Sari direct la conținut

Avertismentul venit chiar de la vârful NATO: Ucraina riscă să aibă cea mai grea iarnă de la începutul invaziei ruse

HotNews.ro
Avertismentul venit chiar de la vârful NATO: Ucraina riscă să aibă cea mai grea iarnă de la începutul invaziei ruse
Soldați ucraineni, într-o mașină care îndreaptă spre poziția lor de luptă de pe linia frontului, în direcția Kupiansk. Harkov, 7 ianuarie 2024. Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ucraina s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnă de după începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, în februarie 2022, deoarece Moscova continuă să atace infrastructura energetică critică a țării vecine, a avertizat marți noul secretar general al Alianței Nord-Atlantice (NATO), Mark Rutte, potrivit Reuters.

„NATO trebuie și va face mai mult pentru a ajuta Ucraina. Cu cât acordăm mai mult sprijin militar, cu atât mai repede se va încheia acest război”, a declarat Rutte, în cadrul unei conferințe comune de presă cu președintele Finlandei, Alexander Stubb.

„Rusia continuă să desfăşoare lovituri cu rachete asupra infrastructurilor energetice esenţiale ale Ucrainei (…), care s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnă de la începutul invaziei” ruse, a adăugat noul șef al NATO.

Armata ucraineană continuă în acest timp să piardă teren pe frontul din estul Ucrainei, unde armata rusă anunţă aproape zilnic ocuparea de noi localităţi, în pofida incursiunii ucrainene lansate în august în provincia rusă Kursk, prin care Kievul a sperat că va forţa Moscova să mute de pe frontul ucrainean suficiente trupe pentru a-i opri acolo înaintarea.

Rutte: Ucraina va decide „condiţiile acceptabile pentru o soluţie negociată” cu Rusia

Mark Rutte a admis că situaţia armatei ucrainene pe câmpul de luptă este „dificilă”, dar a ales să vorbească mai degrabă despre costul în vieţi omeneşti suferit de armata rusă, susţinând că aceasta din urmă pierde zilnic peste o mie de oameni, morţi sau răniţi, în total, notează și agențiile AFP și EFE.

Ucrainenii „au nevoie de ajutorul nostru continuu, asta este absolut clar. Au nevoie acum şi de asemenea ulterior”, după război, a indicat noul secretar general al NATO.

Pe de altă parte, Rutte a susţinut că Ucrainei îi revine să decidă „condiţiile acceptabile pentru o soluţie negociată şi, de asemenea, care sunt condiţiile pentru iniţierea discuţiilor cu ruşii”.

Acest lucru „depinde de Ucraina, depinde de (preşedintele ucrainean) Volodimir Zelenski”, iar în acest timp NATO „ceea ce poate face este să ajute să consolideze bazele Ucrainei oferind suficient sprijin militar”, a estimat șeful NATO, potrivit Agerpres.

Rutte a salutat, în context, „reuniunea foarte importantă”, prevăzută iniţial pentru sâmbătă, a liderilor celor aproximativ 50 de ţări care oferă ajutor militar Ucrainei în războiul cu Rusia.

Această reuniune a „Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei”, convocată de preşedintele american Joe Biden, urma să se desfăşoare la baza aeriană Ramstein din Germania, dar între timp liderul de la Casa Albă şi-a amânat deplasarea din cauza uraganului Milton care va lovi Florida.

Biden va vizita Germania între 10 și 13 octombrie, iar pe 12 octombrie se va întâlni cu premierul britanic Keir Starmer, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz.

Cei patru se vor întâlni inițial în Berlin și vor pleca apoi la baza militară americană din orășelul Ramstein.

În cei doi ani și jumătate de la declanșarea războiului, Ramstein a devenit sinonim cu sprijinul acordat Ucrainei. Formatul Ramstein a fost creat creat de Statele Unite alături de alte aproximativ 50 de state. Acestea se reunesc regulat pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei, în special cel privind armamentul solicitat de Kiev.

Cu toate acestea, întâlnirea din 12 octombrie va fi prima în care statele sunt reprezentate de către lideri.

Potrivit unei surse din guvernul german, la această întâlnire se va reitera sprijinul pentru Ucraina cu un mesaj clar că ajutorul cu armament va continua. Liderii doresc ca prin acest mesaj să-i transmită președintelui rus Vladimir Putin că nu poate trage de timp în speranța că sprijinul occidental va înceta.

La reuniunea Ramstein va lua parte și președintele ucrainean Volodimir Zelenski. În urmă cu trei zile, el a subliniat că va merge la acest summit pentru a prezenta „planul de victorie” al Ucrainei.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro