Avarii în sistemul energetic național, la prima ninsoare: un reactor nuclear de la Cernavodă s-a oprit automat și mai multe linii electrice sunt la pământ
După ce toată toamna autoritățile ne-au dat asigurări că sistemul energetic național este foarte bine pregătit pentru sezonul rece și că nu vor fi probleme, nici n-a venit bine iarna și au și început avariile. Mai multe linii electrice sunt căzute în zona Dobrogei, întrerupând alimentarea cu electricitate a consumatorilor, iar reactorul 1 de la Cernavodă s-a deconectat automat, „ca urmare a condițiilor meteo care au cauzat pertubații în sistemul energetic național”, după cum au anunțat Nuclearelectrica și Ministerul Energiei.
„Condițiile meteorologice vor fi dificile din aceasta seară și până mâine în a doua parte a zilei, mai ales în zona de sud-est a României. Aici se concentrează importante capacitați de producție a energiei, în special nucleară și eoliană. Prognozele de vânt indică posibile valori de 75-80 km/h, până la 100 km/h în rafale. La asemenea viteze, turbinele eoliene pot fi oprite, iar rețele de transport și distribuție a energiei electrice pot fi afectate”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.
Nuclearelectrica a anunțat că Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat în această seară ca urmare a condițiilor meteo care au cauzat pertubații în sistemul energetic național.
Deconectarea automată a Unității 1 s-a produs în condiții de siguranță, toate sistemele unității funcționând și răspunzând conform proiectului în astfel de situații.
Totodată, din cauza vântului foarte puternic, turbinele eoliene au început să se oprească. Eolienele produc în prezent aproximativ 1.400 MW, față de 2.400 MW, cât era programat.
Cu unitatea 1 de la Cernavodă decuplată, în acest moment în sistemul energetic sunt 1.700 MW deficit, precizează reprezentanții ministerului.
Apoi adaugă: „Situația este sub control cu sprijinul Hidroelectrica, asigurându-se echilibrarea sistemului energetic național. În acest moment nu există probleme”.
„Echipele Rețele Electrice Dobrogea și ale contractorilor continuă să intervină pentru restabilirea alimentării cu energie electrică a clienților din zonele afectate de condițiile meteo dificile – cod portocaliu și roșu de vânt, cu viteze de peste 100 km/h.
Intervențiile sunt îngreunate de vremea severă, în special în județele Constanța și Tulcea. Colaborăm cu autoritățile centrale și locale pentru a remedia avariile cât mai curând posibil”, au transmis, la rândul lor, reprezentanții PPC România (fostul Enel), compania care deține rețeaua de distribuție din zonă.
Foto: Dreamstime