Sari direct la conținut

Bancile nu se grabesc sa aplice noile norme de creditare impuse de BNR

Gandul

Desi, de ieri, au intrat in vigoare noi norme de acordare a creditelor, prin care BNR urmareste limitarea riscului de creditare,multe banci nu le iau foarte in serios.

Un tur prin cateva banci ne-a aratat ca bancile mai mici nu se grabesc sa aplice la litera normele mai stricte de creditare, in timp ce la BCR se poate constata chiar un exces de zel – deja creditele in valuta sunt practic inaccesibile persoanelor fizice.

„Noua, BNR-ul nu ne-a trimis nimic oficial, asa incat nu vad la ce sa ne conformam, cata vreme noua nu ne-a spus nimic, nu ne-a trimis nimic. Dam in continuare imprumuturi fara nici o restrictie, dupa regulile pe care le aveam si saptamana trecuta.

Doar ca noi luam in calcul doar garantii imobiliare, asa ca nu merita sa imprumutati de la noi sume mici, ca nu renteaza. Putem, in principiu, sa va servim cu orice suma, pentru ce destinatie doriti dumneavoastra, in conditiile noastre de dobanda.

Nu e nici o problema in asta”, ne-a spus Alina Staisnar, inspector credite la Sao Paolo Bank.

„Pe noi, ceea ce intentioneaza BNR sa faca nu ne afecteaza”, sustine si Andrei Buciu, ofiter de credite la Eurom Bank. „ Acordam credite in aceleasi conditii ca pana acum. Am inteles ca se doreste eliminarea riscurilor de creditare. Dar nu BNR isi asuma riscurile, ci bancile comerciale.

Oricum, daca o afacere se dovedeste profitabila pentru banca noastra, o vom face”, mai spune Buciu.

La BCR in schimb, chiar de ieri, noile norme privind creditarea se aplicau cu fermitate. Maria Dragan, supervisor la BCR – Victoriei, nu numai ca aplica noile reguli, dar in plus, nici macar nu voia sa auda de credite de consum in valuta. Decat, poate, daca vreau sa-mi iau casa.

„In valuta va putem da doar pe segmentul creditului mobiliar sau imobiliar. Daca doriti alt tip de credit, va servim cu lei. Luati creditul, mergeti cu banii la casa de schimb si va cumparati valuta – e acelasi lucru. Noi v-am da cu placere si valuta, dar stiti ca s-au schimbat regulile.

BNR nu ne da voie. Avem valuta, de nici nu mai stim ce sa facem cu ea. Dar…”, imi explica prea putin convingator functionarul BCR.

Restrictiile autoimpuse in ce priveste creditul in valuta nu sunt valabile si la alte banci. In asteptarea conditiilor mai dure pe care BNR le pregateste strict pentru creditele in valuta, bancile comerciale isi urmaresc nestingherite profitul.

„Deocamdata, noi ne desfasuram activitatea ca pana acum”, ne spune Anamaria Oprea, consilier de credite la BRD-SG. „BNR nu ne poate opri pe noi sau orice alta banca sa acordam credite in valuta. Ceea ce urmareste BNR este, de fapt, luarea unor masuri de securizare a creditului.

Dar acordam cu mult succes imprumuturi in valuta, printre cele mai accesate fiind creditul Expreso, cu un plafon maxim de 10.000 de euro. Garantii? Veniti aici si discutam!”, spune consilierul de credite de la BRD.

In ce priveste firmele care acordau credite doar cu buletinul, nici una dintre acestea nu operasera vreo restrictie pana ieri. Atat la Domo, cat si la Altex si Flanco, campaniile de acordare a creditelor doar pe baza buletinului si a unei facturi de utilitati erau in plin avant.

Doar la Flanco ni s-a spus ca de la 1 septembrie se va introduce o restrictie. Pe langa buletin, din septembrie solicitantilor li se va cere si o adeverinta de salariu. Flanco chiar deruleaza campanii care sa atraga si mai multi clienti. “Noi ne premiem clientii care vor credit.

Desfasuram in prezent campania “Fluturasul de salar valoreaza 100 lei grei”, o campanie pe care o apreciem ca foarte reusita, si care a atras peste 15.000 de cumparatori pana acum”, spune Adrian Barbu, director vanzari.

Noile norme de acordare a creditelor

• Potrivit noilor norme ale BNR, solicitantii de credite vor trebui sa declare toate imprumuturile anterior contractate, inclusiv creditarile prin leasing

• Angajamentele totale de plata ale solicitantului de credit pot reprezenta maxim 40% din veniturile nete lunare ale solicitantului si, dupa caz, ale familiei acestuia.

• Pentru creditul de consum, angajamentele de plata lunare nu vor depasi 30%, iar pentru cel de investitii imobiliare, 35%.

• In cazul imprumuturilor luate pentru locuinte, avansul a crescut cu 10 procente – de la 15 la 25 la suta – iar garantia trebuie sa acopere in proportie de 133 la suta suma ceruta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro