Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Franks, FMI: Romania va iesi din recesiune la 31 martie. Deficit bugetar de 2,3 miliarde lei dupa primele doua luni ale anului

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Franks, FMI: Romania va iesi din recesiune la 31 martie

Romania va iesi din recesiune saptamana aceasta, dar populatia nu va resimti acest lucru. Asta reiese din declaratia sefului misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks. Reprezentantul Fondului Monetar International este de parere ca vom avea crestere economica ascendenta de acum in colo. Pentru oamenii de rand, asta se va vedea insa, cel mai devreme pana la jumatatea acestui an. „Cred ca indicatorii privind economia Romaniei sunt aproape universal pozitivi. Exista si unele exceptii, dar daca ne uitam la productia industriala, cresterea este foarte robusta, iar evolutia exporturilor, de asemenea, pozitiva.”, a explicat Franks. Pentru a iesi tehnic din recesiune, economia unei tari trebuie sa inregistreze cresteri in doua trimestre consecutive. In ultimul trimestru al anului trecut, economia a crescut cu 0,1% fata de cel anterior. Guvernul si FMI estimeaza pentru acest an o crestere economica de 1,5 procente.

Declaratiile oficialului FMI au loc in contextul in care board-ul de la Washington al institutiei financiare a aprobat, vineri, cea de-a saptea si ultima evaluare a acordului stand-by cu Romania, precum si termenii viitoarului imprumut, de tip preventiv, care incepe la 31 martie.

Deficit bugetar de 2,3 miliarde lei dupa primele doua luni ale anului

Deficitul bugetar este mai mic in primele doua luni ale anului, fata de perioada similara a anului trecut.

Mai exact, pe lunile ianuarie si februarie, diferenta dintre cheltuieli si venituri este de 2,3 miliarde de lei.

De la inceputul anului, statul a avut venituri de peste 27 de miliarde si cheltuieli de aproape 30. Datele prezentate de Ministerul Finantelor arata ca veniturile estimate sunt cu 8,3 procente mai mari decat cele din ianuarie-februarie anul trecut. In acelasi timp, cheltuielile s-au redus. Cei mai multi bani au venit din incasarea taxei pe valoare adaugata. Se remarca in schimb scaderea sumelor incasate din impozitul pe profit si din cel pe venit. Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 59% fata de luna anterioara, la 1,6 miliarde de lei. Anul trecut aceleasi plati erau de sub 190 de milioane de lei.

Jose Socrates: Portugalia nu are nevoie de un plan de salvare pentru a face fata situatiei bugetare dificile

Portugalia nu are nevoie de un plan de salvare pentru a face fata situatiei bugetare dificile, a declarat vineri premierul demisionar al acestei tari, Jose Socrates. Acesta sustine ca nu vrea acest lucru pentru tara sa deoarece stie ce a insemnat programul de imprumut financiar extern pentru Irlanda si Grecia.

Declaratia a avut loc dupa summitul UE de la Bruxelles si dupa ce portughezul Jose Socrates si-a prezentat demisia din functia de sef al cabinetului dupa ce Parlamentul tarii sale a respins masurile de austeritate propuse. El a avertizat atunci ca o eventuala criza politica ar avea „consecinte dezastruoase” pentru tara. Dupa acest eveniment, presedintele Eurogrup Jean-Claude Juncker a estimat joi ca Portugalia va avea nevoie de 75 miliarde de euro in cazul in care autoritatile vor decide sa apeleze la un ajutor financiar european. Totodata, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a aratat ca este „indispensabil” ca Portugalia sa isi mentina eforturile planificate de reducere a deficitului bugetar si reformare a economiei, in ciuda demisiei premierului.

Financial Times: Era produselor chinezesti ieftine se apropie de sfarsit

Era produselor chinezesti ieftine se apropie de sfarsit, a avertizat, joi, unul dintre cei mai importanti furnizori din China ai marilor retaileri occidentali, citat de Financial Times. Reprezentantii Li&Fung, care aprovizioneaza companii precum Walmart si Gap din Statele Unite sau Debenhams din Marea Britanie, au aratat ca „a inceput o noua era, cu preturi mai ridicate, in conditiile in care producatorii transfera clientilor costurile mai mari ale materiilor prime si fortei de munca chinezesti”. Presedintele companiei chineze a avertizat ca cea mai importanta problema care preocupa pe toti jucatorii din sectorul de profil este ca preturile se vor mentine la un nivel ridicat. Una dintre cauze ar fi faptul ca deficitul de forta de munca din China a avut ca rezultat cresterea salariilor cu circa 20% in acest an. Automat, costurile se vor transfera clientilor, sustin patronii corporatiei chinezesti.

ARHIVĂ COMENTARII
doar5case • 2023-10-09 22:56:30
Colonisti.
41 8
Chitibusarul • 2023-10-09 23:38:31
Doar victime colaterale ale guvernelor israeliene!
22 4
rov • 2023-10-10 01:32:51
Ruzii sunt cei mai mari colonisti. In 500 de ani au crescut de 100 de ori....
3 20
RazC82 • 2023-10-09 23:50:24
Oameni in primul rand, omorati marsavi de teroristi printr-o crima in masa, in al doilea rand. Indiferent de statutul xonei di cind pe cine omoara, o crima in masa e o crima in masa.
2 27
[deleted] • 2023-10-09 23:51:00
Acest comentariu a fost șters.
4 16
A.E. • 2023-10-09 23:48:05
Acesta este cântecul de lebădă al palestinienilor. După ce se termina acest conflict vom mai auzi de palestinieni doar in cărțile de istorie! Păcat pentru populația civilă care a ales sa fie condusă de HAMAS. Acum vor plăti prețul suprem!
5 26
dublulstandard • 2023-10-10 14:05:33
A ales? Cand au fost alegeri acolo? De ce Israelul nu permite alegeri?
4 0
INTERVIURILE HotNews.ro