AUDIO Jurnalist maghiar de top: In Ungaria, 90% din oameni habar nu au de reorganizarea administrativa a Romaniei si Tinutul Secuiesc
Din Ungaria, Tinutul Secuiesc si reorganizarea administrativa a Romaniei se vad ca niste planuri care nu vor fi definitivate. Declaratia a fost facuta de jurnalistul maghiar Istvan Pataky, senior editor la ziarul de dreapta Magyar Nemzet. „Cred ca lumea, 90%, habar nu are despre ce se intampla. […] Asta nu e o problema in Ungaria”, a spus Pataki intr-o intalnire cu ziaristi romani la Budapesta.
„Aici se crede ca este un plan care este parte a unui joc politic, in Coalitie si nu numai. Vicepremierul are niste votanti in Ungaria, deci trebuie sa aiba o pozitie ferma fata de votanti, fata de populatia maghiara, chiar fata de minoritatea maghiara de acolo”, a precizat Istvan Pataky.
Descarca fisierul audio in format MP3
„In Ungaria se crede ca este o relatie model intre cele doua tari. Repet: sunt niste jocuri politice catre votanti, catre Coalitie”, a precizat jurnalistul. Acesta a declarat in cadrul unei reuniuni cu presa romana la Budapesta ca presa maghiara a relatat modul in care a reactionat UDMR la anuntul PDL-ului, planul UDMR si planul PDL de reorganizare administrativa. „Dupa aceea au fost si reactii de la oficialii maghiari, mai ales vicepremierul care a dat o declaratie la televiziunea publica, stiti si reactia MAE roman (…) Dar cred ca asta nu strica in nici un fel relatiile romano-maghiare”, a precizat acesta.
Referitor la declaratia vicepremierului Zsolt Semjen potrivit careia „este o problema de viata si moarte pentru etnicii unguri ca regiunea istorica si judetele populate de etnici unguri sa ramana unite”, Istvan Pataky a replicat: „e o declaratie pentru votanti, e declaratia unui vicepremier care reprezinta pe cineva”.
In Ungaria, temele reorganizarii administrative a Romaniei, Tinutul Secuiesc si chiar declaratia vicepremierului maghiar nu au fost niciodata stiri principale relatate in media centrala, sustine jurnalistul. „Cred ca lumea, 90%, habar nu are despre ce se intampla. Cei care mai citesc ziarele stiu despre chestia asta, in rest asta nu e o problema in Ungaria”.
In eventualitatea in care planul PDL de reorganizare administrativa va deveni realitate, „probabil ca nu vom mai avea increderea care este acum” in Guvernul de la Bucuresti, sustine acesta. In momentul de fata, „este un consens in Ungaria: proiectul UDMR-ului trebuie sustinut de catre Ungaria, ca este cel mai bun. Tot ceea ce nu e proiectul ala, nu e bun”, a declarat jurnalistul, precizand ca aceasta chestiune „nu are nici o legatura cu faptul ca Guvernul de la Budapesta nu sustine UDMR”. „In chestia asta, il sustine 100% Guvernul. Daca se vrea reorganizarea, atunci acel proiect e cel mai bun. Argumentele UDMR-ului sunt ca in Consiliu nu poti sa ai majoritate, daca regiunea este formata si de alte judete in afara celor trei nu poti sa primesti tot atatia bani de la UE, pentru ca stim ca regiunile mai dezvoltate primesc mai usor bani de la UE decat cele mai putin dezvoltate”.
Un alt subiect de interes major pentru minoritatea maghiara din Romania este legea educatiei nationale. „Acum trebuie sa vedem cum va fi cu legea educatiei, daca se iau inapoi acele prevederi stabilite acum in lege, ea nu mai conteaza deloc pentru unguri. Dar relatiile sunt bune si deceptii nu prea sunt in ultimii ani. De exemplu, nu exista politica clara anti-maghiara in retorica. Bun, daca luam ce zice cateodata domnul Antonescu sau Ponta… dar ei sunt in opozitie. Opozitia este altceva. Conteaza ce zici la guvern”, sustine jurnalistul de la Budapesta.
Adoptarea monedei euro
In ce priveste trecerea la moneda unica europeana, Istvan Pataky a declarat ca „sunt extraordinar de mari probleme cu euro in Zona Euro, deci poate peste 3-4 ani nici nu vom mai avea euro, cine stie. In momentul de fata, si nu numai in Unaria, chestia euro nu este pe agenda. E un subiect inchis pentru urmatorii ani. Inclusiv Grecia arata ca Euro poate nu e solutia cea mai buna”.
Presa din Ungaria si legatura cu partidele
In Ungaria, „presa este foarte politica, foarte subiectiva, bipolara. Magyar Nemzet este de dreapta”, a declarat Istvan Pataky, senior editor la acest cotidian. Potrivit acestuia, in Ungaria sunt patru cotidiene politice: Népszabadság de stanga, cu tirajul de aproximativ 68.000, Magyar Nemzet cu 50.000 de exemplare zilnic, Magyar Hirlap – tot de dreapta, „mult mai radical decat Magyar Nemzet”, care are vreo 15.000 de exemplare, si Nepszava care e radical pe stanga si care are vreo 20.000 de exemplare. „In rest, sunt si doua cotidiene economice care au 9-8.000 de exemplare”.
„Toate ziarele scad acum in exemplare, in afara de un tabloid, care si acum apare in 200.000 de exemplare si nu prea scade”, a declarat Pataky. „Dar cotidianele politice scad, iar la noi intr-un an a scazut vreo 2.000 de exemplare tirajul”, a precizat acesta. „Se pare ca acum cei care ne citesc sunt foarte devotati in privinta guvernului, deci cei ca ei o sa ne cumpere pentru ca noi suntem cu Guvernul si ai Guvernului, se pare”.