sub acuzare luni un bărbat suspectat de comiterea atentatului cu mașină-capcană în care a fost rănit Zahar Prilepin, scriitorul rus susţinător al invaziei din Ucraina, relatează Reuters.
Scriitorul, Zahar Prilepin, un susținător înfocat al campaniei militare a Rusiei în Ucraina, s-a ales cu ambele picioare rupte în atacul de sâmbătă. Asistenul său, care se afla în mașină cu el, a fost ucis.
Alexander Permiakov a fost acuzat de săvârșirea unui „act terorist” și de manipulare ilegală de explozibili, a anunțat Procuratura Generală într-un comunicat.
Un tribunal din regiunea rusă Nijni Novgorod l-a arestat preventiv pentru două luni.
Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat Ucraina și statele occidentale care o susțin, în special Statele Unite, pentru atacul asupra lui Prilepin.
Kievul neagă implicarea în atentat
Serviciile de securitate ale Ucrainei nu au confirmat și nici nu au infirmat implicarea. Mihailo Podoliak, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, crede că autoritățile ruse au organizat atacul.
Departamentul de Stat al SUA nu a comentat incidentul.
Agenția de presă de stat a Rusiei TASS a citat surse de securitate spunând că suspectul este „născut înUcraina”, cu o condamnare anterioară pentru tâlhărie cu violență.
Prilepin a fost a treia personalitate pro-război care a fost vizată de un atac cu bombă de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Moscova în februarie 2022.
De asemenea, Rusia a dat vina pe Ucraina pentru moartea jurnalistei Daria Dughina și a bloggerului de război Vladen Tatarski în două atacuri anterioare. Kievul a negat implicarea.
Zahar Prilepin, scriitorul rus susţinător al invaziei din Ucraina rănit sâmbătă în Rusia în explozia maşinii sale a afirmat duminica într-un mesaj că „nu se va lăsa intimidat”, relatează AFP.
Cine este Zahar Prilepin și legătura cu Ucraina
Personalitate a scenei literare ruse, tradus în numeroase ţări, Zahar Prilepin s-a implicat din 2014 în favoarea separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei, în rândurile cărora a luptat, scrie AFP.
Mai mult, potrivit agenției EFE, în 2016 Prilepin s-a mutat cu familia în Donbas, regiune din estul Ucrainei, unde a ajuns chiar subcomandant al unui batalion de operaţiuni speciale creat la iniţiativa sa şi care lupta împotriva armatei ucrainene.
El a devenit consilier al liderului autoproclamatei republici populare Doneţk, Aleksandr Zaharcenko, asasinat în 2018, care i-a acordat gradul de maior.
Prilepin, care a luptat în anii 1990 şi în Cecenia şi Daghestan, a fost liderul partidului ultranaţionalist Pentru Adevăr pe care l-a creat în 2020 şi care a fuzionat în 2021 cu formaţiunea Rusia Justă.
Scriitorul a fost şi membru al Partidului Naţional Bolşevic, scos în afara legii. Ulterior, a susţinut opoziţia extraparlamentară care a cerut demisia preşedintelui rus Vladimir Putin. Cu toate acestea, după anexarea ilegală de către Rusia lui Putin a peninsulei ucrainene Crimeea, în martie 2014, Prilepin a anunţat public că nu-l va mai critica pe liderul de la Kremlin.
Urmărește ultimele evoluții din a 439-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.