Sari direct la conținut

„Baie de sânge”, „paraziți”, „animale”: Retorica lui Trump devine tot mai intensă în campania electorală din SUA

HotNews.ro
Donald Trump , Foto: KAMIL KRZACZYNSKI / AFP / Profimedia
Donald Trump , Foto: KAMIL KRZACZYNSKI / AFP / Profimedia

Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, a făcut o serie de declarații incendiare și rasiste în campania electorală americană, într-un moment în care aceasta nici nu a intrat în faza sa cea mai fierbinte, scrie Reuters.

În unele cazuri, el a folosit imagini violente pentru a-i ataca pe imigranți și pe adversarii politici. Trump a declarat în mai multe rânduri, spre exemplu, că imigranții aflați ilegal în Statele Unite „otrăvesc sângele țării”.

Liderul Ligii Anti-Defăimare, Jonathan Greenblatt, a spus că limbajul folosit de liderul republican este „rasist, xenofob și josnic”. Oficialii campaniei președintelui democrat Joe Biden au folosit și ei momentul, comparând comentariile lui Trump cu cele ale lui Adolf Hitler, care a folosit expresia „otrăvirea sângelui” în manifestul său, „Mein Kampf”.

Sondajele de opinie publică arată însă că imigrația ilegală este o preocupare majoră pentru alegători, iar Trump a susținut în mod constant că aceasta este un factor major al criminalității violente din SUA și al unei decăderi economice.

În declarații anterioare, Trump a sugerat că democrații permit în mod intenționat imigranților să intre în țară pentru a-și spori sprijinul politic.

Este un element-cheie al teoriei conspirației de extremă-dreapta „Marea Înlocuire”, care afirmă că elitele de stânga și evreiești urmăresc înlocuirea etnică și culturală a populației albe cu imigranți de culoare, o situație care va duce la un „genocid al albilor”.

Dezbaterea privind efectele economice ale imigrației durează de zeci de ani, deși majoritatea cercetătorilor spun că imigrația stimulează în general creșterea economică.

Într-un sondaj Reuters/Ipsos din februarie, 33% dintre republicani au menționat imigrația ca fiind principala lor problemă, în timp ce 6% dintre democrați au spus același lucru.

„Paraziții” în limbajul politic

Trump a promis, la un miting din noiembrie în New Hampshire, că va „eradica comuniștii, marxiștii, fasciștii și huliganii din stânga radicală care trăiesc ca niște paraziți în limitele țării noastre”.

Aceste comentarii au atras reproșuri din partea democraților din Congres și chiar a unor republicani moderați. Unii istorici au spus la rândul lor că Hitler și dictatorul italian Benito Mussolini sunt cei care au introdus cuvântul „parazit” în discursul politic.

Istoricii politici spun că utilizarea retoricii dezumanizante – inclusiv a unor cuvinte precum „paraziți” – facilitează eliminarea drepturilor rezidenților și cetățenilor, deoarece aceștia sunt văzuți ca fiind mai puțin demni de protecție democratică sau constituțională.

Naziștii foloseau un astfel de limbaj pentru evrei. Campania lui Trump a respins aceste comparații.

„Baie de sânge”

În timpul unei apariții în martie alături de un candidat republican la Senat în Ohio, Trump a avertizat cu privire la o „baie de sânge” dacă nu reușește să îl învingă pe Biden în alegerile din noiembrie.

La momentul respectiv, Trump discuta despre necesitatea de a proteja industria auto americană de concurența de peste hotare, iar Trump și aliații săi au declarat ulterior că se referea la industria auto atunci când a folosit acest termen.

Campania lui Trump a încercat să îl prezinte pe Biden ca pe o amenințare la adresa locurilor de muncă din industria auto din Michigan, un stat cheie pentru rezultatul final al alegerilor, susținând că președintele democrat promovează vehiculele electrice.

Echipa de campanie a lui Biden a respins această caracterizare și a condamnat ceea ce a numit „extremismul” lui Trump, „setea sa de răzbunare” și „amenințările sale cu violența politică”.

„Animale”, nu oameni

Trump s-a referit frecvent la imigranții aflați ilegal în țară în termeni subumani, numindu-i, spre exemplu, animale predispuse la violență.

„În unele cazuri, ei nu sunt oameni, în opinia mea”, a spus el în timpul apariției sale din martie în Ohio. „Dar nu am voie să spun asta pentru că stânga radicală spune că este un lucru teribil. Acestea sunt animale, OK, și trebuie să le oprim”, a spus el.

În timpul discursurilor electorale, Trump a susținut frecvent că imigranții care trec ilegal frontiera au evadat din închisorile și azilurile din țările lor de origine și alimentează infracțiunile violente din Statele Unite.

Deși datele disponibile cu privire la statutul de imigranți al infractorilor sunt puține, cercetătorii spun că persoanele aflate ilegal în țară nu comit infracțiuni violente la o rată mai mare decât cetățenii născuți în țară.

Americanii de culoare și infracționalitatea

Trump a generat critici și în februarie, când a sugerat că alegătorii de culoare au fost mai atrași de el din cauza acuzațiilor sale penale.

„Și apoi am fost pus sub acuzare a doua oară și a treia oară și a patra oară. Și mulți oameni au spus că de aceea mă plac negrii, pentru că au fost atât de mult răniți și discriminați”, a spus Trump în timp ce vorbea în fața unui grup conservator de culoare din Carolina de Sud, înainte de alegerile primare din acest stat – pe care le-a și câștigat.

Trump a descris, de asemenea, cel puțin doi procurori de culoare – procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, și procuroarea generală din New York, Letitia James – drept „animale”. El s-a referit în repetate rânduri la James cu apelativul „Peekaboo”, care rimează cu o insultă rasială.

Aliații lui Trump spun că atacurile sale se referă la comportamentul procurorilor, nu la rasa acestora, și spun că el depune eforturi pentru a câștiga sprijinul alegătorilor de culoare.

Apocalipsa SUA

Trump a evocat frecvent imagini apocaliptice în campania electorală, spunându-le susținătorilor săi că, dacă nu câștigă în noiembrie – sau dacă nu reușește altfel să facă ce vrea – țara va intra într-un declin terminal.

La un eveniment de campanie din martie, în Carolina de Nord, Trump a declarat că politicile de imigrație ale lui Biden echivalează cu o „conspirație pentru a răsturna Statele Unite” prin politici de securitate laxe care au permis ca milioane de imigranți să treacă granița SUA cu Mexicul.

Administrația lui Biden, a susținut Trump, urmărește „să doboare sistemul american, să anuleze voința alegătorilor americani reali și să stabilească o nouă bază de putere care să le ofere controlul pentru generații întregi”.

În replică, campania lui Biden a indicat un proiect de lege privind securitatea frontierei în Congres, pe care republicanii, îndemnați de Trump, l-au îngropat, în luna februarie.

Despre dictatură

În timpul unei adunări publice televizate în decembrie, Trump a declarat că nu va fi un dictator „decât (în) prima zi” a unui potențial al doilea mandat. El a spus că în această primă zi va închide granița sudică cu Mexicul și va extinde forajul petrolier.

Campania lui Biden a declarat că aceste comentarii au fost o dovadă explicită că acesta vrea să fie un autocrat, în timp ce aliații lui Trump au spus că acesta glumea.

Biden și-a axat campania pe ideea că este crucial să îl împiedice pe Trump să revină în funcție, deoarece acesta reprezintă o amenințare la adresa democrației.

Trump susține la rândul său că Biden reprezintă o amenințare mai gravă la adresa democrației, deoarece agențiile federale de aplicare a legii aflate sub conducerea sa urmăresc penal republicani proeminenți, inclusiv pe el însuși.

Aproximativ 44% dintre democrați au declarat că extremismul este principala lor problemă electorală, potrivit sondajului Reuters/Ipsos din februarie, în timp ce 13% dintre republicani au spus același lucru.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro