AUDIO Cine este Robert Deutsch, profesorul coordonator al stagiului de formare profesionala efectuat de Corina Dumitrescu in SUA
Ministrul desemnat al Educatiei, Corina Dumitrescu, a prezentat duminica o inregistrare audio in care Robert Deutsch, profesorul coordonator al stadiului de formare profesionala pe care ea l-a efectuat in SUA, vorbeste despre acest program si despre calitatile profesionale si manageriale ale acesteia. Numele lui Robert Deutsch, despre care Corina Dumitrescu spune ca i-ar fi invitat la stagii asemanatoare, printre altii, pe Theodor Stolojan si pe Adrian Severin, a fost implicat in celebrul dosar Megapower, afacere in care statul roman ar fi pierdut, scria Jurnalul National, in 2008, 20 de milioane de dolari.
Vladimir Tismanenanu: „Pe filiera Robert Deutsch ajungem la caracatita fesenista a inceputului anilor 90”
Vladimir Tismaneanu scrie, pe Contributors.ro. ca dr Robert Deutsch (nascut in 1934) este „de profesie, din cate stiu, istoric, fost consilier al lui Mircea Malita pe vremea cand acesta a fost ministrul educatiei, fiul unuia din adjunctii lui Vasile Malinschi la conducerea Bancii Nationale a RPR, ginerele veteranului ilegalist Dumitru Petrescu (membru al Prezidiului Permanent al CC al PCR, vicepresedinte al Consiliului de Stat, decedat in 1969), ajuns (cum oare?) in Statele Unite impreuna cu intreaga familie, specialist in educatie mexicana (of, mexicanizarea asta!), asociat al Institutiei Hoover gratie relatiilor personale cu fostul secretar de stat George Schultz, unul dintre fondatorii firmei MEGAPOWER, despre care regretatul jurnalist Cornel Dumitrescu de la saptamanalul ‘Lumea Libera Romaneasca’ din New York, scria ca a fost ‘o afacere de multe milioane de dolari facuta pe spatele statului roman”‘.
„Pe filiera Robert Deutsch ajungem la caracatita fesenista a inceputului anilor 90, spre afacerile care au dus la geneza capitalismului de prada din Romania. Drept o consecinta neintentionata a cazului Corina Dumitrescu, poate se vor lamuri si unele din acele pagini extrem de misterioase cand se formau marile increngaturi, vizibile si invizibile, care continua sa impiedice Romania moderna si onesta sa respire”, comenteaza Vladimir Tismaneanu.
Robert Deutsch despre Corina Dumitrescu: Imi reamintesc chiar si dupa 18 ani ca Corina Radu a fost o senzatie pentru toti colegii mei
In inregistrarea audio prezentata de Corina Dumitrescu sambata, intr-o conferinta de presa, si remisa HotNews.ro de biroul de presa al PSD, Robert Deutsch precizeaza ca aceasta a participat la „programul Hoover
de pregatire pentru tinerii din fostele tari comuniste cu capacitatea de a deveni personalitati politice”.
Descarca fisierul audio in format MP3
Deutsch, care are in prezent varsta de 78 de ani, vorbeste laudativ despre Corina Dumitrescu si afirma ca doi profesori americani, printre care si celebrul economist Joseph Stiglitz, au laudat capacitatile intelectuale ale acesteia.
Profesorul Paul Brest de la Universitatea Stanford si-ar fi exprimat atunci regretul, potrivit lui Deutsche, ca actualul ministrul desemnat pentru Educatie nu era inca de acum 18 ani ministrul Justitiei in Romania.
„Oricum, ai fost prima femeie din acest program si cu o intarziere de 18 ani sper ca urmeaza sa fii ministrul invatamantului”, spune acum Robert Deutsch, in inregistrarea prezentata de Corina Dumitrescu.
Acesta explica, in ceea ce pare a fi o convorbire telefonica, ca programul „Sharing american experience” „a fost conceput ca o solutie nebirocractica in genul programului Fullbright”.
„Participantii au urmat o pregatire profesionala in genul felului in care se desfasurau niste programe traditionale insa redus in timp, o luna, maxim doua luni, prin participarea la anumite cursuri tinute de cei mai reputati oameni de la universitatea Stanford”.
„In sensul asta, imi reamintesc chiar si dupa 18 ani ca Corina Radu a fost o senzatie pentru toti colegii mei care au participat la pregatirea profesionala din diverse tari”, a adaugat el si ca toti au remarcat mintea „creativa si receptiva a acesteia”.
„Eu regret ca acuma, dupa 18 ani, tu trebuie sa dai explicatii cum a fost atunci si ca o serie de oameni care isi pun aceste intrebari nu inteleg ca in perioada aceea esentialul era calitatea si concentrarea pregatirii profesionale a acestor tineri care aveau deja o profesie, o calificare, o experienta in diverse domenii ale vietii academice sau sociale din Romania”.
Tot Robert Deutsch precizeaza ca la acest program au participat nume precum profesorul Catalin Zamfir, Theodor Stolojan si Adrian Severin.
„Te sarut, te imbratisez si iti doresc mult succes”, incheie acesta.
Cine este Robert Deutsch: A absolvit Universitatea Lomonosov cu lucrarea de diploma „Participarea brigazilor romanesti la Revolutia din 1917”
Jurnalul National scria, in 2008, ca Robert Deutsch s-a aflat in centrul afacerii ‘Megapower‘, in care statul roman ar fi pierdut aproape 20 de milioane de dolari. Cu citiva ani inaintea evenimentelor din decembrie, acesta a plecat la o bursa de studii a Universitatii Stanford, din California, ca specialist in probleme est-europene.
Un articol amplu ii era dedicat lui Robert Deutsch de Ziarul de Iasi in 1998, in care se scria ca acesta a absolvit liceul „I.L.Caragiale” si cursurile facultatii de istorie a universitatii din Kazan (Rusia, unde a studiat si Lenin).
Ulterior, a abolvit Universitatea „Lomonosov” de la Moscova, cu lucrarea de diploma „Participarea brigazilor romanesti la Revolutia din 1917„, pe care a si tiparit-o mai tirziu, la Editura Politica din Bucuresti, de sub conducerea lui Valter Roman, tatal lui Petre Roman.
„Marea lovitura pe care o da Robert Deutsch este casatoria sa, in 1966, cu Carmen Petrescu, doctor in geologie al unei universitati din Elvetia, fiica lui Dumitru Petrescu, ilegalist comunist inca din 1924, fost secretar al Consiliului Sindical din Bucuresti in perioada grevei din Februarie 1933, membru in Comitetul Central al PCR din 1945 pina in 1955, cind este inlaturat de Dej. Acesta este reabilitat de Ceausescu in 1965, care il face din nou membru in CC al PCR, si, ajuns in 1969, cu citeva luni inainte de-a muri, chiar membru al Comitetului Executiv al Prezidiului Permanent al CC al PCR, Dumitru Petrescu era, cum se stie deja, bun prieten cu Valter Roman. In 1969, Mircea Malita (probabil cu sprijinul socrului lui Robert Deutsch) l-a facut pe Robert unul din principalii sai consilieri la Ministerul Invatamintului. Mai mult decit atit, cunoscind relatia strinsa dintre Ceausescu si Dumitru Petrescu, Mircea Malita ii faciliteaza lui Robert Deutsch numirea, la Universitatea din Craiova, direct ca profesor plin, pe un post creat special, scos la concurs, pentru care a concurat un singur candidat: Robert Deutsch. In 1972, tot cu sprijinul lui Mircea Malita, este trimis cu o bursa de specializare la Universitatea Tubingen, in Germania Federala, unde o ia si pe sotia sa. In 1974, ramine definitiv in Germania, dupa ce a reusit sa ‘convinga’ autoritatile germane ca atit el, cit si sotia sa, a carei mama este evreica, sint, de fapt, germani pur-singe”, potrivit sursei citate.
In acel moment, in care afacerea Megapower tinea prima pagina a ziarelor, Traian Basescu, vicepresedintele al PD, afirma ca democratii sunt tinta unor atacuri comandate atit de aliatii cit si de adversarii politici, pentru a elimina concurenta la alegerile prezidentiale viitoare si pentru a diminua sansele partidului la alegerile legislative din anul 2000.
„Daca pentru atacurile din exterior sintem pregatiti, am fost mai putin pregatiti fata de atacurile venite din interior”, spunea Traian Basescu, referindu-se la criticile aduse conducerii PD de catre Adrian Severin.
„Severin face o mare greseala crezind ca, daca ii sprijina pe cei care declanseaza atacuri la adresa PD, va obtine ceva”, a mai afirmat Basescu, potrivit articolului publicat de Ziarul de Iasi in 1998.
Cu citiva ani inaintea evenimentelor din decembrie, acesta a plecat la o bursa de studii a Universitatii Stanford, din California, ca specialist in probleme est-europene.
Forbes Romania scria in 2011, legat de terenul de golf Lac de Verde, ca Robert Deutsch locuia in Bucuresti, vizavi de Arcul de Triumf, intr-un bloc al RAPPS. „Nota bene, este singurul proprietar. Printre vecini se numara Adrian Severin; actualul ministru de externe, Teodor Baconschi, si un fost ministru al educatiei dinainte de 1989 – Mircea Malita”, potrivit sursei citate.