Sari direct la conținut

BAC-ul, Antena 3 si ministrul Funeriu. Ce spun asociatiile de media / Catalin Tolontan: Cred ca Antena 3 greseste

HotNews.ro

Cazul Funeriu-Antena 3 reprezinta un dublu-derapaj: „ziaristii de la Antena au comis o fapta care se situeaza in afara codului deontologic”, iar liderii PDL au comis „eroarea” de a priva publicul de informatii dinspre acest partid, prin boicotarea postului TV. Comentariile vin de la liderii asociatiilor media contactati de HotNews.ro, care au precizat, insa, ca nu cunosc cazul in amanunt. Precizam ca pozitiile asociatiilor de media n-au fost prezentate din proprie initiativa, ci la solicitarea HotNews.ro care a constatat tacerea reprezentantilor breslei pe acest subiect.

„Ziaristii de la Antena au comis o fapta care se situeaza in afara codului deontologic: au pus in circulatie o informatie care, in cel mai bun caz, nu a fost verificata, in cel mai rau caz a fost manipulata cu intentie”, a declarat pentru HotNews.ro Mircea Toma, presedintele ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei. Daca documentul prezentat vineri de Antena 3 este un fals, „poate nici nu e cazul sa reactionam, pentru ca deja nu mai vorbim de jurnalism, vorbim de balci si lucrurile sunt atat de evidente”, a precizat directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), Ioana Avadani.

Mircea Toma, presedintele ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei:

  • Urmarind cronologic faptele, ziaristii de la Antena au comis o fapta care se situeaza in afara codului deontologic: au pus in circulatie o informatie care, in cel mai bun caz, nu a fost verificata, in cel mai rau caz a fost manipulata cu intentie.
  • Fata de aceasta situatie, reactia ministrului Funeriu a fost justificata.
  • Ministrul a iesit si a denuntat falsul si a anuntat ca intentioneaza sa actioneze in instanta ziaristii/ ziaristul care a comis dezinformarea.
  • Dupa care a urmat o reactie a PDL care anunta ca pune sub boicot Antena, nu mai permite membrilor sai sa intre in studiourile Antenelor.
  • Aceasta reactie mi se pare disproportionata si, in primul rand, in defavoarea publicului. Pentru ca noi avem o imagine despre pozitia Antenelor fata de PDL, este o pozitie debalansata uneori acut.
  • Publicul care urmareste programele respective va fi frustrat in plus de informatii pe care membrii PDL ar putea sa le transmita, in ciuda vicisitudinilor la care sunt supusi in studiourile Antenelor.
  • Masura pe care eu as considera-o rezonabila din partea unui actor public, indiferent ca e partid sau persoana publica ce se teme de manipulare in relatia cu Antenele, este sa nu se duca decat in direct.
  • In direct, riscul de a fi manipulat este mult redus. Te bati pentru pozitia ta si pentru informatiile pe care vrei sa le transmiti intr-o atmosfera ostila, dar asta nu inseamna sa nu acorzi dreptul publicului, cetateanului, alegatorului potential sa afle si punctul tau de vedere.
  • Este practic o decizie care adanceste distanta dintre public si informatie.
  • Noi consemnam aceste abateri. Noi reactionam atunci cand lipseste reactia din piata.
  • De exemplu, daca domnul Funeriu nu s-ar fi urnit sa protesteze public, este posibil ca noi sa fi sesizat o institutie care are atributiuni in a interveni asupra operatorilor in audio-vizual. De regula, CNA.
  • Am facut-o, in situatii extreme, in campania electorala cand un copil era palmuit de peste 2.000 de ori intr-o singura zi pe un post de televiziune, am sesizat CNA-ul, care a reactionat.
  • Din punctul nostru de vedere, ceea ce se intampla in spatiul public in relatia dintre o persoana publica si o institutie mass-media este in limitele unei lupte echilibrate: ministrul are audienta, pentru ca este ministru si cand iese public lucrul acesta se vede, deci nu este o inclestare disproportionata.
  • El este vizibil, se bate cu un alt actor care este, la randul lui, extrem de vizibil.

Ioana Avadani, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI):

  • Nu stiu care sunt detaliile. Daca este asa, cred ca nu mai vorbim deja de jurnalism, vorbim de cu totul altceva.
  • Cred ca deja se depasesc orice fel de limite ale profesionalismului in presa, nu mai vorbim de jurnalism
  • Poate nici nu e cazul sa reactionam, pentru ca deja nu mai vorbim de jurnalism, vorbim de balci si lucrurile sunt atat de evidente.
  • Boicotul nu a fost niciodata o solutie castigatoare. Este alegerea oricarei persoane si oricarei formatiuni politice de a aparea sau de a nu aparea la un post sau altul. Dar, ca strategie de comunicare, boicotul nu este o solutie castigatoare.
  • Pe de alta parte, orice aparitie in public este un dialog intre profesionisti. Exista, pe de o parte, jurnalistul sau lucratorul la televiziune si pe de alta parte politicianul. Ar trebui sa fie un soi de confruntare intre profesionisti. Daca unul dintre profesionisti considera ca este prea slab pentru celalalt, este decizia lui.

Catalin Tolontan, redactor-sef al Gazetei Sporturilor:

  • Cred ca Antena 3 greseste ca nu-si admite eroarea intr-un mod vizibil si neechivoc.
  • Nu e vorba doar de ministrul Funeriu, ci si de telespectatorii lor care au fost pacaliti, impreuna cu postul, de facatura trimisa pe net.
  • Iar o sa sune ca dau lectii, dar intr-o redactie, ca si intr-o sala de clasa, de spital sau de frizerie se greseste, important e sa ne cerem scuze si sa mergem mai departe.
  • Eu nu cred ca PD-L are dreptate cand spune ca Antena 3 a falsificat documentul, dar, oricit de putina incredere am in partide, simt ca in acest caz solutia onorabila pentru a iesi din  blocaj nu e la politicieni, ci la Antena 3. Plus argumentul suprem: publicul lor merita lamurit.

Cum s-au derulat evenimentele

Reamintim ca Antena 3 a prezentat vineri, 8 iulie, in direct un document despre care Radu Tudor a spus ca ar fi primit de la un telespectator. Documentul arata ca ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, nu ar fi promovat examenul de Bacalaureat in Franta din prima incercare si ar fi trebuit sa sustina si un examen oral, din cauza unor note slabe obtinute la proba scrisa.

Sambata, 9 iulie, Funeriu a iesit intr-o conferinta in care a adus clarificari privitoare la modul in care a trecut examenul de bacalaureat, la un liceu din Strasbourg (Franta), in 1989. „Antena 3 a comis un fals in acte, prezentand un document ce este o calomnie fara precedent”, a declarat ministrul, anuntand ca a decis sa actioneze in instanta postul Antena 3 pentru fals si uz de fals.

Luni, 11 iulie, PDL a anuntat ca a decis sa formuleze plangeri catre CNA si sa nu isi mai trimita reprezentantii la emisiunile Antena 3.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro