Sari direct la conținut

Avertisment al aliaților pentru regimul Zelenski: „Opt din zece ucraineni încă mai cred că există legi scrise pentru elite şi legi pentru ceilalţi”

HotNews.ro
Anthony Blinken, Foto: WIN MCNAMEE / Getty images / Profimedia
Anthony Blinken, Foto: WIN MCNAMEE / Getty images / Profimedia

Secretarul de stat american Antony Blinken, aflat marţi în vizită la Kiev, a subliniat că Ucraina nu trebuie doar să învingă Rusia, ci şi să lupte împotriva corupţiei din interiorul ţării, pentru a evita „să devină ca Rusia”, relatează publicația Ukrainskaia Pravda, citată de News.ro.

Într-un discurs rostit la Institutul Politehnic Igor Sikorski din Kiev, Blinken le-a cerut autorităţilor ucrainene să continue reformele, astfel încât acestea să fie nu doar adoptate, ci şi implementate şi să aibă un impact tangibil asupra vieţii oamenilor. „Acest lucru înseamnă eradicarea flagelului corupţiei odată pentru totdeauna. Victoria Ucrainei pe câmpul de luptă o va împiedica să devină parte a Rusiei. Victoria în războiul împotriva corupţiei nu va permite Ucrainei să devină ca Rusia”, a subliniat secretarul de stat american.

El a afirmat că Vladimir Putin încearcă să se folosească de corupţie pentru a semăna discordie în Ucraina şi, în ciuda realizărilor semnificative în lupta împotriva acesteia, „opt din zece ucraineni încă mai cred că există legi scrise pentru elite şi legi pentru ceilalţi”.

„Apărarea Ucrainei împotriva corupţiei trebuie să fie la fel de puternică precum apărarea sa militară”, a insistat Blinken, dând ca exemple instanţele independente, presa liberă, instituţii anticorupţie şi alegerile libere şi corecte.

În timpul vizitei sale la Kiev, Antony Blinken a avut întâlniri cu preşedintele Volodimir Zelenski, cu premierul Denîs Şmîhal şi cu ministrul de externe Dmitro Kuleba.

Blinken este primul oficial american de rang înalt care vine în Ucraina după ce Congresul american a adoptat luna trecută un pachet de ajutor militar de 61 de miliarde de dolari, după o întârziere de câteva luni, timp în care Rusia a obţinut un avantaj pe câmpul de luptă.

Ucraina, mai vulnerabilă la atacurile Rusiei din cauza întârzierii din Congresul SUA

În discursul politic rostit la Institutul Politehnic Igor Sikorski din Kiev, Blinken a recunoscut că întârzierea armelor americane a făcut Ucraina mai vulnerabilă la atacurile Rusiei, dar a declarat că Kievul poate conta pe sprijinul neclintit al Washingtonului, deoarece poporul american a înţeles că Rusia nu se va opri în Ucraina. „Putin intensifică încă o ofensivă împotriva Ucrainei la Harkov şi în tot estul ţării, trimiţând val după val soldaţi ruşi, drone iraniene, artilerie nord-coreeană şi tancuri, rachete şi avioane de luptă construite cu maşini şi piese furnizate de China”, a declarat Blinken.

„Suntem alături de voi astăzi. Şi vom rămâne alături de voi până când securitatea Ucrainei, suveranitatea, capacitatea sa de a-şi alege propria cale vor fi garantate”, a spus el, potrivit Reuters.

Blinken a sosit la Kiev cu trenul, marţi dimineaţa devreme, într-o vizită surpriză, care are loc la câteva zile după ce Rusia a lansat o incursiune terestră în nordul regiunii Harkov, deschizând un nou front şi obligând Kievul să-şi relocheze soldaţii.

Cel mai mare deficit al Ucrainei – apărarea antiaeriană

În cadrul întâlnirii sale cu preşedintele ucrainean Zelenski, Blinken a încercat să îl asigure că ajutorul american va curge de-acum în mod constant. „Ştim că este o perioadă dificilă. Dar ştim, de asemenea, că, pe termen scurt, asistenţa este acum pe drum, o parte din ea a ajuns deja şi va ajunge şi mai multă”, a declarat el în declaraţiile comune cu Zelenski. „Iar acest lucru va face o diferenţă reală împotriva agresiunii ruseşti în curs de desfăşurare pe câmpul de luptă”, a adăugat secretarul american de stat.

Zelenski, adresându-se lui Blinken în limba engleză, a declarat că „cel mai mare deficit” pentru Ucraina îl reprezintă apărarea antiaeriană, în condiţiile în care Rusia desfăşoară din martie atacuri aeriene cu rază lungă de acţiune care au lovit instalaţiile electrice şi au provocat pene de curent. „Într-adevăr, avem nevoie astăzi de două sisteme Patriot pentru Harkov, pentru regiunea Harkov, pentru că acolo oamenii sunt atacaţi. Civili, luptători, toţi sunt sub rachetele ruseşti”, a spus Zelenski.

Perspectivele Ucrainei în NATO

În timp ce NATO, condusă de SUA, nu este probabil să admită Ucraina prea curând, membrii individuali încheie acorduri bilaterale de securitate cu Kievul. Discuţiile pentru un acord SUA-Ucraina sunt „în faza finală” şi se vor încheia înainte de summitul NATO din iulie de la Washington, a declarat un oficial american de rang înalt.

Kievul spune că aranjamentele bilaterale de securitate ar trebui să conţină angajamente importante şi concrete, dar acordurile nu vor înlocui în niciun caz obiectivul său strategic de a adera la NATO.

Aceste acorduri bilaterale de securitate, a spus Blinken, vor fi elemente care vor consolida „puntea” Ucrainei către NATO. „Când vom organiza summitul de la Washington din iulie, vom lua măsuri tangibile pentru a spori rolul NATO în construirea unei forţe ucrainene rezistente şi capabile, în susţinerea reformelor sale în curs şi într-o mai bună integrare a Ucrainei în alianţă”, a precizat Blinken. „Toate acestea vor asigura că, în momentul în care condiţiile sunt îndeplinite, iar aliaţii sunt de acord, invitarea şi aderarea Ucrainei la Alianţă vor fi rapide şi fără probleme”, a punctat el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro