Sari direct la conținut

AUDIO Seful ANI, Catalin Macovei: O victorie a intelepciunii asupra pasiunii. Cred insa ca legea ANI va fi contestata la CCR

RFI Romania
Catalin Macovei, Foto: Agerpres
Catalin Macovei, Foto: Agerpres

Votul Senatului asupra legii ANI este „o victorie a intelepciunii in fata pasiunii”, a delcarat la RFI Romania presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Catalin Macovei. El se asteapta, insa, ca legea ANI sa fie contestata la Curtea Constitutionala.

Descarca fisierul audio in format MP3

C.M. : In urma votului de la Senat, putem spune ca a fost o victorie a intelepciunii in fata pasiunii. Nu poate decat sa ne bucure acest fapt si speram ca legea va fi promulgata cat mai curand, in asa fel incat sa reluam investigatiile care au fost suspendate pana in prezent.

Rep : Va asteptati ca legea ANI sa fie contestata la Curtea Constitutionala ?

C.M. : N-as vrea sa comentez afirmatiile membrilor partidelor politice. Este evident ca legea va fi ulterior contestata la Curtea Constitutionala. Orice persoana care are o actiune in instanta poate sa invoce o presupusa exceptie de neconstitutionalitate a unuia sau mai multor articole dintr-o lege. Asa ca ne asteptam, bineinteles, ca aceasta lege sa fie contestata la Curtea Constitutionala.

Rep : Si aveti emotii, dupa cum arata legea ANI in prezent ?

C.M. : Legea reprezinta o balanta intre cerintele Comisiei Europene si exigentele Curtii Constitutionale din deciziile anterioare, insa niciodata nu putem sa stim daca o prevedere poate fi interpretata ca fiind constitutionala sau nu.

Rep : Cum arata ANI acum, dupa votul de la Senat ?

C.M. : ANI are suficiente instrumente, pentru a-si indeplini rolul pentru care a fost creata.

Rep : Cat de mult v-a incurcat faptul ca legea anterioara a fost declarata neconstitutionala ?

C.M. : Este evident ca in ultimele patru-cinci luni, Agentia nu a mai putut desfasura investigatii, toate investigatiile au fost suspendate. Este aproape o jumatate de an, care s-a pierdut.

Rep : La ce reactii va asteptati acum din partea Comisiei Europene ?

C.M. : Astept reactii pozitive si de incurajare a parcursului pe care urmeaza sa-l aiba Agentia in continuare.

Legea ANI a fost votata, marti, de plenul Senatului, cu 78 voturi „pentru” si o abtinere. In noua forma a documentului, se revine la infiintarea comisiilor de ancheta de pe langa Curtile de Apel.

De asemenea, se stabileste un singur formular al declaratiei de avere, care in forma in care va fi facuta publica va avea datele de identificare blurate, pentru a respecta deciziile Curtii Constitutionale.

Formularul va contine date legate de bijuterii, conturi, case, iar singurul lucru care nu va aparea va fi adresa imobilelor.

In plus, in declaratiile de interese trebuie declarate contractele derulate de catre demnitari cu statul.

Prin noul text al legii ANI se reintroduce termenul de trei ani, in care Agentia Nationala de Integritate poate face verificari.

Documentul va fi trimis presedintelui pentru promulgare, Senatul fiind Camera decizionala.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro