Sari direct la conținut

„Baietii destepti” au luat si concesiunile Capitalei

Cotidianul

Oameni de afaceri precum Dorin Cocos, Dan Besciu si Sorin Creteanu au in concesiune mii de metri patrati in buricul Bucurestiului platind o redeventa lunara cuprinsa intre cinci si maximum 70 de euro metrul patrat.

Aceasta in conditiile in care, conform Metodologiei de calcul a evaluarii terenurilor din domeniul public si privat al municipiului Bucuresti ce urmeaza sa fie concesionate, in zonele bune ale Capitalei un metru patrat concesionat costa intre 400 si 700 de euro.

SC Imopost Developments SA Bucuresti, firma omului de afaceri Sorin Creteanu, plateste 50.501 euro pe an,pentru un teren cu o suprafata de 712,77 situat adiacent imobilului din Str. Matei Millo nr. 10, sector 1, potrivit Hotaririi de Consiliu nr. 351/2007. Conform calculelor, omul de afaceri plateste anual aproximativ 70 de euro pe metrul patrat concesionat.

Conform Metodologiei de calcul insa, in aceasta zona metrul patrat concesionat costa aproximativ 700 de euro. „Terenul va fi folosit pentru construirea unui imobil de birouri si garaje subterane, redeventa anuala va fi stabilita conform Metodologiei aprobata prin Hotarirea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr.

21/2006“, se precizeaza in hotarirea de consiliu care a aprobat aceasta concesionare pe o perioada de 49 de ani, cu drept de prelungire. Concesionarea s-a facut fara licitatie, desi Comisia Juridica si de Disciplina a dat un aviz pe 03.03.2007, prin care preciza ca, „avind in vedere suprafata ce urmeaza a fi concesionata, era oportuna organizarea unei licitatii“.

Astfel, conform metodologiei, redeventa anuala pentru acest teren ar trebui sa fie de aproximativ 490.000 de euro, adica de peste opt ori mai mult decit cea stabilita in contractul de concesionare.

Firma Euro Hotels a concesionat 518 mp in Strada Polizu nr. 6 pentru a-si extinde hotelul Euro Hotels International situat la nr. 4. Pentru acest teren, firma plateste o redeventa anuala de 60 de euro pe mp, in timp ce in aceasta zona un metru patrat concesionat este de aproximativ 660 de euro pe mp, potrivit Metodologiei de calcul.

Omul de afaceri a incercat sa concesioneze terenul fara licitatie, in aprilie anul acesta, cind, desi primarul general Adriean Videanu si viceprimarul de atunci, actualul ministru al Transporturilor, Ludovic Orban, si-au dat acordul, proiectul de concesionare fara licitatie a fost respins de consilierii municipali. O saptamina mai tirziu s-a hotarit concesionarea terenului prin licitatie.

La faza finala a licitatiei s-au calificat trei firme: firmele Euro Hotels International, Com Trans Viaggi si Dalli Exim, licitatia fiind cistigata de prima firma, la care actionari sint oamenii de afaceri Dorin Cocos si Sorin Besciu.

Cea de-a doua firma participanta, Com Trans Viaggi, se ocupa cu „activitati ale agentiilor de voiaj si ale touroperatorilor, activitati de asistenta turistica“ si are sediul in camera 202 din hotelul Euro Hotels International.

Un alt contract este cel cu nr. 626/ 2002 incheiat de Primaria Capitalei cu SC Avrig 35 SA avind ca obiect concesionarea terenurilor in suprafata de 7.233 mp, respectiv 7.234 mp situate in Piata Presei Libere zona B1, respectiv B2. Firma a construit pe aceste terenuri cladiri de birouri si magazine.

Redeventa concesiunii pentru zona B1 este de 202.756 pe an, iar pentru zona B2 de 201.960 de euro pe an. Pentru primul teren, firma plateste o redeventa anuala de aproximativ 28 de euro pe metru patrat, iar pentru al doilea 27 de euro pe metrul patrat, in timp ce pretul real este de aproximativ 350 de euro pe metru patrat.

Orice concesionare este legalizata de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, iar redeventa pe care o plateste concesionarul este stabilita pe baza unui contract de concesiune care este semnat de primarul Capitalei si de concesionar.

„Primaria Municipiului Bucuresti se pronunta pentru incheierea contractelor de parteneriat public-privat, considerind ca acestea vor aduce beneficii importante municipalitatii si vor contribui la dezvoltarea orasului“, crede Adriean Videanu. Acesta sustine ca departamentul economic si Comisia de concesionari stabilesc pretul de concesionare.

integral in Cotidianul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro