Sari direct la conținut

BAC 2011 Vineri incepe proba de evaluare a competentelor digitale: rezultatele nu se contesta

HotNews.ro

Vineri incepe proba de evaluare a competentelor digitale din cadrul Bacalaureatului 2011. Proba D (scrisa/practica) se va desfasura in perioada 10-17 iunie, cu mentiunea ca pe 13 iunie aceasta nu se va sustine, pentru ca este „a doua zi de Rusalii, zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza”. Toti candidatii care dau examenul de evaluare a competentelor in aceeasi zi vor primi aceeasi varianta de subiecte, insa cerintele vor fi realizate asupra unor fisiere individuale. Rezultatele obtinute la acest examen nu se contesta. Vineri este, insa, zi de examen in care se sustin doua probe la Bacalaureat: este ultima zi de evaluare a competentelor lingvistice in limba materna si prima din proba de competente digitale. Vezi cum a descoperit Ministerul Educatiei cu o saptamana inainte de BAC ca ziua de Rusalii este o sarbatoare legala si ca trebuie modificat calendarul de examen.

Balbaiala Ministerului si modificarea datei de sustinere a probei D, cu o saptamana inainte de inceperea BAC-ului

Pe 2 iunie, Ministerul Educatiei anunta printr-un comunicat de presa ca proba de evaluare a competentelor digitale va fi sustinuta de absolventi incepand cu data de 10 iunie, si nu pe 13 iunie, asa cum era prevazut initial in calendarul examenului de Bacalaureat. Ministerul preciza, cu doar o saptamana inainte de inceperea Bacalaureatului, ca „potrivit prevederilor art. 134 din Legea privind Codul Muncii nr. 53/2003 republicata, prima si a doua zi de Rusalii (12-13 iunie 2011) sunt zile de sarbatori legale in care nu se lucreaza„.

Insa cu doar cateva ore inaintea publicarii acestui comunicat de presa, Ministerul Educatiei anunta data de 14 iunie ca fiind prima zi de desfasurare a probei de evaluare a competentelor digitale. Data rectificata ulterior, astfel ca proba de evaluare a competentelor digitale incepe pe 10 iunie, in ultima zi de sustinere a probei de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna.

Cum se va desfasura examenul de evaluare a competentelor digitale

Potrivit Metodologiei de organizare si desfasurare a examenului de Bacalaureat – 2011, evaluarea competentelor digitale se face, pentru fiecare candidat, de catre doi profesori examinatori, dintre care unul este cadrul didactic care a predat disciplina respectiva la clasa, iar celalalt este un alt cadru didactic, de aceeasi specialitate, din unitatea de invatamant.

Proba D se desfasoara in laboratoarele de informatica din unitatile de invatamant liceal. Candidatii sunt repartizati in sali, in ordine alfabetica, cate unul la calculator. Absolventii de liceu nu au voie sa intre in sala cu niciun fel de lucrari: manuale, dictionare, notite, insemnari etc., care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, cu telefoane mobile si cu orice mijloc electronic de stocare a informatiei, de calcul sau de comunicare. Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise in sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de catre presedintele comisiei de examen, indiferent daca materialele interzise au fost folosite sau nu.

Rezultatul evaluarii nu se exprima prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta. Lucrarile scrise/produsele informatice elaborate de candidati sunt evaluate de cei doi examinatori ai probei de evaluare a competentelor digitale, in conformitate cu grila de evaluare transmisa de Centrul National de Evaluare si Examinare. Fiecare evaluator acorda un punctaj exprimat printr-un numar intreg cuprins intre 0 si 100. Punctajul final al fiecarui candidat se calculeaza ca medie aritmetica a punctajelor celor doi examinatori, rotunjita la cel mai apropiat intreg. In cazul unei fractiuni de 0,50 puncte, rotunjirea se face in favoarea candidatului, la numarul intreg imediat superior.

In functie de punctajul obtinut, se va stabili nivelul de competenta digitala a candidatului: utilizator incepator, utilizator de nivel mediu, utilizator avansat, utilizator experimentat. Rezultatele obtinute la probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale nu se contesta. Proba este obligatorie pentru elevii de la toate filierele, profilurile si specializarile/calificarile.

Vezi atasat modele de subiecte pentru proba D

Potrivit Procedurii de organizare a acestei probe, in fiecare dintre zilele de examen (10-17 iunie) Centrul National de Evaluare si Examinare furnizeaza unitatilor scolare in care se organizeaza proba cate o varianta de subiecte si cate 15 pachete cu fisiere care urmeaza sa fie prelucrate in conformitate cu cerintele din subiecte. Toti candidatii care sustin proba in aceeasi zi primesc aceeasi varianta de subiecte, dar prelucrarile mentionate in cerinte sunt realizate asupra unor pachete cu fisiere individuale.

O varianta de subiecte este structurata pe doua fise de lucru care cuprind subiectele. Fisa A cuprinde un subiect care se va rezolva cu ajutorul unei conexiuni functionale la internet, iar Fisa B cuprinde trei subiecte care se rezolva dupa intreruperea conexiunii la internet. Cerintele din al II-lea si al III-lea subiect sunt de natura teoretica, in timp ce celelalte subiecte au un caracter preponderent practic.

Pentru fiecare zi de examen, timpul efectiv de lucru este de 90 de minute. Rezultatele obtinute de candidati sunt afisate dupa evaluarea tuturor candidatilor care au sustinut proba in aceeasi zi, in termen de cel mult doua zile de la sustinerea probei.

Calendarul modificat al Bacalaureatului 2011

6-8 iunie Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in

limba romana – proba A (proba orala)

8-10 iunie Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in

limba materna – proba B (proba orala)

10-17 iunie Evaluarea competentelor digitale – proba D (proba

scrisa/practica)

* Cu mentiunea ca pe 13 iunie proba nu se va sustine, pentru ca este „sarbatoare legala in care nu se lucreaza”.

20-23 iunie Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de

circulatie internationala – proba C (proba orala, scrisa si

practica)

27 iunie Limba si literatura romana – proba E)a) – proba scrisa

28 iunie Limba si literatura materna – proba E)b) – proba scrisa

29 iunie Proba obligatorie a profilului – proba E)c) (istorie pentru profilurile umanist, artistic, pedagogic – bibliotecar-documentarist, instructor-animator, instructor activitati extrascolare -, educatie fizica si sport, teologic si matematica pentru celelalte profiluri) – proba scrisa

1 iulie Proba la alegere a profilului si specializarii – proba E)d) (geografie, logica, psihologie, economie, sociologie sau filosofie pentru profilul umanist; fizica, chimie, biologie sau informatica pentru profilurile real si militar; geografie, logica, psihologie sau economie pentru profilul servicii; fizica, chimie sau biologie pentru profilul resurse naturale si protectia mediului si pentru profilul tehnic; geografie, logica, psihologie, economie sau filosofie pentru profilurile artistic, pedagogic, educatie fizica si sport si profilul teologic) – proba scrisa

3 iulie Afisarea rezultatelor

4 iulie Depunerea contestatiilor (orele 08:00 – 12:00)

5-7 iulie Rezolvarea contestatiilor

8 iulie Afisarea rezultatelor finale

​Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro