Sari direct la conținut

AUDIO Emil Boc: Discutiile concrete despre investitii au fost legate de reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, centura Bucurestiului, canalul Siret-Baragan si canalul Dunare-Bucuresti

HotNews.ro

Premierul Emil Boc a declarat vineri, 12 august, dupa intalnirea cu presedintele chinez Hu Jintao, ca discutiile concrete despre investitii au fost legate de reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, centura Bucurestiului, canalul Siret-Baragan si canalul Dunare-Bucuresti. „Intalnirea pe care am avut-o cu presedintele Chinei a avut menirea de a da un semnal foarte clar din punct de vedere politic si economic ca cele doua tari sunt pregatite sa implementeze cateva proiecte majore de investitii in tara noastra”, a anuntat Boc. Premierul a mai declarat ca Guvernul nu va opera alte reduceri in privinta drepturilor salariale ale bugetarilor, iar in 2012 vor fi acordate toate drepturile.

Asculta aici declaratiile premierului Emil Boc:

Descarca fisierul audio in format MP3

  • Intalnirea pe care am avut-o cu presedintele Chinei a avut menirea de a da un semnal foarte clar din punct de vedere politic si economic ca cele doua tari sunt pregatite sa implementeze cateva proiecte majore de investitii in tara noastra.
  • Ma refer aici la proiecte care vizeaza participarea la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, realizarea autostrazii Bucurestiului sau canalul Dunare-Bucuresti, Siret-Baragan si constructia centralei de la Lapustesti.
  • Cu alte cuvinte sunt proiecte concrete, pe care le voi discuta si cu prim-ministrul chinez luni, urmand ca specialistii nostri sa lucreze la detaliile de implementare a acestor proiecte.
  • Astazi a fost dat mesajul politic clar al sustinerii si necesitatii dezvoltarii acestor proiecte majore de investitii chineze in Romania. China este doar al 16-lea investitor in momentul de fata in Romania.
  • Acum am creat cadrul prin legea parteneriatului public – privat ca si alte proiecte majore sa se deruleze in Romania cu investitie chineza.
  • De asemenea am discutat ca in plan particular oamenii de afaceri din Romania sa poata gasi o iesire pe piata chineza, motiv pentru care delegatia de oameni de afaceri pe care o am cu mine va avea un forum de afaceri luni, la Beijing, pentru a strange legaturile si pentru a intensifica cooperarea in acest domeniu si pentru a identifica noi piete si noi modalitati de desfacere a produselor romanesti pe piata chineza.
  • Este, cu alte cuvinte, o miscare cu dublu sens: investitii chineze in Romania si produse romanesti in China, in functie de specificul celor doua tari.
  • Urmeaza ca luni, in cadrul forumului de afaceri, aceste lucruri sa se detalieze, iar proiectele sa fie discutate in mod concret atat de ministrii care ma insotesc, cat si in intalnirea cu prim-ministrul chinez ce va avea loc in cursul zilei de luni.
  • Strategia fiscal-bugetara este in concordanta cu angajamentele Romaniei in raporturile cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International
  • Aceasta strategie fiscal-bugetara nu taie niciun leu din ceea ce primesc astazi in buzunar bugetarii sau pensionarii.
  • Drepturile concrete pentru 2012 vor fi stabilite cu ocazia legii bugetului de stat si a legii salarizarii pentru 2012.
  • Urmeaza ca, in perioada urmatoare, in functie de evolutiile economice internationale si de cresterea economica interna, sa stabilim in cadrul legii bugetului pentru 2012 concret prevederile salariale si in celelalte domenii, tinand cont in aceasta strategie care creeaza cadrul pentru un asemenea demers.
  • Dar repet ca ea nu taie niciun leu din drepturile care astazi se platesc, ci doar asteapta sa vada care va fi prognoza bugetara pentru 2012 in plan concret, in functie de evolutiile economice internationale si de incasarile de la bugetul de stat si dupa aceea in legea bugetului vom avea toate aceste lucruri intr-o maniera concreta.

Reamintim ca premierul Emil Boc se afla in China alaturi de mai multi ministri ai cabinetului, intr-o incercare de atragere de investitii chinezesti in Romania. Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat joi la Shenzhen ca Romania invita companiile chinezesti sa participe la licitatiile pentru construirea reactoarelor 3 si 4 de la Centrala nucleara de la Cernavoda, la constructia hidocentraliei Tarnita si la constructia termocentralei Doicesti. Acesta le-a transmis oficialilor chinezi invitatia de a participa la privatizarea unui pachet minoritar la Transelectrica, pachet despre care a spus ca va fi scos la vanzare pe bursa.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro