Sari direct la conținut

BAC 2011 Ministrul Educatiei: Cum ar fi aratat astazi Romania daca tinerii nascuti dupa revolutie ar fi inteles ca nu este loc pentru smecherie, pentru spaga, pentru aranjament?

HotNews.ro

661 de elevi au fost dati afara de la toate probele scrise, in cadrul sesiunii iunie-iulie a Bacalaureatului 2011. Bilantul arata un numar dublu de eliminati fata de cel inregistrat in 2010. „Nu este deloc un motiv de bucurie”, sustine ministrul Educatiei, Daniel Funeriu. Contactat de HotNews.ro, ministrul a declarat ca bilantul „demonstreaza ca numarul celor care considera ca ‘merge si asa’ este in continuare destul de ridicat si ca mai avem de lucrat pana la constientizarea totala a parintilor si elevilor asupra importantei acestui examen”.

Cele mai importante declaratii ale ministrului Daniel Funeriu:

  • Anul trecut, cand am anuntat ca toleranta fata de frauda la BAC va fi zero, putini au fost cei care ne-au luat in serios. In 20 de ani, toti ministrii care s-au succedat au promis corectitudine si seriozitate in evaluare la BAC, dar aproape nimeni nu a trecut de la vorbe la fapte.
  • Faptul ca in acest an, 661 de elevi au fost eliminati din examenul de bacalaureat pentru incercare de frauda nu este deloc un motiv de bucurie. Cifra demonstreaza ca numarul celor care considera ca ¬merge si asa¬ este in continuare destul de ridicat si ca mai avem de lucrat pana la constientizarea totala a parintilor si elevilor asupra importantei acestui examen.
  • Pe de alta parte, este clar ca a crescut numarul profesorilor care au inteles sa isi faca datoria asa cum trebuie si ca ceva esential este pe cale sa se schimbe in invatamantul romanesc.
  • Am spus-o si o repet: va puteti imagina cum ar fi aratat astazi Romania daca inca de la inceputul anilor 90 ar fi fost introduse masuri energice antifrauda? Daca majoritatea tinerilor nascuti dupa revolutie ar fi inteles ca nu este loc pentru smecherie, pentru spaga, pentru aranjament si ca un rost in viata se poate infaptui doar printr-o munca cinstita?
  • Va asigur ca s-ar fi produs o schimbare a mentalitatii la scara intregii societati, valorile zilei ar fi fost cu totul altele, ratingul televiziunilor nu ar mai fi fost asigurat de nunti si divorturi si altele asemenea,  iar unii analisti politici nu ar fi mai fi fost selectati din randul celor care isi fac un titlu de glorie din faptul ca au avut nevoie sa copieze la fizica pentru a lua bacalaureatul.
  • Schimbarea mentalitatii generatiilor viitoare este miza majora a acestor examene corecte. Cred ca doar prin infuzii constante de oameni corecti, formati in spiritul muncii cinstite, al performantei reale, obtinute prin seriozitate, societatea romaneasca se va insanatosi  de bolile de care sufera in prezent, iar oamenii si-ar redobandi increderea in ei si in viitorul lor.
  • Anul trecut am dat un prim semnal in privinta seriozitatii cu care MECTS trateaza examenul de BAC. In acest an, sper ca am demonstrat eficient ca nu am glumit si ca nimic din ce am spus atunci nu a ramas vorba goala. Sunt convins ca in anul urmator si in cei ce vor veni numarul celor tentati de frauda va scadea semnificativ. Vom ajunge astfel la o stare de normalitate, cu totul diferita decat cea de azi.
  • Le multumesc profesorilor care au inteles sa-si faca datoria asa cum trebuie. Datorita lor, bacalaureatul a devenit nu doar un concurs de cunostinte, ci si un test de maturitate pentru candidati, in adevaratul inteles al cuvantului. Ii asigur ca doar impreuna putem da o cu totul alta fata Romaniei de maine. 

Declaratiile ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, vin dupa ce elevii au iesit din ultimul examen al sesiunii iunie-iulie din cadrul Bacalaureatului 2011: proba la alegere a profilului si specializarii. 155 de elevi au fost eliminati numai de la aceasta proba, dupa ce au fost prinsi copiind sau in posesia de telefoane mobile. Miercuri, 29 iunie, reprezentantii Inspectoratului Scolar Hunedoara au declarat pentru HotNews.ro ca aproape toti elevii de la Grupul Agricol Alexandru Borza din Geoagiu au fost dati afara din examen, pentru frauda sau tentativa de frauda. Mai precis, au fost eliminati din examen 111 elevi din 159 prezenti in centrul de examen, care aveau rezolvarile subiectelor de Bacalaureat.

Rezultatele la prima sesiune a examenului de Bacalaureat vor fi afisate duminica pana la ora 16:00. Potrivit calendarului de Bacalaureat, contestatiile vor fi depuse luni, 4 iulie, intre orele 08:00 – 12:00, iar solutionarea acestora se va realiza in perioada 5 – 7 iulie. Afisarea rezultatelor finale are ca termen limita data de 8 iulie.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro