AUDIO Dan Bucsa, Unicredit Londra: Vom ajunge la standardele necesare pentru adoptarea euro undeva dupa 2030 Vezi care sunt industriile romanesti performante si care sunt cele perdante
„Romania ar putea avea in 2013 o crestere economica de 2% deci nu foarte puternica. Daca faceti un exercitiu destul de simplu o sa vedeti ca vom ajunge la standardele necesare pentru adoptarea euro undeva dupa 2030, daca vom continua sa crestem cu 2-2,5%. Deci toate tintele pe care le visam pentru intrarea in zona euro sunt extrem de optimiste”, a explicat bancherul roman Dan Bucsa, care lucreaza in prezent la Londra, in cadrul biroului de cercetare al Unicredit. El a sustinut joi o conferinta cu tema: „Cinci ani de la declansarea crizei financiare – perspectiva globala si locala”. Pentru perioada 2009-2012, ajustarea fiscala din Romaniase plaseaza pe locul al doilea din lume, dupa Singapore si inaintea Greciei, a mai spus Bucsa..
Alte declaratii ale bancherului roman:
- Creditarea in SUA e unul din principalii factori ai cresterii. In Europa nu se intampla din pacate acelasi lucru. Activele bancilor centrale au crescut de circa 3 ori in perioada crizei
- Daca ne uitam la raportul dintre masa monetara si baza monetara, o crestere a creditului ar duce raportul in jurul cifrei 1In timpul crizei raportul a crescut foarte puternic, s-a accentuat f puternic in 2011 si 2012 si a revenit destul de bine dar inca departe de 1. Cu alte cuvinte, desi BCE a injectat bani in economie, ei nu se vad in creditare.
- Diferenta la care IMM-urile din Germania se imprumuta de la banci este cu 2 pp mai mica decat se imprumuta IMM-urile din Italia, iar o nivelare a costurilor creditarii e necesara.
- Problemele fiscale din periferia zonei euro par sa s rezolve si atunci s-ar putea apropia si costurile creditarii.
- Costurile de imprumut ale statelor vor creste.
- Imediat dupa ce Bernanke a injectat lichiditate, banii s-au dus in cumpararea de titluri de stat ale tarilor emergente, unde s-au investit 61 de miliarde de dolari intre ian 2012 si mai 2013.
- Dupa cee Bernanke a anuntat ca economia isi revine, iesirile de pe titluri au fost uriase: 21 miliarde de dolari in numai doua luni. Principalele destinatii erau economiile care cresteau foarte repede: Indonezia, Turcia, Africa de Sud. Aceste tari si-au permis sa aiba deficite de cont foarte mari. Tot ele au fost si perdantele.
- Principalul risc este ca odata cu normalizarea dobanzilor, astfel de episoade de retrageri de bani se vor mai intampla.
- Romania arata bine regional. Anul acesta ar putea avea cea mai mare rata de crestere din regiune, exceptie facand Turcia.
- Ce le place investitorilor la Romania este ajustarea fiscala. Suntem pe locul doi in lume, dupa Singapore. De la un deficit structural de peste 7% din PIB ajungem la un deficit structural de sub 3%. Datoria publica s-a stabilizat la sub 40% din PIB. Acestea sunt principalele atuuri ale Romaniei.
- Cea mai mare problema. Avem un excedentul de cont din primele 7 luni, care ar trebui sa fie ceva pozitiv. Dar de ce nu se apreciaza leul? Pentru ca ajustarea contului curent nueste doar din cresterea exporturilor ci pentru ca investitiile care vin in Romania (cele directe, cele de portofoliu si alte investitii- unde bancile au cel mai mare rol) au incetinit.
- Problema e ca bancile isi reduc expunerea.
- Expunerea neta a bancilor ca raport din PIB este de circa 10% in Romania, una dintre cele mai mari. O banca va merge mai degraba in Cehia sa crediteze decat sa vina in Romania.
- Capitalul de simpatie nu e exploatat la adevaratul nivel. Investitorii au cumparat titluri de stat romanesti si au castigat foarte mult din ele. Dar in alte tari investitorii au posibilitatea de a investi mult mai divers, in obligatiuni corporatiste. De pilda obligatiuni Gazprom, care sunt mai performante decat cele ale Statului rus.
- Investitorii ne intreba ce obligatiuni corporatiste pot cumpara in Romania. Si raspunsul pe care il dam este ca nu au la dispozitie asemenea optiuni.
- Pierdem foarte multi bani din cauza asta. Nu avem niste campioni locali care sa emita asemenea obligatiuni.
- Valoarea tranzactiilor BVB si Rasdaq e de 1% din PIB. Piata aceasta la 1% nu are cum sa fie o alternativa de investitii sau de finantare pentru firme. Parerea mea ca cel mai bine ar fi ca ea sa fie vanduta unui jucator regional care sa o dezvolte.
- Nu ne asteptam la o accelerare a cresterii industriei pentru din cauza evolutiei industriei globale.
- S-a vorbit de faptul ca noi ne bazam pe cererea din Germania iar Germania pe cererea Chinei. Colegii din Germania s-a uitat peste date si intr-adevar, China e in top 3 a exporturilor. Pe locul intai ramane Franta. Iar incetinirea Chinei a fost compensata de cererea Franta. In China e o stabilizare a indicatorilor si noua conducere a Chinei pune mai mult accent pe consum decat pe investitii.
- Unul din principalele motive pt care industria Romaniei merge bine este cel legat de costul fortei de munca.In acest fel industria prelucratoare a reusit sa ramana competitiva.
- Romania e performanta prin costuri. Performanta prin calitate se lasa asteptata. Unul din factori e legat de calitatea in scadere a fortei de munca. Un altul e legat de politica fiscala, impredictibila.
- Daca continuam pe acest drum vom creste doar fiind ieftini
- Imbunatatirea legislatiei mediului de afaceri se face mai rapid in alte tari decat in Romania
Asculta integral prezentarea lui Dan Bucsa:
Descarca fisierul audio in format MP3
Dan Bucsa s-a alaturat in iunie 2011 bancii UniCredit Tiriac pe pozitia de economist-sef, dupa care a fost promovat in cadrul grupului UniCredit, urmand sa contribuie la activitatile de cercetare si analiza pentru pietele emergente, localizate in biroul de la Londra.