AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Comisia Europeana: Romania nu indeplineste criteriile de adoptare a euro. Procesul ar putea fi amanat pana in 2018. Romania a inregistrat in primul trimestru a patra scadere economica din UE
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Comisia Europeana: Romania nu indeplineste criteriile de adoptare a euro. Procesul ar putea fi amanat pana in 2018, spun specialistii
„Romania nu indeplinieste niciun criteriu de adoptare a monedei unice europene cu toate progresele facute in materie de integrare europeana”, se arata in Raportul de Convergenta adoptat ieri. Comisia Europeana a recomandat aderarea Estoniei la zona euro, de la 1 ianuarie 2011, si a anuntat ca celelalte opt state candidate la euro, printre care si Romania, nu sunt pregatite.
Cele noua state membre ale UE care fac obiectul raportului de convergenta 2010 sunt Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia.
Romania nu pare in acest moment interesata de aderarea la Euroland in 2015 asa cum era preconizat, un orizont mai rezonabil fiind anul 2018, spun surse din sistemul financiar.
Romania, Azerbaidjan si Georgia infiinteaza o companie pentru tranzitul gazelor catre Europa
Romania, Azerbaidjan si Georgia au incheiat un acord privind infiintarea unei companii mixte care va tranzita gaze azere catre Europa, prin intermediul Georgiei.
Compania va fi infiintata la Bucuresti si va avea ca actionari companiile Romgaz Medias, SOCAR (Azerbaidjan) si GOGC (Georgia).
Proiectul prevede constructia unui terminal de lichefiere a gazelor pe litoralul Marii Negre si transportul maritim al acestora in Romania, care va construi o unitate de regazeificare.
Infiintarea companiei va avea loc in decurs de 30 de zile. In luna aprilie, cele trei parti au semnat la Bucuresti un memorandum de cooperare in domeniul transportului gazelor naturale lichefiate.
Romania a inregistrat in primul trimestru a patra scadere economica din UE
Romania a inregistrat in primul trimestru din 2010 a patra scadere economica din Uniunea Europeana (UE), de 0,3%, comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut. La nivelul blocului comunitar Produsul Intern Brut a crescut cu 0,2%.
Cea mai mare scadere economica trimestriala din UE a fost inregistrata in perioada ianuarie-martie de Lituania (4,1%), in clasament urmand Estonia (2,3%), Grecia (0,8%), Romania si Cipru (0,2%). Cele mai mari cresteri economice le au Portugalia (1%), Ungaria (0,9%), Slovacia (0,8%) si Italia (0,5%). PIB a stagnat doar in Austria. In Germania, economia a avansat cu 0,2%, iar in Franta si Spania cu 0,1%. Romania ocupa, de asemenea, locul patru in UE in functie de scaderea anuala a PIB din primul trimestru , de 2,5%, dupa Letonia (5,1%), Bulgaria si Lituania (2,8%).
Guvernul spaniol va reduce cu 5% salariile functionarilor publici si va concedia 13.000 de bugetari
Guvernul de la Madrid a anuntat ca va reduce cu 5% salariile bugetarilor spanioli si ca va micsora cheltuielile publice cu sase miliarde de euro. Premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero a declarat ca masurile sunt necesare pentru a indeplini tintele de deficit bugetar stabilite de Uniunea Europeana.
Masurile vor reduce deficitul bugetar al Spaniei cu 6% din Produsul Intern Brut in 2011. In 2009, deficitul a fost de 11,2% din PIB.
Zapatero a anuntat ca angajarile in sectoarele publice vor fi inghetate in 2011 si ca vor fi disponibilizati 13.000 de bugetari in 2010.
Cabinetul spaniol a anuntat ca va cere guvernelor regionale sa faca economii de 1,2 miliarde de euro.