AUDIO VIDEO O noua problema in relatiile Romaniei cu Rusia: statuia soldatului sovietic
Apropierea alegerilor din Rusia, programate pe 4 martie, pune in discutie relatiile romano-ruse si scoate la iveala o noua sursa de tensiune diplomatica: statuia soldatului sovietic de la Iasi, care a disparut in urma cu cativa ani. Fostul ministru de externe, Teodor Baconschi, confirma ca partea rusa a solicitat in mod oficial partii romane, in urma cu un an, sa puna statuia la loc, in cimitirul militar de la Iasi. “Daca de un asemena aspect punctual si simbolic depinde, asa cum ne spun rusi, o anumita detensionare, aerisire a relatiei, eu cred ca ar trebui gasita o formula”, afirma Baconschi, care califica disparitia statui de bronz din cimitirul militar “un act de vandalism si impietate” fata de memoria soldatilor rusi.
- Baconschi: Daca statuia nu mai poate fi recuperata, cum este destul de probabil, putem pune o cruce ortodoxa, un monument funerar care sa omagieze corespunzator memoria acestor soldati
Asculta integral interviul cu Teodor Baconschi in varianta AUDIO
Descarca fisierul audio in format MP3
Disparitia statuii soldatului sovietic din cimitirul Eternitatea din Iasi a fost sesizata in luna mai 2007 iar presa centrala avertiza atunci asupra izbucnirii unui posibil conflict diplomatic intre Romania si Rusia. Potrivit unei relatari publicate in iunie 2007 de Ziarul de Iasi,”lipsa statuii din Cimitirul „Eternitatea” a fost sesizata chiar de un oficial al Ambasadei Rusiei la Bucuresti. Probleme similare au aparut in luna mai si in Estonia, cind autoritatile de acolo au decis mutarea unei statui a ostasului sovietic.” Din investigatia Ziarului de Iasi a rezultat ca statuia de bronz, de aproape 3 tone, “a fost topita si inclusa in monumentul lui Mihai Viteazul din Copou. Transformarea a fost facuta din dispozitia fostului primar Simirad, la solicitarea Asociatiei Veteranilor de Razboi. Aceasta este concluzia anchetei de aproape doua luni facuta de Politie si Primarie.” Vezi detalii in Ziarul de Iasi despre disparitia statuii soldatului sovietic.
Cele mai importante declaratii facute de Teodor Baconschi la Discutia de Luni
- De partea romana s-au facut si in ultimii cativa ani eforturi rationale de a normaliza relatia cu Rusia. Comisie economica mixta cu rezultate cuantificabile, intalniri intre ministri inclusiv intre ministrii de externe. Sigur ca, data fiind structura strict piramidala a puterii in Rusia, o deschide de nou capitol romano-rus nu poate fi facuta decat la varf. Si cred ca daca vom continua acest travaliu diplomatic pentru a netezi asperitatile se va crea in timp si premisa unui dialog de nivel inalt.
- E adevarat ca partea rusa doreste ca o statuie a soldatului sovietic, undeva la Iasi sa fie reabilitata. E adevarat asta? Ne-au cerut rusii asa ceva? Este adevarat. In cadrul acestei ideologii neoimperiale bazate pe cultul Armatei Rosii, chestiunea cimitirelor militare rusesti din strainatate, cu alte cuvinte de pe fosta linie a frontului anti-nazist, e foarte sensibila in orgoliul national si in evaluarile politice facute la Kremlin.
- Din pacate, la Iasi, s-a produs, din neglijenta, un act de vandalism pe care nu putem decat s-al condamnam. Statuia soldatului sovietic a disparut. Era intr-un cimitir militar la Iasi. Cred ca era din bronz si nu se poate explica intre doua natiuni civilizate…Ganditi-va ca avem si noi cimitire militare si in Franta si in alte state unde au murit soldati romani in razboi…
- Mai mult, acolo nu erau ingropati doar soldati morti in al doilea razboi mondial, ci si soldati rusi din primul razboi mondial cand situatia aliantelor era diferita. Prin urmare, din respect pentru memoria acestor soldati si eroi militari ar trebui sa gasim cu partea rusa o solutie. Ne-au cerut si eu am cerut la randul meu cand eram ministru, administratiei locale sa caute in arhivele planurile acelei statui in incercarea de a gasi o solutie. Solicitarea a venit cu circa un an in urma. Important e sa nu ne aratam insensibili fata de aceasta chestiune foarte sensibila pentru partenerii nostri.
- Aici nu e o batalie a statuilor si a simbolurilor ci e nevoia de bun simt, de a repara un act de vandalism in primul rand. Un act implicit si involuntar de impietate fata de memoria…. Statuia n-a mai gasit-o nimeni. Ar fi comic daca n-ar fi tragic. Nu se pot escamota statui de cateva tone… Daca de un asemena aspect punctual si simbolic depinde, asa cum ne spun rusii, o anumita detensionare, aerisire a relatiei, eu cred ca ar trebui gasita o formula.
- Eu cred ca daca ne vom cantona exclusiv in polemicile istorice cu rusii nici nu vom vedea ca impreuna cu Rusia ne-am obtinut bunaoara independenta in raport cu Imperiul Otoman, luptand cot la cot, si nici nu vom putea construi viitorul pe care ni-l dorim pasnic si comun. Deci nu pledez pentru abolirea memoriei colective, nici in ce priveste crimele comunismului si ale Uniunii Sovietice, nici in ceea ce priveste disputa interna de la noi cu privire la trecerea Armatei Romane dincolo de o anumita limita istorica.
- Cred ca Ambasada Rusa la Bucuresti a luat nota de preocuparea noastra in cautarea unei solutii. Daca statuia nu mai poate fi recuperata, asa cum este destul de probabil, putem sa ne gandim in cadrul unei ceremonii comune sa punem la capataiul soldatilor, care pana la urma si-au dat viata pentru a elibera Rusia de invadatorul nazist – asta e perspectiva Rusiei asupra a ceea ce s-a intamplat – ei, bine, putem pune o cruce ortodoxa, un monument funerar care sa omagieze corespunzator memoria acestor soldati. Inca o data spun, nu cred ca un act de vandalism similar petrecut intr-un cimitir militar roman din alt stat ne-ar fi fost pe plac.