AUDIO VIDEO Lazaroiu: Regionalizarea merita facuta chiar cu pretul caderii unui guvern/ Pe un asemenea buget ai nevoie de o remaniere profunda
„Merita sa cada un guvern de dragul reorganizarii administrative. Eu cred ca Guvernul Boc nu are alta varianta decat sa-si asume raspunderea sau sa promoveze printr-un proiect de lege”, a declarat fostul ministru al muncii, Sebastian Lazaroiu, la Discutia de Luni. El sustine ca reorganizarea administrativa este in programul de guvernare iar cabinetul Boc nu poate renunta la acest punct. Lazaroiu mai spune ca reorganizarea poate fi fortata, chiar daca UDMR se opune, deoarece nici un parlamentar nu va dori anticipate. In opinia sa, un eventual nou guvern ar putea fi sprijinit de parlamentari de la PSD si PNL care isi doresc regionalizarea.
- Asculta in interviul AUDIO cum vede Lazaroiu viitorul Miscarii Populare. De ce spune ca „fara UNPR-ul lui Gabriel Oprea nu s-ar fi intamplat absolut nimic in ultimii trei ani in Romania”.
- „Cred ca pretul platit e foarte mic fata de beneficiile obtinute pentru Romania. O sa spuneti: sigur, au capatat, au santajat, au luat functii. Vi se pare ca e un pret mare care s-a platit, ca au luat ei niste functii? Mie nu mi se pare.”
Asculta integral interviul cu Sebastian Lazaroiu
Descarca fisierul audio in format MP3
Cele mai importante declaratii facute de Sebastian Lazaroiu la Discutia de Luni:
- Merita sa cada un guvern de dragul reorganizarii administrative. Eu cred ca Guvernul Boc nu are alta varianta decat sa-si asume raspunderea sau sa promoveze printr-un proiect de lege. Neintelegerile sunt cu UDMR-ul in coalitie. Ei spun: daca ne intelegem cu UDMR-ul bine, daca nu il abandonam (proiectul reorganizarii)
- Eu cred ca cei care spun asta se grabesc. N-au citit programul de guvernare. In programul de Guvernare, la capitolul 2 punctul 10, capitolul 2 punctul 21, capitolul 19 punctul 1 care are mai multe subpuncte sunt prinse descentralizarea si reorganizarea administrativ teritoriala si refacerea regiunilor de dezvoltare.
- Este programul de guvernare 2009 – 2012. Asta inseamna ce? Ca nu poti sa spui, domnule, il abandonez. Tu ai fost investit cu majoritate in parlament pe baza acestui program de guvernare. Nu poti sa spui pe parcurs: stiti, m-am mai gandit si renunt la niste puncte.
- Nu poti sa abandonezi, sa fii investit cu un program pe care ti-l asumi pana in 2012, si undeva prin 2011 zici: m-am gandit mai bine si nu mai vreau sa fac lucrurile astea. Adica cum? Cine s-a gandit la astea? Premierul? UDMR-ul? Trebuie o proba in Parlament. Una din ele e asta: asumarea raspunderii. Imi asum raspunderea ca premier si constat ca nu mai am o majoritate care sa-mi sustina acest program de guvernare.
- Regionalizarea si descentralizarea nu sunt niste inventii din ultimul an. Sunt niste obiective din programul de guvernare. Si guvernul nu are decat doua variante: ori cade de acord pe o varianta de regiuni si descentralizare cu UDMR-ul ori isi asuma raspunderea sa vada daca mai exista majoritate pentru programul cu care a fost investit in Parlament.
- Daca nu are majoritate, cade Guvernul. Asa se intampla in orice tara din lumea asta. Sunt obiective din programul de guvernare, nu sunt independente de guvernare. Din punct de vedere politic, e atat de importanta regionalizarea incat trebuie facuta chiar cu pretul caderii unui guvern.
- Si, daca o sa cada acel guvern din cauza regionalizarii, atunci se va face un alt guvern iar premierul – acelasi sau altul – va trebui sa aiba in programul de guvernare regionalizarea si descentralizarea. Daca o sa cada si al doilea guvern, mergem in alegeri. Ceea ce stim ca nu se va intampla. Asta ce va spune? Ca de fapt se poate face regionalizarea. Dar trebuie fortata. Pentru ca altfel, alternativa e sa mai stai pana in 2016.
- Sa stiti ca sunt oameni in PSD si PNL, nu stiu daca or fi 20 – 30 cat sa compenseze eventuala iesire a UDMR (de la guvernare), care sunt de acord cu regionalizarea si reorganizarea administrativ teritoriala. Pentru ca si ei au simtit in acesti 10 ani aceasta presiune a sistemului feudal asupra lor. Si atunci, sigur, ar putea sa o sustina. Noi nu stim daca in momentul asta chiar nu exista sustinere, o majoritate. S-ar putea sa fie fara UDMR, dar nu inseamna ca nu exista o majoritate.
- Ar trebui facuta o remaniere, pentru ca in general remanierea reinnoieste increderea populatiei, atat cat mai e, in actul de guvernare. Si atunci e necesara, mai ales cand ai perioade grele. Urmeaza acum bugetul, care nu va fi deloc usor. Un buget care are ca principali indicatori o crestere economica un pic mai mare decat 1, 1 si ceva in cel mai fericit caz. Si un deficit bugetar de maxim 3. Deci, pe un asemenea buget ai nevoie de o remaniere profunda, pentru cresterea increderii in actul de guvernare.
- Problema e daca se poate in momentul asta un buget la fel de strans, daca nu mai strans decat cel din anul asta, intr-un an electoral, repet. Parlamentarii UDMR au cerut in cor acum doua saptamani cresterea salariilor bugetarilor si cresterea pensiilor. Si oameni din PDL, care le-au tinut isonul.
- Deci si cu actuala majoritate ne punem mari semne de intrebare daca poate fi sustinut in Parlament un buget cu 1% optimist vorbind si cu deficit de 3%. Presiunile sunt foarte mari din partea tutoror partidelor din actuala coalitie, fie pentru cresterea deficitului, ceea ce inseamna alte imprumuturi, fie pentru … nu stiu ce solutii, sa tiparim bani, probabil.
- Sau sacrifici investitiile, nu mai faci nici un fel de investitii la anul si ai bani de marirea pensiilor si salariilor. Ar fi o nebunie, ar fi o iresponsabilitate majora sa faci asta, in conditiile in care iti creste somajul la anul si ai nevoie de locuri de munca.
- La anul, coalitia la putere se lupta de fapt cu somajul, nu cu pensiile si salariile, care de bine de rau se dau, asa cum sunt. Inflatia a scazut foarte mult, puterea de cumparare e relativ conservata. Nu aici e problema. Problema e ca n-am restructurat inca tot aparatul bugetar si ca avem un deficit urias la fondul de pensii.
Lazaroiu despre UNPR-ul lui Gabriel Oprea
- „Fara UNPR-ul lui Gabriel Oprea nu s-ar fi intamplat absolut nimic in ultimii trei ani in Romania. (…) Cred ca pretul platit e foarte mic fata de beneficiile obtinute pentru Romania. O sa spuneti: sigur, au capatat, au santajat, au luat functii. Vi se pare ca e un pret mare care s-a platit, ca au luat ei niste functii? Mie nu mi se pare.”