BAC 2011 Biletele de examen au fost preluate de toate centrele, cu exceptia a patru centre din Dolj unde elevii au primit subiectele de rezerva. Proba orala la limba romana a inceput "in conditii normale" – Ministerul Educatiei
Cele 100 de bilete pentru examenul de Bacalaureat 2011 – Proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana – au fost preluate de cele 1394 de centre de examen, anunta Ministerul Educatiei. Patru centre la Dolj nu au preluat biletele din cauza unor probleme tehnice (furtuna), asa ca elevii au primit subiectele de rezerva, potrivit Ministerului. In aceste conditii, examenul a inceput la ora 9:00 „fara probleme”.
„In concluzie, proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba si literatura romana a inceput la ora 9.00, potrivit graficului stabilit de inspectoratele scolare judetene”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Educatiei. Luni, 6 iunie, a inceput prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2011, cu evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba si literatura romana (proba A). Proba se desfasoara in intervalul 6-8 iunie. Pentru sustinerea acestei probe s-au inscris peste 210.000 elevi, repartizati in 1.398 de centre de examen.
Reprezentantii Ministerului Educatiei au declarat pentru HotNews.ro ca 13 ONG-uri si asociatii de parinti, acreditate de Inspectoratele Scolare Judetene, si-au trimis reprezentanti la supravegherea examenelor de Bacalaureat. „Pana la ora 15:30 nu s-a semnalat nicio problema in desfasurarea si organizarea examenului de Bacalaureat si nicio incercare de fraudare a probei”, au precizat reprezentantii Ministerului.
Ministerul Educatiei a deschis linia TEL VERDE 0800801100 (telefon gratuit), la care cetatenii pot semnala orice neregula constatata in organizarea si derularea examenului national de bacalaureat. Ministerul anunta ca parintii si elevii pot sa semnaleze la acest numar orice situatie in care se solicita bani pentru organizarea examenului sau pentru protocol. Linia de telefon 0800801100 va fi disponibila zilnic, pe toata durata desfasurarii examenului, intre orele 9.00-19.00, incepand cu data de 6 iunie 2011.
Bucuresti: 35 de candidati la BAC – cazuri speciale la prima proba
Un numar de 35 de candidati la examenul de bacalaureat din Bucuresti care sustin proba de evaluarea a competentelor de comunicare la limba romana prezinta cazuri speciale si se afla in spital, avand membre rupte, diverse handicapuri sau alte probleme medicale, a declarat pentru Agerpres purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, Marian Banu.
Potrivit acestuia, pentru majoritatea celor care prezinta cazuri speciale se vor deplasa comisii speciale, la domiciliu sau la spital, pentru ca acestia sa poata sustine probele primei sesiuni a examenului de bacalaureat.
Examenul oral de limba romana va fi urmat de evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limbile materne (proba B) – croata, maghiara, germana, sarba, slovaca, turca si ucraineana -, programata intre 8 si 10 iunie 2011.
Subiectele pentru probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna, au fost elaborate de catre Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE). Acestea cuprind texte literare si nonliterare, functionale si nonfunctionale, precum si itemi corespunzatori descriptorilor de competente din programele pentru bacalaureat. Subiectele au un grad de complexitate care sa permita tratarea lor integrala in maximum 10-15 minute, transmite Ministerul.
Vezi aici modele de subiecte pentru Bacalaureat 2011
Atat la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana/limba materna, cat si la proba orala de evaluare a competentei lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata in liceu, candidatii intra in sala de examen in ordinea afisata, respectandu-se criteriul alfabetic si ora prevazuta pentru fiecare grupa. Este strict interzis accesul candidatilor cu orice tip de lucrari: manuale, dictionare, notite, insemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum si cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise in sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de catre presedintele comisiei de examen, indiferent daca materialele in cauza au fost folosite sau nu.
Ca procedura de examen, candidatul extrage un bilet si primeste hartie stampilata pentru ciorna. Pentru elaborarea raspunsurilor, fiecarui candidat i se acorda cate 15 minute pentru pregatirea raspunsurilor, iar pentru sustinerea acestora in fata comisiei, cate 10 – 15 minute. Rezultatul obtinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna nu se exprima prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta corespunzator grilei aprobate la nivel national. Nivelurile de competenta lingvistica de comunicare orala in limba romana / limba materna sunt, in ordine: utilizator mediu, utilizator avansat si utilizator experimentat.
Un elev care nu se prezinta la probele orale poate participa la probele scrise, insa nu poate promova examenul de bacalaureat.
Proba de evaluare a competentelor digitale – proba D (proba scrisa/practica) va fi sustinuta de absolventi incepand cu data de 10 iunie, si nu pe 13 iunie, asa cum era prevazut initial in calendarul examenului de Bacalaureat.
Calendarul Bacalaureatului 2011
6-8 iunie Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in
limba romana – proba A (proba orala)
8-10 iunie Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in
limba materna – proba B (proba orala)
10-17 iunie Evaluarea competentelor digitale – proba D (proba
scrisa/practica)
* Cu mentiunea ca pe 13 iunie proba nu se va sustine, pentru ca este „sarbatoare legala in care nu se lucreaza”.
20-23 iunie Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de
circulatie internationala – proba C (proba orala, scrisa si
practica)
27 iunie Limba si literatura romana – proba E)a) – proba scrisa
28 iunie Limba si literatura materna – proba E)b) – proba scrisa
29 iunie Proba obligatorie a profilului – proba E)c) (istorie pentru profilurile umanist, artistic, pedagogic – bibliotecar-documentarist, instructor-animator, instructor activitati extrascolare -, educatie fizica si sport, teologic si matematica pentru celelalte profiluri) – proba scrisa
1 iulie Proba la alegere a profilului si specializarii – proba E)d) (geografie, logica, psihologie, economie, sociologie sau filosofie pentru profilul umanist; fizica, chimie, biologie sau informatica pentru profilurile real si militar; geografie, logica, psihologie sau economie pentru profilul servicii; fizica, chimie sau biologie pentru profilul resurse naturale si protectia mediului si pentru profilul tehnic; geografie, logica, psihologie, economie sau filosofie pentru profilurile artistic, pedagogic, educatie fizica si sport si profilul teologic) – proba scrisa
3 iulie Afisarea rezultatelor
4 iulie Depunerea contestatiilor (orele 08:00 – 12:00)
5-7 iulie Rezolvarea contestatiilor
8 iulie Afisarea rezultatelor finale
Citeste si: