Banca ta, echipa ta! Sindicalistii din BRD vor picheta luni si marti sediul bancii, pentru o marire de salariu cu 100 de lei
„Banca ta, echipa ta”, asa se recomanda BRD in spoturile publicitare difuzate chiar in aceste zile in media. In spatele acestui slogan, nemultumirile propriilor salariati stau sa dea pe dinafara. Sindicatul din BRD-GSG va picheta sediul central al bancii in zilele de luni si marti( 9 Si 10 noiembrie 2015), intre orele 11:00-13:00, urmand ca actiunea lor sa se transforme in greva in toata regula, daca „patronatul BRD-GSG va avea aceeasi atitudine inflexibila”, spune seful sindicatului, Cristian Mocanu. BRD are aproape in fiecare an asemenea discutii, chiar daca ele nu razbat in presa. Dealtfel, in sistemul bancar local au mai fost inregistrate in trecut asemenea evenimente. Vezi mai jos un istoric al grevelor din bancile din Romania
- Ce vor de fapt sindicalistii celei de-a doua banci ca marime?
„Aceasta actiune de protest este determinata de esecul negocierilor contractului colectiv de munca”, spun sindicalistii din BRD-GSG. In urma concilierii din data de 26 octombrie 2015 au ramas nesolutionate urmatoarele revendicari ale salariatilor:
1.1. informarea consultarea salariatilor in legatura cu proiectele de restructurare/reorganizare/optimizare cu impact asupra locurilor de munca
2.2. majorarea salariilor de baza cu 100 lei brut pentru toti salariatii cu minim 3 ani vechime in BRD la data de 30 iunie 2015 (reprezentind cota parte din inflatia neacordata in perioada 2009-2014);
3.3. pastrarea primei de participare a salariatilor la profit (patronatul a propus eliminarea acestui drept in schimbul suplimentarii primei de ziua bancii, suplimentare conditionata de atingerea unui obiectiv nefezabil din punctul nostru de vedere, respectiv pastrarea numarului de clienti activi);
Vezi aici cum arata un contract colectiv de munca dintr-o banca romaneasca
4.4. acordarea unei prime de 700 lei net pentru procurarea de tinute conform cerintelor bancii (regulament intern), tinuta business pe care o asimilarn tinutei de lucru prevazute de Legea 319/2006;
5.5. protectia liderilor cu inca un an de la terminarea mandatului (acest drept a existat pina acum in contractul colectiv de munca dar patronatul nu doreste perpetuarea lui).
Sindicatul IMPACT avertizeaza ca, daca si dupa pichetare patronatul BRD-Groupe Societe Generale va avea aceeasi atitudine inflexibila, va declansa greva, conform prevederilor legii. Raminem preocupati de calitatea serviciilor asigurate clientilor, fara sa afectam interesele acestora, in conditiile asigurarii unui tratament decent al salariatilor din partea patronatului”, se arata in comunicatul transmis vineri de Sindicatul din BRD.
Citeste aici cum schimba emailuri intre ei salariatii unei banci
- Scurt istoric al grevelor din banci
Primii angajati din banci care au amenintat cu greva au fost cei de la CEC. Se intampla in 2005, iar de atunci incoace au trecut prin faze asemanatoare angajatii Raiffeisen, BRD, BCR si cei ai inca vreo doua banci mici. Culmea este ca majoritatea grevelor au avut la baza revendicari de natura financiara, desi potrivit INS, salariile din sistemul bancar sunt printre cele mai ridicate.
1. CEC – 2005
Hotarati sa declanseze prima greva din sistemul bancar, salariatii CEC pun la indoiala performanta managementului. Matei Bratianu: “De doi ani sunt platiti directori si angajati ai Directiei de carduri, desi CEC nu a emis niciodata o carte de credit” Reprezentantii sindicatelor din CEC sustin ca in cazul in care salariile celor 9.000 de angajati nu vor fi majorate cu 25 la suta, mai mult decat dublu fata de oferta administratiei, incetarea activitatii la sucursalele CEC va deveni o certitudine.
2. Raiffeisen Bank -2005
Consiliul de coordonare al Sindicatului Raiffeisen Bank a luat decizia de a organiza protestul, incepand de astazi, intrucat administratia a luat “decizii abuzive si unilaterale” si in devafoarea salariatilor. Sindicalistii se refera la restructurarea salariatilor din unele compartimente ale bancii fara respectarea legii si a contractului colectiv de munca la nivel de unitate, la programul de lucru, la discriminarea salariatilor privind modul de evaluare si stimulare a acestora, dar si la refuzul sistematic de a dialoga cu sindicatul, potrivit Mediafax. Sindicalistii cer administratiei initierea si mentinerea unui dialog permanent intre sindicat si patronat, inclusiv obligatia patronatului de a invita delegatii alesi ai sindicatului la sedintele Consiliului de Administratie. “Nu renunta la actiunile de protest” Ei mai solicita respectarea programului de lucru de opt ore si a numarului de ore suplimentare prevazute de lege, afisarea orarului de lucru la toate sucursalele si agentiile din tara, anularea deciziilor de concediere emise fara consultarea sindicatului, precum si stabilirea de comun acord a criteriilor de evaluare, stimulare si promovare a salariatilor.
3. BRD -2008
A doua mare banca din Romania avea pregatita pentru inceputul acestui an o initiativa grevista, Sindicatul BRD amenintand ca ar putea declansa o greva pe fondul refuzului patronatului de a negocia noi salarii. “De doi ani nu ni s-au marit deloc salariile si nici primele. Foarte multi colegi au plecat deja la banci mai mici pentru ca li se ofera salarii duble. La noi nu s-a schimbat nimic si nici nu exista vointa din partea sefilor pentru a se negocia ceva”, a declarat un sindicalist din tara. Un alt angajat al bancii confirma tensiunile. ”Noi nu avem prima de Craciun si Paste ci doar una generala de Sarbatori, dar si aceasta a ramas la fel de mica pe cit era in 2005. In plus nu exista un pachet competitiv de stimulente, desi ni se cere de multe ori sa lucram peste program”, ne-a declarat un alt angajat.
4. BCR -2008
reşedintele Federaţiei Sindicatelor Independente din BCR, Ciprian Ionescu, a declarat marţi că angajaţii BCR vor intra de miercuri într-o grevă japoneză de trei zile, nemulţumiţi de programul de lucru, neplata orelor suplimentare, nerespectarea repausului săptămânal şi inegalităţile salariale.
“Majoritatea salariaţilor BCR îşi încep munca la ora 9.00 şi o termină în jurul orei 20.00, fără a li se plăti orele suplimentare sau a fi compensate cu timp liber. Foarte mulţi angajaţi şi-au luat concedii medicale din cauza stresului prea mare”, a spus Ionescu. Liderul sindical a precizat că angajaţii BCR cu un an sau doi vechime au salarii aproape duble faţă de cei cu vechime mai mare, deşi fac aceeaşi muncă. Ionescu a adăugat că grilele de salarizare elaborate de patronat ar trebui să fie obligatorii, dar sunt doar orientative.
- La BRD nu e prima oara cand se discuta de o posibila greva. Aici aveti o a doua lista de intrebari de la o discutie anterioara. Aici, o solicitare privind o intalnire cu Biroul Executiv, aici puteti citit raspunsurile Directiei Resurse Umane din BRD la negocierea unui contract de munca anterior.
E drept, adevarul e undeva la mijloc. In mediul bancar local exista o lipsa acuta de bancheri adevarati, multi fiind adusi dinafara sistemului in perioada expansiunii bancare exponentiale. De cealalta parte, patronatele trebuie sa gaseasca o cale normala si transparenta de a restructura institutia de credit. Pentru ca o greva la o fabrica de confectii este infinit mai putin periculoasa decat una din mediul bancar. Odata pierduta increderea intr-o banca, lucrurile devin extrem de periculoase. Cu atat mai mult, sefii bancilor romanesti trebuie sa isi trateze angajatii poate cu mai mult tact si transparenta.
De notat faptul ca BRD a făcut un profit net de 380 milioane de lei la finalul primelor 9 luni ale anului 2015, în comparație cu 38 milioane de lei în perioada similară din 2014, pe fondul diminuării costului riscului.
Soldul creditelor nete acordate de Grupul BRD la 30 septembrie 2015 a crescut cu 1,3% de la începutul anului, pe fondul creșterii portofoliului de credite retail cu 3,5%, susținut de creditele imobiliare.
“Rezultatele Grupului BRD la finalul primelor 9 luni ale anului 2015 au fost influențate de revenirea activității de creditare pe segmentul clienților persoane fizice și la nivelul categoriei marilor clienți corporativi, un declin substanțial al costului riscului și o gestiune proactivă a cheltuielilor. Revenirea graduală a cererii de creditare oferă semne încurajatoare de continuare a creșterii trimestriale a veniturilor”, a declarat Philippe Lhotte, CEO al BRD, portivit unui comunicat de presă.