Sari direct la conținut

Australia avertizează că amenințarea din partea hackerilor chinezi este una „continuă”

HotNews.ro
Hackeri chinezi, Foto: Shutterstock
Hackeri chinezi, Foto: Shutterstock

Agenţia australiană de securitate cibernetică a avertizat marţi într-un document cu privire la ameninţarea „continuă” reprezentată de hackerii chinezi pentru Australia, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

În document, Australian Signals Directorate a menţionat un grup cunoscut sub numele de „APT40”, legat de Beijing.

„APT40 a vizat în mod repetat reţelele australiene, precum şi reţelele guvernamentale şi private din regiune. Ameninţarea pe care o reprezintă pentru reţelele noastre este continuă”, detaliază agenţia în document.

Potrivit acestei surse, grupul APT40 a desfăşurat operaţiuni cibernetice pentru serviciile Ministerului chinez al Securităţii Naţionale, al cărui sediu se află în provincia chineză Hainan (sud).

Agenţia a explicat că grupul încearcă să se infiltreze în dispozitive vechi, încă conectate la reţele informatice sensibile, pentru a evita să fie detectat.

„APT40 desfăşoară cu regularitate operaţiuni de recunoaştere pe reţele strategice din Australia”, pentru a-şi identifica „ţintele”, a adăugat ea.

Documentul a fost redactat în colaborare cu agenţiile de securitate cibernetică din Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Japonia, Coreea de Sud şi alţi parteneri internaţionali.

Experţii în securitate cibernetică afirmă că Australia a devenit o ţintă principală pentru hackeri, deoarece sistemul său de securitate prezintă lacune.

În noiembrie, principalele porturi din Australia, care reprezintă 40% din volumul de mărfuri al ţării, au fost ţinta unui atac cibernetic după ce hackerii s-au infiltrat în computerele operatorului portuar DP World.

În urmă cu aproape doi ani, datele personale a peste nouă milioane de clienţi ai Optus, unul dintre cei mai mari operatori de telecomunicaţii din Australia, au fost furate într-un atac cibernetic.

Medibank, cel mai mare furnizor privat de asigurări medicale din Australia, a anunţat în noiembrie 2022 că datele a 9,7 milioane de actuali şi foşti clienţi ai săi au fost piratate. China este suspectată de asemenea de atacuri cibernetice în preajma alegerilor organizate de Australia.

Săptămâna trecută ministrul australian al apărării Richard Marles a anunțat că Australia îşi va muta datele strict secrete obţinute de serviciile sale de informaţii în cloud, în urma unui contract cu Amazon în valoare de două miliarde de dolari australieni.

INTERVIURILE HotNews.ro