AUDIO Primar PNL despre propunerile USL de reorganizare administrativa: Nu sunt de acord cu ele, sunt de acord cu Basescu. Vezi in text ce cred alti primari ai opozitiei
Reorganizarea administrativ-teritoriala ar fi benefica daca ar transfera atributii de la Consiliul Judetean catre comunitatile locale. Opinia apartine aproape tuturor primarilor PSD si PNL contactati de HotNews.ro cu privire la propunerile USL si PDL de reorganizare. „Sunt pentru reimpartirea administrativ-teritoriala a Romaniei, pentru a opri aceste mafii de la Consiliul Judetean, de la Prefectura”, a declarat Craciun Ion (PNL), primar al comunei Chiscani din Braila, intrebat daca este de acord cu propunerea presedintelui Traian Basescu.
Intrebarile HotNews.ro au fost urmatoarele:
- Presedintele Traian Basescu a declarat vineri ca obiectivul reorganizarii este descentralizarea activitatilor care acum sunt la judet si transferarea lor catre comunitatile locale. Ce parere aveti despre acest transfer al deciziei?
- Care sunt masurile care ajuta cel mai mult primariile, din proiectul USL?
Ion Craciun (PNL) – primarul comunei Chiscani din Braila, sustine ca descentralizarea este „normala” pentru a opri „nedreptatile”. Potrivit acestuia, si unele primarii ar trebui comasate, pentru a se putea realiza investitii de anvergura.
„Acum vin din Italia, am castigat un program operational si am fost intr-o regiune unde aveau parlament local. Deci mi se pare normala reorganizarea. Inclusiv primariile sunt prea multe. Trebuie sa se faca programe pe fonduri structurale, investitii de anvergura. Nu… eu dezvolt la Chiscani un pic, iar celalalt nu vrea. Sunt pentru reimpartirea administrativ-teritoriala a Romaniei, pentru a opri aceste mafii. Aceste mafii sunt la Consiliul Judetean, la Prefectura, servicii deconcentrate care sunt organele de represiune„.
Primarul liberal a declarat ca este primar de sapte ani si nu a primit niciodata bani de la judet. „Sunt pentru regionalizare, sunt pentru comasarea comunelor„, a continuat Craciun, precizand ca printre structurile pe care le-ar vedea aduse de la judet catre primarie se numara evidenta informatizata a populatiei, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) si Cadastrul. „Totul sa fie la comuna, pentru ca suntem primarii secolului XXI, nu inainte cum ne puneau ei„, sustine primarul din Chiscani.
Referitor la programul USL, Ion Craciun s-a declarat in total dezacord cu propunerile prevazute in proiectul lansat sambata. „Nu sunt de acord cu ele, sunt de acord cu Basescu. Pai sa fie pusa in functiune reorganizarea asta in 2016? Nu mai are nicio sansa Romania pana atunci. Trebuie facuta urgent, acum„, a precizat Craciun. „Din cauza luptei politice am oprelisti de la toate partidele, si de la PNL si PSD, nu numai de la PDL. Sa vina acum alti functionari peste noi? Mai bine sa vina un guvernator si sa ne lase sa ne facem treaba„, sustine primarul liberal.
Gheorghe Coila (PSD) – primarul comunei Buchin din Caras Severin sustine de asemenea descentralizarea propusa de PDL, pentru a nu mai pune oamenii pe drumuri. Iar cele mai multe probleme care trebuie rezolvate la judet sunt cele de urbanism, de finante si de educatie. „Facem pana la opt drumuri pe luna la judet, depinde de situatie”.
Descarca fisierul audio in format MP3
In ce priveste programul USL, primarul social-democrat a declarat ca „nu prea am fost aici, am fost plecat mai mult din comuna si chiar din tara si nu pot sa va spun ca nu l-am parcurs ca sa stiu despre ce este vorba„. A precizat, insa, ca este de acord „cu unele probleme din ce a anuntat PDL si Basescu, cu descentralizarea„.
Vasile Hotnogu (PSD) – primarul comunei Putna din Suceava, este de parere ca „e bine sa se transfere o parte din atributiuni catre primarie, in ideea ca se rezolva mai usor problemele la primarie decat daca mergem la forumuri superioare. Probleme sunt peste tot, si problemele de apa, canal si tot ce tine de curatenia comunei. Lunar merg de 2-3 ori la judet„.
Descarca fisierul audio in format MP3
Referitor la programul USL, acesta a declarat ca, „pe undeva, se aseamana cu al PDL-ului, numai ca PDL nu l-a dat„. Si chiar daca nu cunoaste bine niciunul dintre programe, primarul din Putna a precizat ca ii „convine totul la programul USL, ca eu sunt primar PSD„. „Deci fiind primar PSD imi convine orice punct din programul USL. Asa ca nu pot sa spun ca nu-mi convine, ca n-am cum„.
Din ce au spus liderii PDL, insa, „ar fi buna descentralizarea pentru ca toate acele servicii ar fi date la primarie. Deci n-ar trebui sa ma duc la Suceava sau in alta parte. De exemplu, toate dosarele sociale le ducem la Suceava. Nu stiu ce sens are sa le duc si sa nu le fac aici. Si daca problema este de control, sunt organe abilitate care pot sa vina sa controleze„.
Sandu Chircu (PNL), primarul comunei Scutelnici din Buzau, este de acord cu parerea USL-ului, chiar daca nu sustine deloc reorganizarea administrativ-teritoriala. „Sincer, parerea USL-ului o sustin. Pentru ca cu astia mergem si asta este. Nu sunt de acord cu descentralizarea, cu USL-ul suntem de acord„, a declarat primarul.
Descarca fisierul audio in format MP3
Intrebat care sunt masurile din programul USL care il avantajeaza cel mai mult, Chircu a explicat ca „s-au gandit la toate problemele astea, sa vedem cum le scot la capat„. Cu toate acestea, primarul a precizat ca cel mai bine ar fi daca nu s-ar schimba nimic. Doar anumite decizii ar fi bine sa fie in mainile primariei, mai ales cele legate de drumuri, pentru ca la judet banii se dau „cum vor unii, PDL”.
Corneliu Dumitrescu (PSD), primarul comunei Siriu din Buzau, a declarat ca „descentralizarea catre comunitatea locala ar fi buna, dar reorganizarea asta… Ca sa ajung de la Siriu la Constanta am peste 400 de kilometri, deci mai bine ne-ar da catre Brasov sau Ploiesti„. In prezent, primarul face un drum pe saptamana la Consiliul Judetean, iar transferul unor activitati catre comuna ar ajuta locuitorii.
Descarca fisierul audio in format MP3
„Programul USL nu l-am studiat pentru ca nu l-am avut. Nu ne-au sosit nici cel al domnului presedinte, nici al USL-ului„, a precizat Dumitrescu. Insa dincolo de aceasta descentralizare, „nu m-ar ajuta cu nimic reorganizarea administrativ-teritoriala„, sustine primarul. „O fi judetul nostru mai mititel asa, dar e bine ca suntem aproape. Va dati seama, distanta mare ne-ar pune pe drumuri si am pierde timpul de pomana. (…) Mai bine banii aia care se cheltuie pe reorganizarea asta ni-i da noua sa mai facem cate ceva, pentru ca o sa fie costuri foarte mari„, potrivit acestuia.
Adrian Toca (PSD), primarul comunei Halmagiu din Arad, este de acord cu transferul activitatilor care sunt acum la judet catre comune, propus de liderii PDL. „De foarte multe ori trebuie sa ajungi la judet cu tot felul de probleme. Cel mai des trebuie sa ajung la judet cand se elibereaza certificatele de urbanism. Merg la CJ aproximativ de patru ori pe luna, asa ca eu zic ca ar fi un lucru bun acest transfer„, potrivit primarului social-democrat.
„Problemele sunt din punct de vedere al birocratiei. Si mai conteaza si drumul lung, pentru ca Aradul fata de Halmagiu de exemplu este la 130 de kilometri, deci ca sa ajungi acolo cu masina faci doua ore si ceva dus„, a declarat Toca, precizand ca problemele care tin de amenajarea urbana, serviciile de asistenta si „mai ales educatia” ar trebui sa fie la decizia primariei.
„La ora actuala, noi suntem cei care dam omului bani, semnam statul de plata, dar nu putem sa-l tragem la raspundere. E cam dureros ce se intampla. Cel mai bine, intr-o comunitate locala, la o scoala, la o gradinita, realitatea o cunoaste primarul. Nu o cunosc domnii de la inspectorat care sunt zeci de inspectori, pe romana, pe geografie, pe istorie… pe care nu prea ii intereseaza ce se intampla la scoli. Si atunci lumea vine la tine. (…) Asa poti face sa dispara cat de cat si politica dintre profesori, sa-i pui acolo sa-si vada ei de cartile lor si sa educe elevii. Apoi profesoarele toata ziua sunt la cursuri de specializare la judet. Din cauza specializarilor astora sunt cazuri in care orele nu se tin„, sustine Adrian Toca.
In ce priveste programul USL, „sincer nu am o parere prea buna despre el„, a declarat Toca. Potrivit acestuia, „proiectul USL inseamna incarcarea structurii administrative cu inca un nivel, ar insemna cheltuieli enorme, pentru ca, de exemplu, prefectul nu poate fi platit cu salariul minim pe economie, nu?” Primarul social-democrat a precizat ca si asa administratia este incarcata, „USL-ul o vrea si mai aglomerata, in conditiile in care prin programul PDL chiar ar disparea din acest aparat„.
„Ar fi niste bani cheltuiti degeaba pe functionari care stau pe Facebook, pusi pe pile in niste functii unde nu fac nimic„, a continuat Toca.
Ion Tica (PNL), primarul comunei Victoria din Braila, a declarat pentru HotNews.ro ca propunerile PDL privind reorganizarea teritoriala „sunt cele mai proaste pe care le puteau face democrat-liberalii„. „Cum sa ajunga primariile sa ia toate deciziile de la centru? Trebuie sa ramanem asa cum suntem acum sau, cel mult, sa revenim la regionalizare asa cum era ea pe timpuri. Pentru tarani, este cel mai prost proiect. Taranii au venit la mine si mi-au zis ca, daca e nevoie de actiune, sunt prezenti„, a avertizat primarul liberal.
„Ne temem ca descentralizarea asta sa nu duca institutiile si mai departe decat sunt deja. Si asa o sa se intample, daca merge in ritmul pe care il vad si eu pe la televizor„, a explicat Tica.
In ce priveste proiectul USL-ului, „pe undeva eu zic ca este depasit sau prea pripit. Asta trebuie facut in timp, in cativa ani„. Cu toate acestea, cel mai bun punct la USL este „marirea numarului de regiuni. Sa nu fie numai opt, sa fie macar la jumatate„. „La USL nu stiu ce m-a nemultumit, nu-mi vine acum in cap. M-a nemultumit pentru ca USL a luat-o repede dupa PDL, gata, haide si noi cu proiectul pentru regionalizarea tarii. De ce nu a venit USL inainte cu el, daca avea in proiect asa ceva? Dar pentru noi, ca tarani, regionalizarea asta o sa fie foarte dificila. Si taranii nu sunt de acord cu asa ceva„, a declarat Ion Tica.
Pe scurt, propunerile lui Traian Basescu si proiectul USL
Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, la Cotroceni, ca „principalul obiectiv al reorganizarii administrative este debirocratizarea Romaniei, descentralizarea activitatilor care acum inca sunt la judet si transferarea lor catre comunitatile locale”. Presedintele a precizat ca „esentiala dupa legea de organizare administrativa este legea administratiei publice locale, prin care trebuie descentralizate toate activitatile de la judet catre fiecare localitate, fie ca e comuna sau municipiu, iar constatarea ca unele comune n-ar putea sa indeplineasca anumite functiuni trebuie facuta si dat la municipiu ceea ce o comuna n-ar putea sa faca, adica sa-si ia de acolo un aviz daca este nevoie”.
Despre descentralizare a vorbit si deputatul PDL Sulfina Barbu, presedinta a Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic a Camerei Deputatilor. Aceasta a declarat ca, prin reorganizarea administrativ-teritoriala, „toate atributiile actuale ale Consiliului Judetean vor trece la Primarii, Consilii Locale, vor fi mai aproape de cetatean, iar Consiliile Regionale vor avea, din punctul meu de vedere, atributii strict de dezvoltare”.
Vezi cum arata cele opt noi judete cu capitalele lor in viziunea PDL
De cealalta parte, modelul USL de dezvoltare regionala si de modificare administrativa sustine pastrarea actualelor judete, dar promoveaza „Regiunea” ca unitate noua, integrata in structura adminstratiei locale. Cele opt regiuni vor fi aceleasi cu cele de dezvoltare existente astazi, vor avea cate un Consilu regional, cu buget propriu, cu cate un presedinte ales de cetateni si cu opt prefecti numiti de guvern.
USL doreste asadar ca cele opt regiuni de dezvoltare actuale sa primeasca noi structuri politice si sa fie integrate in structura administratiei locale. Astfel, in viziunea USL, organizarea Romaniei ar avea patru niveluri: localitate, judet, regiune si centru.
Vezi aici cum arata modelul USL de dezvoltare regionala si de modificare administrativa