AUDIO Jurnalul de mediu RFI – HotNews.ro: ONU: Fukushima va avea un impact major asupra discutiilor privind schimbarile climatice. Cand inceteaza deseurile sa mai fie deseuri?
Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Uniunea Europeana intentioneaza sa interzica masinile pe combustibil poluant in orasele europene pana in 2050
Uniunea Europeana intentioneaza sa interzica masinile pe combustibil poluant in orasele europene, pana in 2050. Masura face parte dintr-un plan european de reducere a emisiilor de dioxid de carbon cu 60%, in urmatorii 40 de ani. Comisia Europeana a prezentat posibilitatea impunerii unei „zone unice europene de transport”, menita sa produca „o schimbare profunda in modelele de transport pentru calatori”, pana in 2050. Un sondaj Eurobarometru realizat in toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene arata ca in jur de doua treimi dintre utilizatorii de autoturisme declara ca ar fi gata sa accepte un compromis cu privire la viteza masinii pentru a reduce emisiile. In ceea ce-i priveste pe soferii romani, raspunsurile arata ca nu sunt foarte dispusi sa renunte la masina in favoarea mijloacelor de transport in comun si ca nu-si doresc foarte tare nici o reducere a vitezei, doar 48,1% fiind pentru.
Cand inceteaza deseurile sa mai fie deseuri?
O parte tot mai mare dintre deseurile generate de sectoarele industriale si de consumatorii din Europa sunt reprelucrate si transformate in materii prime secundare si in produse noi. Pana acum nu existau criterii clare pe baza carora sa se stabileasca cum si cand inceteaza anumite materiale recuperate din deseuri sa mai fie deseuri, astfel incat sa poata fi tratate ca alte produse sau materii prime. Primul regulament cu privire la incetarea statutului de deseu, adoptat vineri, stabileste astfel de criterii pentru deseurile de fier, otel si aluminiu. Scopul sau este de a stimula pietele europene de reciclare, potrivit reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti. Comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik, a declarat ca „trebuie sa tratam deseurile ca pe o resursa valoroasa”. Pana acum, din lipsa de criterii clare si armonizate, s-a ajuns in situatia in care unele state membre au elaborat cadre de reglementare a materialelor de reciclat diferite si uneori incompatibile.
ONU: Fukushima va avea un impact major asupra discutiilor privind schimbarile climatice
Criza generata de centrala nucleara Fukushima va avea un impact major asupra discutiilor despre clima la nivel mondial. Avertismentul vine din partea unui oficial al Uniunii Europene, care a precizat ca blocul celor 27 de membri va studia solutii pentru o energie nucleara sigura. Negociatorul european pe probleme climatice, Artur Runge-Metzger, a vorbit despre aceste probleme in cadrul unei conferinte din Thailanda a Organizatiei Natiunilor Unite privind schimbarile climatice. „Noi nu am vazut sfarsitul in ceea ce s-a intamplat in Fukushima. Cu siguranta insa este o catastrofa care va avea un impact major asupra discutiilor despre incalzirea globala”, a declarat acesta. Delegati din aproape 200 de tari au inceput duminica o intalnire de sase zile pe tema combaterii schimbarilor climatice. Energia nucleara reprezinta in prezent 30% din coșul energetic al UE.
In operatiunile din Libia ar putea fi folosite si avioane pe biocombustibil
Armata americana ar putea utiliza in operatiunile militare din Libia si avioane propulsate de biocombustibil. In luna martie a fost testat cu succes un avion F-22 care folosea o mixtura intre combustibili standard si combustibili bio obtinuti dintr-o planta. Fortele aeriene ale armatei americane si-au propus ca peste cinci ani, jumatate din flota sa fie propulsata de combustibili obtinuti din diverse plante. In prezent, insa, aceasta discutie a generat o serie de dispute pe marginea faptului ca pentru a cultiva plantele necesare producerii combustibililor sunt utilizate suprafete pe care ar fi putut fi cultivate plante necesare in alimentatie. In plus, de la inceperea cultivarii si pana la obtinerea produsului final, emisiile poluante rezultate din numeroasele procese nu sunt de neglijat, spun analistii.