AUDIO VIDEO Nicusor Dan, candidat la primaria Capitalei: Tot ce se intampla in momentul de fata pe deszapezire si salubrizare este ilegal. Plus: Cat costa asfaltarea in Bucuresti
Contractele de asfaltare contractate de primarie in aprilie 2011 au preturi de 10-15 ori mai mari fata de estimarile Bancii Mondiale din cauza ca pe piata nu exista o competitie reala, a declarat Nicusor Dan, candidat la Primaria Capitalei si presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, la Discutia de Luni. „Nu exista o concurenta reala, sunt tot timpul aceleasi zece firme care castiga contractele”, sustine Nicusor Dan. Pe de alta parte, acesta sustine ca majoritatea contractelor de deszapezire au fost desfiintate inca din octombrie 2011 printr-o decizie definitiva a Curtii de Apel. In opinia sa, primariile trebuiau sa organizeze licitatii noi: „Tot ce se intampla in momentul de fata pe deszapezire si salubrizare in Bucuresti este ilegal”.
- „Oprescu n-a fost independent nici acum patru ani si acum cu atat mai putin. Indiferent daca e independent sau neindependent, distictia care cred ca e relevanta este: din sistem sau din afara sistemului. In orice forma ar fi el, Oprescu este o persoana din sistem.”
Asculta interviul integral cu Nicusor Dan
Descarca fisierul audio in format MP3
Cele mai importante declaratii facute de Nicusor Dan la Discutia de Luni:
- In contractele (n.r. de asfaltare) pe care Primaria le-a semnat in aprilie 2011 este un pret minim de 150 de mii de euro pe kilometru pe an – deci de 15 ori mai mult fata de estimarile Bancii Mondiale care vorbeste intr-un document de 10 mii de euro pe km pe an – si este un pret maxim de 480 de mii de euro pe km pe an.
- Nu exista o concurenta reala, sunt tot timpul aceleasi zece firme care castiga contractele. De altfel, Consiliul Concurentei a declansat o ancheta si a spus ca suspecteaza ca toate aceste firme s-au inteles intre ele. Si au fost licitatii cu un singur competitor fiecare, au fost sase pachete pe sase sectoare si a fost un singur competitior. Nu exista un pret al pietei pentru ca nu exista competitie reala.
- Trebuie sa existe alti competitori in afara acestor zece firme care castiga tot timpul aceleasi licitatii. Din pacate, trebuie ca aceste conditii minimale ale legii care sunt preluate de sistemul electronic de achizitii publice trebuie completate cu o publicitate reala a Primariei. Este imposibil sa ne imaginam ca o firma germana serioasa sta cu ochii pe sistemul electronic de achizitii publice si e in stare sa faca o oferta in 20 de zile pentru o lucrare de 30 de milioane de euro.
- Deszapezirea este legata de contractele de salubrizare. Cele mai multe dintre ele vin din 1999, prelungite cu zeci de acte aditionale. In 2008 – 2009 a fost un control al Consiliului Concurentei si le-a spus: faceti noi contracte in baza legii achizitiilor publice. N-a facut nimeni nimic.
- Consiliul Concurentei a dat in judecata toate primariile si a cerut rezilierea acestor contracte, a castigat la Tribunal, nimeni n-a facut nimic. Si in octombrie 2011 a castigat definitiv si irevocabil la Curtea de Apel Bucuresti.
- Tot ce se intampla in momentul de fata pe deszapezire si salubrizare in Bucuresti este ilegal. Pentru ca aceste contracte nu mai functioneaza. Au fost anulate de Curtea de Apel Bucuresti. Trebuia, inca din 2009, primarul general sa scrie caietul de sarcini si sa fie facute noi licitatii in temeiul noii legi din 2006 in baza acestui caiet de sarcini.
- Este halucinant, bugetul Bucurestiului este cam intre o treime si jumatate din bugetul unor orase ca Londra, Paris, Madrid etc. Deci ar trebui ca orasul, daca el ar fi bine administrat, sa arate la jumatate din standardele acestor orase, or noi suntem la ani lumina de ele. Deci este vorba de o directionare gresita a banilor si, bineinteles, de sifonarea lor.
- Nu am vazut la PDL, cum nu am vazut la nici un partid din Bucuresti, o viziune asupra orasului. Eu, asa cum am conceput campania asta, am facut-o sa functioneze cu zero bani. Este un cont pe pagina mea de internet, subscriptiile sunt libere. Pana acum am strans vreo 30 de milioane de lei vechi, deci aproape nimic. Cred ca voi ajunge sa am 20 – 30 de mii de euro. Am, spre deosebire de ceilalti candidati, foarte multi voluntari care au venit sa lucreze cu mine. Armele pe care le voi folosi sunt acesti volutnari care vor merge din usa in usa si online-ul.
- Voi accepta orice sprijin, de la orice formatiune politica, fara nici o negociere. Eu voi fi independent de acum pana la sfarsitul campaniei, nu voi negocia cu nici un partid asupra programului, locurilor in Consiliu etc. Daca un partid, oricare din el, va spune: noi ne sfatuim votantii sa voteze cu Nicusor Dan, eu nu voi refuza si nici n-am cum. Voi avea insa grija sa nu existe o suprapunere intre imaginea mea si imaginea respectivului partid. Cateva partide mici s-au oferit sa ma sprijine, dar nu pot spune cine.
- Oprescu n-a fost independent nici acum patru ani si acum cu atat mai putin. Indiferent daca e independent sau neindependent, distinctia care cred ca e relevanta este: din sistem sau din afara sistemului. In orice forma ar fi el, Oprescu este o persoana din sistem. Cu PDL nu am avut discutii, in nici un fel. Nu, in acest moment nu am primit nici o invitatie la discutii.
- Fiecare din ei (n.r Oprescu, Videanu, Prigoana, Piedone) are viziunea asta despre oras complet depasita, ca trebuie sa facem mari sosele care sa ne aduca masini in centru. Nu se poate. Toate orasele occidentale au avut aceasta utopie in anii ’60, cand au descoperit autoturismul. Au facut mari sosele largi si s-au infundat. Si-au dat seama ca nu se poate si ca trebuie sa dezvolte transportul in comun.