Bacsis legal pentru baietii destepti de la Finante
Seful Fiscului, Daniel Chitoiu, si cel al Garzii Financiare, Adrian Cucu, si-au asigurat viitorul financiar facindu-se consultanti fiscali. Ei si alti inalti functionari din Ministerul Finantelor vor cistiga extrem de bine de pe urma modificarii uneia dintre cele mai importante legi ale Romaniei – Codul de procedura fiscala – in sensul oferirii de carne de lucru pentru consultantul fiscal.
Daniel Chitoiu este chiar demnitarul care a conceput aceste modi-ficari din Codul de procedura fiscala. „Declaratiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice vor fi certificate de catre un consultant fiscal in conditiile legii cu exceptia celor pentru care este obligatorie auditarea“, prevede noua forma a Codului de procedura fiscala.
Regula se va aplica de la 1 ianuarie. Mai precis, firmele se vor lovi de ea in luna februarie, atunci cind se depun bilanturile pe anul 2007 si, acolo unde este cazul, Declaratia anuala de profit.
Potrivit Directiei de Comunicare din Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), aceasta declaratie fiscala, cunoscuta mai bine ca Formularul 101, este singura vizata de Codul de procedura fiscala, adica singura care necesita semnatura unui consultant fiscal. Evidentele ANAF arata ca Formularul 101 trebuie depus anul viitor de nu mai putin de 552.333 de firme din toata tara.
O mare problema, pentru ca numarul consultantilor fiscali este foarte redus. Mai precis, la aceasta ora sint inregistrati 1.557 de consultanti fiscali activi la nivelul intregii tari, adica, in medie, 354 de firme per consultant. Este posibil ca numarul lor sa mai creasca putin pentru ca mai sint inca pe atitia inactivi.
Practic, decizia Finantelor a creat o piata imensa pentru serviciile acestor consultanti fiscali. „Propunerea aceasta avantajeaza pecuniar in mod vadit breasla consultantilor fiscali, singura care a participat la dezbaterea prevederii cind era inca in proiect“, ne-a declarat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.
Acestea fiind cifrele, este de asteptat ca in primele luni ale anului viitor firmele din Romania sa se chinuiasca serios sa faca rost de semnatura unui consultant fiscal. Calvarul care asteapta firmele private, provocat de aceasta modificare a Codului de procedura fiscala, va fi cu atit mai mare cu cit jumatate dintre consultantii activi sint in Bucuresti.
Sint judete precum Calarasi, Caras-Severin sau Salaj in care sint doar doi consultanti fiscali.
Interesant este ca multi dintre beneficiarii directi ai deciziei Finantelor sint chiar oameni de prima mina din minister.
Daniel Chitoiu, seful ANAF si sef al Camerei Consultantilor Fiscali, Adrian Cucu, seful Garzii Financiare, Gelu Stefan Diaconu – presedintele Autoritatii Nationale a Vamilor, Bogdan Hutuca, vicepresedinte ANAF, Doina Dascalu, secretar de stat in Ministerul Finantelor, Victoria Tomi, director in Ministerul Finantelor, toti sint in re-gistrul consultantilor fiscali.
Deocamdata, acestia sint consultanti inactivi. In consecinta, nu pot semna acum formulare fiscale. Dar se pot activa in orice moment, de exemplu dupa ce-si termina mandatele, pentru ca legea nu le permite in prezent sa profeseze. Intrebat daca dupa mandat va activa in calitate de consultant fiscal, Daniel Chitoiu ne-a declarat ca „nu, nu imediat dupa mandat“.
Ministerul Finantelor a confirmat ca functionarii publici, chiar daca au calitatea de consultant fiscal, nu au dreptul de a profesa pe perioada mandatului.
„Am considerat necesar ca aceasta prevedere sa fie pusa in Codul de procedura fiscala din cauza ca declaratiile firmelor nu erau conforme cu bilanturile lor contabile, iar de cite ori aveau nevoie de ceva depuneau o rectificativa si ne dadeau baza de date peste cap“, a spus Daniel Chitoiu, seful ANAF. Aceeasi pozitie a avut-o si ministrul Vosganian.
O dimensiune financiara a acestei afaceri a statului este greu de estimat. Onorariul unui consultant pentru o semnatura pe Formularul 101 este o premiera pentru firme si cel mai probabil va varia foarte mult in functie de marimea bilantului contabil si inclusiv de numele consultantului care va semna Declaratia.