Sari direct la conținut

Barajele plutitoare nu au oprit poluarea în zona arctică rusă

HotNews.ro
Poluare in zona arctica, Foto: youtube.com
Poluare in zona arctica, Foto: youtube.com

Concentrații semnificative de produse petroliere au fost găsite în spatele digurilor plutitoare instalate pe râul poluat din zona arctică, a declarat luni un oficial regional, potrivit AFP.

„În spatele digurilor plutitoare, vedem o concentrare mare de produse petroliere”, a declarat ministrul adjunct al Ecologiei pentru regiunea Krasnoiarsk, Yulia Goumeniouk, citată de agenția de știri Interfax.

„Asta înseamnă că barajele, conform evaluării noastre, sunt fie o măsură ineficientă pentru prevenirea poluării apei, fie au fost instalate prea târziu și după trecerea a prea multor praguri de apă”, a adăugat ea.

Potrivit acesteia, probele prezintă rate de poluare de la 80 la 116 ori mai mari decât limita autorizată.

Pe 29 mai, un rezervor diesel de la o centrală termică aparținând gigantului minier Norilsk Nickel s-a prăbușit în apropierea orașului arctic Norilsk, provocând o scurgere de 15.000 de tone de petrol în râul din apropiere și 6.000 de tone pe pământul din jurul rezervorului.

Rusia a comandat vineri un audit complet al infrastructurii sale riscante construite pe permafrost, slăbită de schimbările climatice, după prăbușirea unui rezervor de combustibil, care a dus la o poluare severă în zona arctică, scrie AFP.

Autoritățile ruse au declarat că au oprit în sfârșit progresia hidrocarburilor care s-au revărsat în special în râul Ambarnaïa. Este cel mai grav dezastru ecologic de acest gen din regiune, vizibil din spațiu.

Potrivit companiei care deține uzina, care este situată deasupra Cercului Arctic, scurgerea a avut loc din cauza scufundării în permafrost a stâlpilor fundației unui rezervor de depozitare a motorinei.

Pentru a evita „repetarea” unui astfel de incident, Parchetul General a dispus o „verificare completă” în toată Rusia a „infrastructurii periculoase situată în zone predispuse la topirea permafrostului”, solurile înghețate tot timpul anului la o adâncime între 2 și 15 m.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro