AUDIO VIDEO Sebastian Lazaroiu: Meseria mea e sa imblanzesc viitorul. Societatea nu stiu daca e pregatita sa inteleaga ce urmeaza. Cineva trebuie sa o pregateasca
„Pun pe picioare un proiect de societate, asta fac. Sunt manager la firma care imblanzeste viitorul. Am pus si pe Facebook. Asta e ce fac eu, asta e ocupatia mea. Stiu ca nu e in nomenclatorul de meserii, dar s-ar putea sa fie. Imblanzitorul de viitor”, a explicat Sebastian Lazaroiu, intr-un interviu pentru HotNews.ro, prezenta sa ca manager la televiziunea Romania de Maine a Universitatii Spiru Haret. Intrebat cum poate lucra pentru o Universitate infiintata de un fost securist, Lazaroiu a spus ca nu a crezut niciodata in „povestea cu lustratia, cu securistii”, considerand ca e mult prea tarziu pentru asta.
Asculta integral interviul cu Sebastian Lazaroiu
Descarca fisierul audio in format MP3
Cele mai importante declaratii facute de Sebastian Lazaroiu pentru HotNews.ro
- Guvernul ar trebui sa reziste presiunilor strazii. Ar trebui si cred ca are resurse inca sa reziste. Pana se epuizeaza (…) Cred ca Baconschi a fost una din fetele aruncate, era una din metaforele utilizate in discutia cu cititorii. Si revenirea lui Arafat a fost o concesie care s-a facut tocmai pentru a stinge aceasta nemultumire.
- Cea mai mare greseala care ar putea fi facuta acum este ca Guvernul sa pice din cauza protestelor de strada. Nu as reveni la decizia cu indemnizatiile pentru revolutionari.
- Pentru a linisti aceasta neliniste populara trebuie sa incerci sa vezi cum se stinge linistea asta. Ii dai intai mai putin, apoi si mai mult…Ce inseamna? Prima concesie a fost revenirea lui Arafat. Lumea s-a mai linistit putin dar tot au ramas. Apoi a fost revocat Baconschi care ar fi jignit protestatarii. Daca lucrurile nu se inchid sigur ca poti sa mergi mai departe. Mai departe ai si un premier in fruntea tarii. Dar cel mai rau ar fi ca premierul sa demisioneze din cauza protestelor din strada. Poti sa faci o remaniere, de exemplu. Eu cred totusi ca protestele au scazut in intensitate.
- Eu n-am spus ca actualul guvern trebuie sa ramana pana la alegeri. N-am spus asta. Am spus sa nu cada acum cata vreme sunt proteste in strada. Ele au scazut deja si vor scadea in intensitate. Problema e ce invata partidele dupa ce se termina protestele. Pentru ca monstrul e tot acolo, e in adancuri. Si el oricand poate fi zgandarit sa iasa la suprafata. Si intrebarea e ce faci sa eviti asa ceva sau chiar mai rau.
- Pana la urma oamenii protesteaza impotriva clasei politice dar impotriva celor care sunt in prima linie. Cred ca romanii intr-un fel sau altul s-au obisnuit cu institutiile democratiei, atat ca ele nu sunt credibile in momentul asta. Si nu sint credibile pentru ca nu s-au reformat pana acum: Parlamentul, partidele politice.
- Un alt guvern ar putea si el sa recladeasca increderea populatiei. Sa nu uitam ca noi mai avem de facut reforme. Un lucru foarte rau pentru Romania ar fi sa inghetam reformele anul asta. S-ar putea ca Guvernul Boc sa nu mai poata sa continue reformele in 2012. Intrebarea e daca exista un alt Guvern care sa poata face asta. Daca exista ar trebui facuta inlocuirea. Nu acum, la un moment dat.
- Mie mi s-a parut foarte decent acel tanar locotenent. Avea niste revendicari din partea colegilor lui, le-a citit. Chiar el a spus: am fost instigat sa-l injur pe presedinte. Presedintele este comandantul meu si n-o sa fac asta. Iata, un gest absolut firesc. Te duci in piata si protestezi, pe urma te duci acasa. Nu-ti injuri superiorii ierarhici, samd.
- Despre prezenta sa la televiziunea Romania de Maine a Universitatii Spiru Haret. Nu cred ca ati auzit ca mi-am schimbat declaratiile reformiste. Nu mi-am schimbat punctele de vedere. E vorba de un proiect, ceva mai mult de o televiziune. E un proiect de societate, care va fi curand lansat, si as vrea atunci sa vorbesc mai mult despre asta.
- Toate universitatile si cele particulare si cele de stat au avut probleme in ultimii zece ani. Puteti verifica declaratiile mele de atunci, cand a fost campania Spiru Haret. Dar haideti sa ne uitam la universitatile de stat, au exact aceleasi practici. Eu n-am cum sa scuz asta, dar noua lege a educatiei are un cadru care-i constrange sa aplice niste standarde.
- Ce fac eu acolo? Pun pe picioare un proiect de societate, asta fac. Sunt manager la firma care imblanzeste viitorul. Firma care imblanzeste viitorul, am pus si pe Facebook la mine. Asta e ce fac eu, asta e ocupatia mea. Stiu ca nu e in nomenclatorul de meserii, dar s-ar putea sa fie. Imblanzitorul de viitor. S-ar putea sa apara in nomenclatorul de meserii. Intotdeauna m-a preocupat mai mult viitorul decat prezentul si trecutul. Nu mi-a pasat niciodata de trecut.
- Cum poate lucra pentru o Universitate infiintata de un fost securist. Stiti bine care a fost pozitia mea. Eu n-am crezut niciodata in povestea asta cu lustratia, cu securistii. Am zis intotdeauna: E prea tarziu. E mult prea tarziu sa mai vorbim de asa ceva. Stiu ca sunteti radical si va uitati cu multa atentie in trecut.
- Din 2004 nu ne mai afecteaza atat de mult trecutul. Si stiti bine de ce: si serviciile au fost curatate, si viata politica s-a mai curatat, si justitia s-a mai curatat. Nu ne mai afecteaza atat de mult. Acei oameni pe care-i blamam la gramada nu mai au aceeasi influenta.
- Toti avem o problema cu viitorul. Mai asteptati putin si o sa vedeti. Eu nu ma ocup de o televiziune, e un proiect mult mai mare. Meseria mea este sa imblanzesc viitorul. Cred ca n-as putea face eu destul cat s-ar putea face in perioada asta complicata.
- Eu cred ca Romania are nevoie de reorganizare administrativ teritoriala in viitorul apropiat, de o lege a sanatatii, are nevoie de o reforma electorala si de o revizuire a Constitutiei facuta repede. Numai in felul asta Romania isi poate asigura un viitor linistit intr-o mare extrem de nelinistita.
- Protestele din aceste zile arata ca nu e doar treaba Guvernului. Societatea nu stiu daca e pregatita sa inteleaga ce urmeaza si care e marea schimbare care se va produce la nivel global. Cineva trebuie sa o pregateasca pentru asta.