Sari direct la conținut

Aviz negativ al CSM pentru Mihaiela Moraru Iorga, propusă de Gorghiu la șefia unei secții din DNA / Procuroarea este cea care a dat-o în judecată pe Laura Codruța Kovesi

HotNews.ro
Mihaiela Moraru Iorga, Foto: Agerpres
Mihaiela Moraru Iorga, Foto: Agerpres

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ propunerea ministrului Justiţiei, Alina Gorghiu, de numire în funcţia de procuror-șef al Secției de combatere a corupției din DNA a procuroarei Mihaiela Moraru-Iorga. Procuroarea Mihaiela Moraru Iorga lucrează în Parchetul General și se ocupă de dosarele penale care îi vizează pe magistrați, după desființarea controversatei Secții speciale. În perioada în care a lucrat la DNA, ea a dat-o în judecată pe Laura Codruța Kovesi, care la acel moment conducea Direcția Națională Anticoriupție.

Conform ordinii de zi soluționate, avizul negativ pentru Moraru-Iorga a fost dat de Secţia pentru procurori a CSM cu majoritate – 1 vot „da”, 5 voturi „nu”.

Conform legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor, în cazul emiterii unui aviz negativ al CSM, ministrul Justiţiei poate să îşi retragă propunerea sau organizează un nou interviu cu candidatul respectiv şi transmite preşedintelui României propunerea de numire în funcţia de conducere. Numirea se face de către președinte.

Tot marți, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat însă favorabil propunerea ministrului Justiţiei de numire în funcţia de procuror șef al Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din DNA a procurorului Ionuț Ardeleanu. Procurorii din CSM au dat aviz favorabil și propunerii ministrului Justiţiei de numire în funcţia de procuror șef al Secției de combatere a criminalității organizate din DIICOT a procurorului Adrian Petre Todoran.

Lista propunerilor de șefi de secții în marile parchete

Ministerul Justiției a organizat interviuri pentru zece posturi de conducere vacante în marile parchete, dar pentru două dintre ele nu a fost selectat niciunul dintre procurorii care au candidat.

Au fost scoase la concurs:

  • 4 funcții de procuror-șef de secție în cadrul Parchetului General;
  • 3 funcții de procuror-șef de secție în cadrul DNA;
  • 3 funcții de procuror-șef de secție în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Propunerile ministrului Justiției pentru posturile de conducere vacante din marile parchete

Ministerul Justiției a anunțat în urmă cu o săptămână că Alina Gorghiu a selectat și propus următorii procurori:

  • pentru funcția de procuror-șef de secție al Secției de urmărire penală din Parchetul General – procurorul Remus-Iulian Popa;
  • pentru funcția de procuror-șef de secție al Secției judiciare din Parchetul General – procuroarea Antonia-Eleonora Constantin;
  • pentru funcția de procuror-șef de secție al Secției de resurse umane și documentare din Parchetul General – Cristina-Daniela Balcan;
  • pentru funcția de procuror-șef de secție al Secției parchetelor militare din Parchetul General – procurorul Adrian-Cornel Nicolau;
  • pentru funcția de procuror-șef de secție al Secției de combatere a criminalității organizate din Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – , pe procurorul Adrian-Petre Todoran;
  • pentru funcția de procuror-șef de secție al Secției judiciare penale din Direcția Națională Anticorupție – procuroarea Marinela Mincă;
  • pentru funcția de procuror-șef de secție al Secției de combatere a corupției din DNA – procuroarea Mihaiela Moraru-Iorga;
  • pentru funcția de procuror-șef de secție al Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din DNA – procurorul Ionuț Ardeleanu.

Propunerile vor fi transmise Secției pentru Procurori a CSM, pentru obținerea avizului.

Pentru funcțiile de procuror-șef de secție pentru Secția de combatere a traficului de droguri și Secția de combatere a infracțiunilor de terorism și a criminalității informatice, ambele în cadrul DIICOT, ministrul Justiției nu a formulat nicio propunere.

Pentru funcția de procuror-șef al Sectiei de combatere a traficului de droguri din DIICOT au candidat procurorii Valentin Cotoară și Oana Schmidt-Hăineală, care a fost membru CSM și secretar de stat în mandatul de ministru al Justiției al lui Florin Iordache, în perioada adoptării Ordonanței 13.

Cine este procuroarea Mihaiela Moraru Iorga

Mihaiela Moraru Iorga lucrează acum în Parchetul General și se ocupă de dosarele penale care îi vizează pe magistrați, după desființarea controversatei Secții speciale în care a activat.

Interviul susținut de Mihaiela Moraru-Iorga pentru funcția de procuror-șef de secție al Secției de combatere a corupției din DNA:

Mihaiela Moraru Iorga a devenit cunoscută pe vremea când lucra la DNA şi a avut un conflict cu şefa ei, Laura Codruţa Kovesi.

În iulie 2017, Kovesi a semnat un ordin de revocare a Mihaielei Iorga din funcţia de procuror DNA, după care aceasta şi-a dat şefa în judecată, cerând despăgubiri de 10.000 de euro, susţinând că asupra ei au fost făcute presiuni de ordin moral şi emoţional. Procesul s-a încheiat cu anularea ordinului de revocare, fără plata unor despăgubiri.

Conflictul dintre cele două a continuat, Moraru Iorga acuzând-o pe Kovesi că a chemat-o în birou şi ar fi fost întrebată dacă ar putea urgenta dosarul unui fost ministru al cărui nume era vehiculat pentru postul de premier.

Ulterior, în 8 februarie 2018, DNA a trimis-o în judecată pe Moraru Iorga pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual, fiind acuzată că a desfăşurat activităţi de anchetă în afara cadrului legal, în paralel cu urmărirea penală derulată de DIICOT într-un dosar care îl viza pe omul de afaceri Florian Walter. Peste câteva luni, instanţa supremă anula rechizitoriul DNA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro