Sari direct la conținut

AUDIO Traian Ungureanu: Singurul lider credibil al dreptei este Traian Basescu / Dreapta are nevoie de un lider pentru intervalul post-Basescu

HotNews.ro
Traian Ungureanu si Traian Basescu la un miting electoral, Foto: AGERPRES
Traian Ungureanu si Traian Basescu la un miting electoral, Foto: AGERPRES

Europarlamentarul PDL Traian Ungureanu afirma, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca “dreapta are nevoie sa se structureze si are nevoie de un lider pe care ar trebui sa-l gaseasca, zic unii, sa-l creasca, zic eu, dar foarte rapid”. Ungureanu evita sa spuna daca acest lider este competitorii anuntati deja in cursa pentru sefia PDL – Vasile Blaga, Elena Udrea sau un al treilea candidat, precizand ca depinde de viitorl lider daca va convinge “prezentand un program de cotitura”. “Daca vom continua in ecuatia in care PDL-ul – si nu numai el – e un partid de dreapta pana la alegeri si devine un partid de stanga in campania electorala, atunci batem pasul pe loc”, mai spune Ungureanu.

Asculta interviul cu Traian Ungureanu in varianta AUDIO

Descarca fisierul audio in format MP3

De stucturarea, aparitia unei drepte solide depinde cursul general al tarii in viitorul imediat. De ce depinde de dreapta? Pentru ca suntem intr-un moment critic. Nu numai PDL-ul, toata lumea.

Traian Ungureanu

Rep: PDL se afla intr-o situatie dificila ca partid de opozitie. La sefia partidului candideaza Vasile Blaga, Elena Udrea, sustinuta de presedinte. Va mai fi o a treia candidatura?

Traian Ungureanu: E posibil, nu-i nimic sigur.

Rep: E bine sa fie a treia candidatura?

T.U: Nu stiu, pur si simplu. Stiu altceva. De un timp, discutiile si pronosticurile asupra persoanelor angajate in cursa si pariurile asupra rezultatului sunt, evident, incitante dar nu sunt foarte importante.

Rep: Dar ce e foarte important?

T.U: E directia dreptei, starea generala a dreptei in Romania. De ce e asta important? Pentru ca de stucturarea, aparitia unei drepte solide depinde cursul general al tarii in viitorul imediat. De ce depinde de dreapta? Pentru ca suntem intr-un moment critic. Nu numai PDL-ul, toata lumea.

Rep: Cum iese opozitia din momentul ei critic? Cu Vasile Blaga? Singur PDL? Impreuna cu altii? Sau, mai clar: ce ar trebui sa faca dupa alegerile interne?

T.U: Unu: sa nu se faramiteze. Doi: daca reuseste sa stea bloc, sa nu stea degeaba si anume sa adopte cu curaj un numar de obiective si valori tipic de dreapta. Si, trei: sa le puna in practica cu forta politica. Iar forta politica ai daca ai si lider politic.

Rep: Are opozitia un lider credibil acum? Nu neaparat pentru PDL, ci de perspectiva.

T.U: Dupa stiinta mea, singurul lider credibil al dreptei este Traian Basescu. Prin urmare, problema ramane deschisa pentru ca dreapta are nevoie sa se structureze si are nevoie de un lider pe care ar trebui sa-l gaseasca, zic unii, sa-l creasca, zic eu, dar foarte rapid.

E remarcabil ca in ultimi 8 ani dreapta si, in genere, ideile prodemocratice si proeuropene au avut un lider de talia lui Traian Basescu

Traian Ungureanu

Rep: O sa ti se spuna asa, Traian Ungureanu: tot Traian Basescu e liderul dreptei, chiar si dupa opt ani? Nimic altceva n-a nascut dreapta in afara de Traian Basescu?

T.U: Dar eu zic ca e remarcabil ca in ultimi 8 ani dreapta si, in genere, ideile prodemocratice si proeuropene au avut un lider de talia lui Traian Basescu. Mi se pare remarcabil lucrul asta dupa ce foarte multa vreme politicienii si politica pro-democratica din Romania au avut simboluri, au avut sentimente dar nu au avut lideri. Traian Basescu este un astfel de lider, e remarcabil lucrul asta dar ramanem in continuare cu o problema. Dreapta are nevoie de un lider pentru epoca, pentru intervalul post-Basescu. Exista si acest interval.

Rep: Acest lider poate fi recrutat dintre competitorii de acum, adica Vasile Blaga, Elena Udrea sau altii care s-ar inscrie in cursa?

T.U: Nu stiu. As spune ca raspunsul poate fi dat numai de competitori. Daca Blaga sau Udrea sau un al treilea va reusi sa se prezinte cu un program de cotitura, care sa spuna, in sfarsit, “suntem de dreapta si prin asta intelegm cutare si cutare si ne adresam urmatorului segement al societatii si orice ar fi mergem pe valorile astea” atunci da, acest lider a aparut. Daca vom continua in ecuatia in care PDL-ul – si nu numai el – e un partid de dreapta pana la alegeri si devine un partid de stanga in campania electorala, atunci batem pasul pe loc.

Rep: Spuneati ca Romania trece printr-un moment de cotitura. Cotitura spre ce?

T.U: Spre locul din care am venit. Mai exact, ruptura de Occident, de UE, de NATO, de competitia de varf care face din tari, tari mai in stare sa faca ceva pe lumea asta si tari care pierd competitia. Noi ne indreptam spre situatia in care ne intoarcem in bazinul estic, alaturi de o companie ilustra. Si voi mentiona aici tari care cad ca popicele in ultimele 12 – 24 de luni: Romania, Bulgaria, Moldova, Georgia, Ucraina, mai devreme Belarus, lista e deschisa.

Rep: Ce se intampla cu aceste tari. Unde cad ele?

T.U: Nu cad in gol. Sunt absorbite, readuse la vatra in spatiul de control si dominatie rusesc. Acolo unde domnesc interesele politice si economice ale Rusiei, care nu sunt in nici un caz interse pro-occidentale.

Daca spui ca acum a te teme de sfera de influenta ruseasca e teria conspiratiei inseamna ca teoria conspiratiei a fost si in 89

Traian Ungureanu

Rep: Unii vor spune: iarasi obsesia Rusiei? Iarasi ne spuneti ca vin rusii dar nu-i vede nimeni pe aici. Vedem americani, vedem UE, mai departe.

T.U: Eu nu inteleg urmatorul lucru. Cum poate cineva care sustine si crede ca in 1989 a asistat la ofensiva fortelor anticomuniste, democratice din toata Europa de Est, cum poate acelasi om sa spuna ca nu crede intr-o contraofensiva pe aceeasi linie. In fond, daca spui ca acum a te teme de sfera de influenta ruseasca e teria conspiratiei inseamna ca teoria conspiratiei a fost si in 89. Daca in 89 am avut voie sa spunem, iata, fortele conjugate ale democratiei au adus revolutiile, acuma nu mai avem voie sa spunem ca sunt forte conjugate ale contrarevolutiei?

Rep: Nu suntem noi prea apocaliptici, Traian Ungureanu? Poate suntem in alta realitate. Pur si simplu economia merge prost, criza nu s-a incheiat. Tarile occidentale nu mai au nici atata timp nici atata rabdare ca inainte si noi suntem mai liberi, noi, Romania, Bulgaria, Ungaria, alte tari din Est, sa facem cum ne taie capul.

T.U: Si uite ca nu stiu cum se face ca ne taie capul sa repetam acelasi scenariu in toata Europa de Est. Dupa trauma crizei economice, odata ce natiunile se simt clatinate si au o temere existentiala ele scot la ivelala o rezerva, scot ce a ramas inlauntru si a dormit linistit 20 de ani. Scot la iveala nevoia de ierarhie, de o relatie de dependenta, sigura, stabila, fericita, cu statul. Iar asta se traduce in succesul demagogiei de tip USL. Eu nu pot sa cred ca-i o intamplare ca aceeasi reteta politica are succes in atatea tari la un interval atat de scazut.

Rep: In fata acestui pericol despre care vorbiti, opozitia nu pare sa aiba acum o solutie credibila.

T.U: Da, pentru ca opozitia e in impas, evident. Iar impasul s-a nascut in felul urmator: in momentul in care o opozitie care atunci cand era la putere a facut tot ce trebuia facut in Romania, ei bine, aceasta opozitie a fost ajunsa de resentimentul popular si reactia populara care nu avea cum sa fie buna. Cine e lovit de un tsunami, intra in deruta, in impas.

Cred ca presedintele a facut o critica corecta si motivata a PDL. Eu as fi mers chiar mai departe. Discursul critic al presedintelui ar fi putut inainta.

Traian Ungureanu

Rep: Si acum Traian Basescu spune chiar mai mult. Spune ca nu e corect ca unul dintre candidati sa-si atace propriul guvern.

T.U: Eu aici nu am ce comenta. Discutia, dupa mine, atat cat e utila pentru public, suna in felul urmator: cred ca presedintele a facut o critica corecta si motivata a PDL. Eu as fi mers chiar mai departe. Discursul critic al presedintelui ar fi putut inainta.

Rep: Ce trebuia spus in plus?

T.U: Exact ce incercam noi acum sa spunem cu alte vorbe. Cum s-a nascut impasul dreptei, ce situatie l-a cauzat si ce perspectiva ne asteapta in acest moment. Deci o analiza politica, din care PDL nu iese bine, asta e clar. Dimpotriva, in momentul in care critica partidului devine critica personalor e interesant, e chiar incitant, dar nu mai e la fel de important. Deci asta cred ca se poate spune. In al doilea rand, cred ca daca faci o critica corecta, asa cum a facut presedintele, a activitatii politice si a valorilor PDL atunci nimic nu poate ajuta mai bine aceasta critica decat o alternativa credibila, solida, care sa trimita de la analiza critica spre viitor.

Rep: E bine ca presedintele s-a angajat deschis in sustinerea Elenei Udrea?

T.U: Eu cred ca e bine ca in general presedintele s-a angajat in chestiuni publice fara perdele si fara discursuri de neinteles sau interventii obscure. Si in acest caz cred ca partea care ramane este interventia critica intr-un moment de impas pentru dreapta romaneasca in general. Dar, cred mai departe ca, atunci cand ne deplasam spre problemele legate de persoane sau nume de persoane, lucrurile nu mai sunt importante sau trec in plan secund.

Rep: Sunteti un sustinator al echpei Blaga, asta e limpede. Cu cine vedeti dreapta convingand electoratul retras si dezamagit in urmatorii ani? Cu Vasile Blaga, cu o echipa, cu Elena Udrea, cu altcineva?

T.U: Sunt alaturi de Vasile Blaga pentru ca am fost alaturi de el in multe campanii, in multe mitinguri. Si nu sunt omul care sa intoarca spatele si sa plece. Dar sunt in continuare ce am fost de la bun inceput: sustinatorul neconditionat al proiectului Basescu pentru Romania. Nu ma intereseaza si nu sunt in stare sa rumeg, sa discern amanuntele de culise si detaliile morbide ale conflictelor. Deci, partea asta nu ma intereseaza. Stiu ca sunt oameni care sunt acum in stare sa strige Jos Basescu, altii Jos Blaga, altii Jos Udrea si Jos cine s-o mai prezenta la finis. Eu spun atat: nu sunt in stare sa strig Jos PDL.

Noi nu mai vrem sa fim partid asistential, nu mai vrem sa fim partidul promisiunilor pe regimente si pe sectiuni: pensionari, bugetari, cadre didactice. Nu, noi suntem partidul care ii sprijina pe cei ce fac ceva in Romania, pe cei ce produc ceva.

Traian Ungureanu

Rep: PDL mai e o solutie?

T.U: PDL este o solutie daca isi asuma curajos si clar o identitate si un program de dreapta. Nu inseamna sa umpli cateva zeci de pagini de vorbe mari, inseamna sa te clarifici si sa spui: Noi suntem astia si vrem sa facem asta. Noi suntem partidul clasei de mijloc, al oamenilor care produc ceva in Romania si nu al celora care taie frunze la caini. Noi nu vom mai fi partidul care sa furnizeze frunze pentru cei ce taie frunze la caini si nici sa aduca transporturi de caini ca sa manance frunza taiata la caini. Noi nu mai vrem sa fim partid asistential, nu mai vrem sa fim partidul promisiunilor pe regimente si pe sectiuni: pensionari, bugetari, cadre didactice. Nu, noi suntem partidul care ii sprijina pe cei ce fac ceva in Romania, pe cei ce produc ceva. Pentru ca in felul asta vrem sa scoatem Romania din impas.

Rep: Atunci poate va gasi PDL, daca asta isi propune, pe cineva care nu s-a identificat 20 de ani, sau 10 ani sau ultimii 5 ani cu statul. Ci care vine chiar din lumea asta pe care ati descris-o.

T.U: Eu as fi mult mai tolerant. De ce? Problema asta ca trebuie sa gasim un om si un lider de maxima puritate e foarte frumoasa dar e iluzorie. Hai sa ne intoarcem la fapte. Putina lume mai ia in seama acum un lucru important. In anii epocii de glorie, PD-ul condus de Traian Basescu era un partid de stanga. Si iata ca e posibil ca acest partid sa fie astazi totusi un partid de dreapta iar Traian Basescu sa fie cel mai novator, cel mai indraznet politician roman de dupa mult dinainte de 89.

Rep: Mai are sanse sa revina la conducerea PDL candva?

T.U: E posibil, asta nu am cum sa o judec eu. E o posibilitate. Vom vedea. Dar ideea dupa care trebuie sa gasim undeva zacamantul integral si pur, eroul care asteapta gata pregatit sa preia miscarea dreptei e o iluzie. Liderii nu se gasesc ca minereurile. Uitati-va la Traian Basescu insusi. Pe el nu l-a gasit nimeni. El si-a croit drum singur in politica, el a urcat toate treptele. Sigur, trebuie sa existe si un partid disponibil, trebuie sa existe si un om cu talent, cu chemare. Nu-l vom gasi facand recensaminte prin judete sau prin organizatii de partid. Noi trebuie sa devenim partidul favorabil, propice pentru acest gen de aparitie si sa fim intr-adevar deschisi catre oamenii care vin spre noi.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro