Sari direct la conținut

Avizul Comisiei de la Veneția pe legile justiției, în luna decembrie

HotNews.ro
Comisia de la Venetia, Foto: www.coe.int
Comisia de la Venetia, Foto: www.coe.int

Comisia de la Veneția va emite în luna decembrie avizul asupra celor trei legi ale Justiției inițiate de Cătălin Predoiu și aflate în aceste zile în dezbaterea Parlamentului, pe repede înainte.

Conform calendarului afișat, Comisia de la Veneția își va emite opinia în luna decembrie.

Mai multe asociații de magistrați din România, opoziția, dar și Consiliul Europei au cerut autorităților să țină cont de recomandările și preocupările formulate de Comisia de la Veneția și GRECO în pregătirea proiectelor de legi privind justiția.

Guvernul Ciucă a adoptat în luna august cele trei legi ale justiției, criticate de o parte a sistemului și de societatea civilă.

Asociațiile de magistrați au vorbit despre “compromiterea unor progrese făcute în lupta anticorupţie şi împotriva crimei organizate”, spunând că “partenerii europeni sunt înșelați fără nicio reținere de către ministrul Justiției, într-un joc insidios și nesfârșit”, pentru că sunt menținute multe dintre modificările nocive criticate de organismele internaționale în ultimii ani.

Comisia specială pentru legile justiței a finalizat și a trimis plenului Camerei Deputatilor două dintre legile justiței. Astfel, în luna septembrie, Parlamentul a adoptat proiectul de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii și proiectul de lege privind organizarea judiciară.

Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii – prima din cele trei legi ale justiției inițiate de Cătălin Predoiu – a fost adoptată după circa 15 ore de dezbateri, pe parcursul a 3 zile, deși au existat numeroase amendamente și solicitări de modificare a proiectului.

De asemenea, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat săptămâna trecută proiectul de lege privind organizarea judiciară. Deputatul USR Stelian Ion l-a catalogat drept un proiect “al legilor securităţii naţionale”, care va “pune justiţia sub papuc”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro