Sari direct la conținut

AVAS vrea 600 de milioane de lei din privatizari

HotNews.ro

Statul roman spera sa obtina cel putin 600 de milioane de lei in urma privatizartilor pe care urmeaza sa le faca in 2007, prin intermediul AVAS, a declarat pentru HotNews, Teodor Atanasiu, presedintele autoritatii.

In acest moment AVAS intentioneaza sa privatizeze 62 de societati comerciale la care detine pachetul majoritar de actiuni, dintre care 27 provin din curtea OPSPI.

Autoritatea a anuntat astazi ca intentioneaza ca pana la data de 1 octombrie sa demareze procesul de privatizare a celor 62 de societati, iar pana la data de 1 august sa vanda pachetele minoritare pe care le detine la societatile cotate pe bursa. .

Potrivit declaratiei lui Atanasiu, AVAS spera sa obtina din privatizari, aproximativ 600 de milioane de lei.

In total, Autoritatea detine actiuni la 461 de companii al caror capital social se ridica la aproximativ 4.5 miliarde de lei din care statul roman are aproape 600 de milioane. Cu toate acestea Teodor Atanasiu a precizat ca 80% din numarul firmelor nu sunt atrctive pentru investitori, fie din cauza pierderilor pe care le inregistreaza fie din cauza facilitatilor de productie imbatranite.

Vanzarea celor 8% din Petrom mai are de asteptat

Demersul de vanzare catre salariatii companiei a pachetului de 8% pe care statul il mai detine la Petrom mai are de asteptat, in acest moment Ministerul Justitiei si si sindicatul Petrom avand pozitii divergente.

Astfel, ministerul doreste ca actiunile sa fie vandute doar salariatilor care se aflau la Petrom in momentul privatizarii companiei, masura cu care sindicatul nu este de acord.

„Asteptam un punct comun al Ministerului Justitiei si al sindicatelor pentru a incepe procedurile de vanzare”, a declarat, marti presedintele AVAS.

Patru investitori la Daewoo

In privinta privatizarii uzinelor Daewoo, statul a primit pana in acest moment patru oferte de preluare, de la Ford Motors, General Motors, Tata Motors si de la compania chineza Cherry.

Atanasiu a precizat ca intelegerea care va fi facuta cu castigatorul licitatiei va contine o serie de prevederi care sa impuna un nivel minim de productie.

„Nu va fi o privatizare prin care sa vindem un pachet de actiuni fara sa cerem nimic in schimb”, a mai spus Atanasiu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro