Bacalaureat 2011 si Admiterea in universitate: Care facultati sunt obligate sa organizeze o sesiune in toamna si care inregistreaza numar record de inscrisi
Rezultatele primei sesiuni a Bacalaureatului 2011 s-au tradus, in cazul catorva universitati, in locuri ramase neocupate si in necesitatea organizarii unui nou examen de admitere la facultate, in septembrie. La Universitatea Politehnica din Timisoara, de exemplu, anul acesta s-au inscris cu 1.000 de absolventi mai putin decat anul trecut. Exista, insa, si situatii paradoxale: promovabilitatea cea mai mica din istoria Bacalaureatului coincide cu cea mai mare concurenta din ultimii 20 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie din Bucuresti si la Academia de Studii Economice Bucuresti, unde admiterea se face numai pe baza de dosar.
Universitatea Politehnica Timisoara: Numarul de inscrisi este cu 1.000 mai mic decat anul trecut
La Universitatea Politehnica din Timisoara, au fost scoase la concurs 2.900 de locuri bugetate si 1.155 de locuri la taxa. Pe toate aceste locuri s-au inscris 2.540 de candidati, cu aproape 1.000 mai putini decat anul trecut, cand s-au inscris aproximativ 3.500 de elevi. „Principala cauza pentru aceasta scadere a numarului de inscrisi o reprezinta rezultatele de la Bacalaureat. Admiterile au ramas la fel ca anul trecut, nu am scos si nici nu vom scoate examenele de admitere, acolo unde ele sunt prevazute„, au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii Universitatii Politehnica din Timisoara.
In ceea ce priveste sesiunea pe care universitatea o va organiza in toamna, „inca nu s-a discutat care vor fi conditiile, insa la prima sesiune de examene de la facultate conditiile de admitere sunt aceleasi ca anul trecut„, au precizat acestia.
Potrivit reprezentantilor universitatii, cea mai mare concurenta se inregistreaza la facultatile unde se organizeaza examene de admitere si unde este posibil ca toate locurile sa fie ocupate din prima sesiune de admitere. „La aceste facultati, de exemplu la Automatica, la Arhitectura, se inscriu elevi buni, la care nu s-a pus problema de intrat la facultate„, sustine universitatea. „Problema este la dosare, unde o parte dintre posibilii candidati nu si-au luat Bacalaureatul„.
Oferta universitara ramane, insa, aceeasi cu cea de anul trecut, taxele de studiu au ramas aceleasi de trei ani, iar in ce priveste ocuparea unui loc in campus, regulile sunt neschimbate.
Imediat dupa afisarea rezultatelor primei sesiuni de Bacalaureat 2011, rectorul Universitatii Politehnica din Timisoara, Nicolae Robu, a declarat pentru HotNews.ro ca promovabilitatea scazuta obliga universitatile sa organizeze o a doua admitere, in toamna. „In universitati vom avea, fara indoiala, de organizat o a doua sesiune de admitere in toamna, pentru ca nu avem cum sa ne ocupam locurile acum. Eu sper ca, dupa acest dus rece, elevii se vor pune pe invatat si la toamna vor obtine rezultate mai bune„, a precizat Robu.
Academia de Studii Economice din Bucuresti: Primul an exclusiv de concurs de dosare a adus un numar record de inscrisi
La Academia de Studii Economice din Bucuresti, Bacalaureatul cu cea mai slaba promovabilitate a coincis cu prima sesiune de admitere in universitate in care nu se mai organizeaza examen scris. „Pentru noi a fost un an record de inscrieri din istoria ASE. Am avut aproape 9.500 de candidati; asa ceva nu a fost niciodata la ASE de cand s-a infiintat. Anul trecut, numarul candidatilor a fost de pana in 5.000„, a declarat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al Academiei de Studii Economice din Bucuresti, conferentiar universitar dr. Florina Mohanu.
Avand in vedere ca absolventii de liceu nu mai dau examen pentru a intra la ASE, punctajul stabilit pentru admiterea pe dosare este urmatorul: doua treimi o reprezinta ponderea Bacalaureatului si o treime – media anilor de liceu. „Avand in vedere aceasta ecuatie, candidatii care s-au inscris sunt foarte buni. Noi estimam ca vor fi facultati unde linia la buget se va trage pe la 9,10. (…) Avem motive sa credem ca discutam de o promotie de elita probabil a ASE-ului„, a precizat aceasta.
Reprezentantii ASE sustin ca renuntarea la examenul de intrare in facultate si admiterea pe baza acestui punctaj a adus si o alta modificare a regulilor: Senatul a decis ca, la finalul primei sesiuni, in functie de mediile obtinute de studenti in ASE, acestia vor trece de la buget la taxa si invers. „Noi consideram primul semestru un examen sui-generis de admitere la ASE„.
„La noi, Bacalaureatul din acest an este un lucru bun„, a explicat Florina Mohanu, care a precizat ca nu se va organiza o sesiune de toamna. Dupa cum o arata datele de pana acum, toate locurile sunt acoperite si aproximativ 5.000 de candidati de la ASE vor fi respinsi.
Potrivit purtatorului de cuvant al ASE, unul dintre motivele acestei concurente o reprezinta „si prin faptul ca avem toate sansele sa devenim, in urma clasamentului care are loc in aceasta vara, universitate de cercetare avansata si educatie„. Adica studentii ar putea avea posibilitatea sa urmeze studii de master si de doctorat in aceeasi universitate.
Taxele de scolarizare au ramas aceleasi ca anul trecut: 3.000 de lei pe an. „Iar taxa cu care intri intr-un ciclu de invatamant este valabila pe perioada intregului ciclu de invatamant. Deci el va plati si in anul III, daca este la taxa, tot 3.000 de lei, chiar daca prin absurd noi in acel an o sa avem o taxa mai mare pentru anul I„, a precizat Mohanu.
Taxa de inscriere este 100 de lei si are incluse doua optiuni. „Este o diferenta fata de anul trecut, pentru ca in 2010 se inscriau si la examene scrise, deci discutam despre altceva. (…) Discutam despre doua variante de concurs de admitere„, sustine aceasta. Ocuparea unui loc in camin a ramas la fel ca anul trecut. Majoritatea covarsitoare a celor inscrisi sunt absolventi de liceu din acest an. „La ID vin cei care au terminat in alti ani„.
Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi: Universitatea a scazut numarul de locuri cu taxa cu 40% fata de anul trecut
Reprezentantii Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi au declarat pentru HotNews.ro ca anul acesta „nu s-a luat nicio masura extraordinara fata de anii trecuti„. In ce privestea admiterea din toamna, organizarea acestei a doua sesiuni de admitere este o practica constanta a universitatii in ultimii ani
Numarul celor care s-au inscris, insa, anul acesta, este mai mic decat anul trecut, iar cauzele sunt promovabilitatea scazuta de la Bacalaureat si scaderea demografica, au explicat reprezentantii universitatii, care au precizat ca „de cativa ani resimtim o scadere a numarului de inscrisi„.
Datele arata ca in 2009 au fost 12.461 de inscrisi la admitere la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, in 2010 au fost 9.744, iar in 2011 sunt 7.806. Ca urmare a acestui trend demografic, Universitatea a scazut cu 40% numarul de locuri cu taxa, fata de anul trecut.
Vasile Isan, rectorul Universitatii Al. I. Cuza Iasi:
Desi numarul candidatilor a scazut cu aproximativ 15% fata de anul trecut, numarul de locuri a fost acoperit si a existat competitie, a declarat pentru HotNews.ro rectorul Universitatii, Vasile Isan. Potrivit acestuia, au fost scoase la admitere 3.360 de locuri la buget si 3.500 de locuri cu taxa.
„Cu siguranta toate locurile bugetate se vor acoperi, pentru ca a fost si competitie. Celelalte locuri, mai ales la invatamantul la distanta si invatamantul cu frecventa redusa care au fost oferite pentru programele de economie, drept, psihologie si educatie fizica si sport probabil ca nu se vor acoperi in totalitate si vom organiza, ca si in cei 10-12 ani anteriori, o sesiune in septembrie„, a explicat Isan.
Cele mai importante declaratii ale rectorului Vasile Isan:
- Nu ne-am gandit sa schimbam nimic in oferta universitara in anul acesta.
- Spre deosebire de anii anteriori, anul acesta nu am procedat deloc la o campanie promotionala. Nu am facut publicitate, absolut deloc, nici in presa scrisa, nici in presa audio-vizuala, pentru ca avem noi propriul site de admitere, (…) unul dintre primele din Romania si cu o foarte buna vizibilitate internationala.
- Majoritatea celor inscrisi sunt din promotia curenta. Sub 20 sunt cei din promotiile anterioare.
- La admitere nu se organizeaza examen de admitere, pentru ca el era o solutie de tip panaceu, dar si o uriasa ipocrizie.
- Era o uriasa ipocrizie pentru ca, de fapt, intretineam un trust al meditatiilor. Sigur ca unii au motivat ca s-au degradat performantele scolare pe parcursul anilor de liceu din cauza admiterii pe baza de dosar si s-a degradat examenul de Bacalaureat. Cred ca este fals. Dar intretineam un urias trust al meditatiilor pentru ca, in general, elevii din clasele a XII-a faceau meditatii pe care le plateau si dupa mine nu avea niciun sens nici in scopul imbunatatirii calitatii, si nici in scopul edificarii intelectuale.
- Si era o solutie panaceu pentru ca, sa fim seriosi, admiterea scrisa nu rezolva nimic intr-un invatamant universitar nediferentiat, colectivist si luat ca un sistem general.
- Examenul ar rezolva ceva daca ar fi un sistem diferentiat, cu universitati de elita, universitati decente si universitati de toata mana, cum isi propune legea si eu sper ca dupa evaluare va rezulta o asemenea situatie sau solutie pentru invatamantul superior romanesc
- Atunci categoric ca universitatile de elita vor aplica restrictii atat la intrarea, cat si la iesirea din formele educationale oferite, iar celelalte vor aplica mai multa larghete.
- La noi, acum, competitia instituita pe baza formulei de finantare, adica pe baza numarului de studenti echivalenti, s-a referit la o cantitate, la un numar mare de studenti, si nu la calitate.
- Apoi mai exista un principiu pe care l-am invocat de multe ori: accesul liber
- Cu alte cuvinte, liberalizarea intrarii si restrictionarea iesirilor, pe care junimistii il numeau in conceptia epocii si in filosofia politica a vremii ca „intra cine vrea, ramane cine poate”.
- Daca ai competitie intre studentii care intra cu taxa si studentii care intra pe locuri finantate de la buget, adica dupa prima sesiune de iarna in primul an de studii se reaseaza lista celor care sunt pe locuri cu finantare bugetara, atunci mai poti corecta din eventualele erori induse in parcursul didactic de admitere pe baza de dosar.
- Aproape nicio universitate din occident, nici dintre cele mai reputate si faimoase, nu face admitere scrisa. Obisnuiesc sa selecteze candidati buni pe baza rezultatelor scolare si pe baza recomandarilor si, evident, pe baza unui interviu, a unui test.
- Finalmente, admiterea scrisa ar fi o solutie pentru un invatamant universitar elitist. Cu alte cuvinte, care se adreseaza la 5 maximum 10% dintre absolventii de liceu.
- Dar cand este masificat totul, cu universitati nediferentiate, nu intretinem o uriasa ipocrizie?
- Solutia este diferentierea universitatilor pe care o incearca actualmente Ministerul prin evaluarea institutionala.
- La noi in Universitate functioneaza de 10 ani principiul reasezarii studentilor la taxa si buget dupa prima sesiune din primul semestru.
- Pentru ce sa intretinem acea ipocrizie cu uriasul trust al meditatiilor? Astfel concentram toata coruptia pe examenul scris de admitere.
- Daca orice fluctuatie sau rezultat pe termen scurt influenteaza strategia universitatii, inseamna ca atunci este dramatic. Ori cel care este reprezentantul ei vremelnic nu este in toate mintile, ori universitatea respectiva are mari probleme structurale daca, in loc sa priveasca lucrurile a la long si sa adapteze, judeca totul intr-un soi de prezenteism.
Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti”: Numar record de candidati inscrisi
Rectorul universitatii de Medicina si Farmacie din Bucuresti, Florian Popa, a declarat pentru HotNews.ro ca anul acesta s-au inscris la universitate mai multi absolventi de liceu decat in anii trecuti. „De ce, este greu de spus. Au venit cam 4 pe loc, ceea ce in ultimii 20 de ani nu prea s-a intamplat„, a precizat acesta.
Candidatii vor sustine un concurs ca si pana acum, iar conditiile si oferta universitara sunt aceleasi ca in ultimii ani. „Cred ca una dintre cauze este, in afara dorintei unora de a face medicina, si aceasta libera circulatie a persoanelor, a profesiilor, care in ultima perioada s-a bazat si pe exodul medicilor. Cred ca este una dintre cauzele pentru care sunt mai multi acum decat in anii precedenti„, a explicat Florian Popa. „Este un paradox. Dar, pentru noi, situatia este buna„.
Rectorul universitatii spera ca situatia scolara a candidatilor sa fie mai buna ca in anii trecuti, avand in vedere evaluarea de la Bacalaureat. „Conditiile de examen nu s-au modificat dupa aceasta slaba promovabilitate la Bacalaureat. Oferta este cam aceeasi, avem in jur de 700 de locuri buegatate, ceea ce nu difera mult fata de anii trecuti„, a precizat Popa.
Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca: Numarul candidatilor este similar celui din anul trecut
La Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Consiliul de Administratie a decis ca taxele de scolarizare si cele de cazare sa ramana la acelasi nivel cu cele de anul trecut. In ceea ce priveste ofertele educationale, „exista doua sau trei programe noi la nivel licenta, in rest concursul de admitere consta in proba dosarelor, iar exceptie fac acele universitati unde exista profile specifice, cum ar fi teatru, teologie, facultati care ofera programe de licenta in limbi straine, unde sunt organizate concursuri specifice„, a declarat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al universitatii, Cristina Nistor.
Potrivit acesteia, toate datele referitoare la sesiunea de admitere 2011 au fost anuntate pe site-ul universitatii inca din primavara. „Practic, toate acestea au fost anuntate publicului si viitorilor nostri candidati cu mult timp inainte de Bacalaureat„, a precizat Nistor.
In ce priveste organizarea unei a doua sesiuni de admitere, in toamna, purtatorul de cuvant al institutiei a declarat ca aceasta este o practica de ani de zile a Universitatii Babes Bolyai. „Anul acesta au ramas toate conditiile asa cum le-am anuntat din timp si nu sunt modificari semnificative fata de anul trecut„, sustine aceasta.
Numarul absolventilor inscrisi in prima sesiune este comparabil cu cel de anul trecut. In 2010, dupa prima saptamana de la deschiderea inscrierilor, la universitate erau inregistrati 13.935 de candidati. Anul acesta, numarul este de 12.629 de candidati, care concureaza pe 4.834 de locuri bugetate si pe 11.700 de locuri cu taxa.
Universitatea din Bucuresti: Scadere cu 20% a numarului de inscrisi
La Universitatea din Bucuresti, Bacalaureatul 2011 a adus dupa sine o scadere cu 20% a numarului de candidati. „Am trecut de la 25.000 de candidati, cati erau inscrisi anul trecut, la 20.000 in acest an. (…) Cu siguranta vom organiza a doua sesiune de admitere in toamna, pentru locurile ramase neocupate de la buget si pentru locurile cu plata”, a declarat pentru HotNews.ro rectorul Universitatii din Bucuresti, Ioan Panzaru.
Oferta universitara nu se va modifica, intrucat in prezent concurenta este de 4 candidati pe un loc. In cazul in care se va decide, insa, schimbarea unor conditii de examinare sau a ofertei, „modificarile ar urma sa fie anuntate in luna ianuarie si sa devina efective in sesiunea de anul urmator”.
In ce priveste modalitatea de admitere, Ioan Panzaru a declarat ca modificarile care s-au facut anul acesta au avut loc in ambele sensuri: unele facultati au trecut de la test la admitere pe baza de dosar, altele au trecut de la admitere pe baza de dosar la test. „Asta este neconcludent si nu reprezinta inca o politica, sunt doar niste oscilatii. (…) Eu cred ca acest lucru deocamdata are legatura numai cu numarul de candidati si nu se refera la o imbunatatire reala a nivelului, pentru ca media de la Bacalaureat oricum intra, chiar si intr-o proportie de numai 20%, in media de admitere”, a precizat rectorul.
Citeste si: