Sari direct la conținut

Barfa la birou poate dauna carierei?

HotNews.ro

Tuturor ne place sa barfim din cand in cand. Fie ca ne plangem de politica firmei la o tigara – alaturi de colegul de departament sau ca mai scapam o vorbulita despre „prospatura” de la Marketing, barfa de la locul de munca este un „organism” care se dezvolta odata cu firma.

Dar este barfa o metoda buna de a intari relatiile interumane, de a schimba informatii in speranta ca vei promova sau de a-ti face o idee despre sanatatea emotionala a angajatilor? Sau este, mai degraba, ca un virus toxic ce se propaga si afecteaza sanatatea organizatiei, amenintandu-ti siguranta locului de munca si scazandu-ti sansa de a promova?

Asa cum se intampla de cele mai multe ori in relatiile interumane, moneda are doua fete. Foloseste urmatoarele sugestii pentru a te asigura ca barfulitele nu-ti vor afecta ascensiunea profesionala.

Peter Post, autorul cartii „Avantajul etichetei in Afaceri: Aptitudini Personale pentru Succesul in Cariera”, sustine ca se poate face mult rau cu o simpla barfa nevinovata. „Barfa si raspandirea de zvonuri la locul de munca nu fac decat sa creeze o atmosfera stresanta”, spune acesta.

„Adauga stres in mediul profesional si vrei crea o situatie in care oamenii nu se mai concentreaza la treaba lor”. Iata de ce multe companii au o politica aparte prin care interzic barfitul si de ce conducerea nu ii priveste cu bunavointa pe cei care se angajeaza in astfel de comentarii.

Efectele negative ale barfei nu trebuie sa te tina insa departe total de intamplarile neprofesionale. De fapt, numerosi psihologi cred ca daca nu te amesteci absolut deloc in barfele de la serviciu, cariera ta ar putea avea chiar de suferit.

Siobhan Mellor, psiholog si autor al lucrarii „Barfa – modul preferat de intreaga natiune pentru petrecerea timpului”, crede ca o barfa folosita in mod corect te poate chiar ajuta. „Faptul ca esti la zi cu ultimele noutati despre felul in care se poarta ceilalti te ajuta sa iti creezi o harta sociala pe care localizezi ce este acceptat, ce e rau sau ce se considera a fi ciudat in comportamentul colegilor. Ba chiar poti afla ce fel de purtare iti imbunatateste imaginea sau, dimpotriva, iti strica reputatia”, sustine Mellor.

Kate Adams, editor, isi aminteste ca a fost aspru sanctionata in urma unei evaluari profesionale, din cauza ca a sustinut ca nu a stiut despre demisia brusca a sefului ei si despre decizia acestuia de a se angaja la o alta companie. „M-am gandit ca e politicos sa ma prefac ca nu am observat faptul ca seful meu isi lua pauze de masa prelungite si ca sustinea ca pleaca in vizite la client”, spune Adams.

„Ca asistent, am incercat intotdeauna sa imi acopar seful, intelegand prin asta si ascunderea faptului ca isi cauta un nou loc de munca, desi acest lucru era evident. Colegii mei au luat asta insa drept un semn ca nu eram implicata, ca eram o persoana surda la ce se intampla in jur”, mai spune Adams.

Karen Kirchner, partener al firmei „Career Management Consulting” din Connecticut, crede ca te poti implica linistit intr-o barfa de birou, atat timp ca respecti urmatoarele sapte reguli:

  • Barfeste doar din cand in cand si, mai ales, fii atent/a cine asculta.
  • Nu relua barfe care s-au mai discutat deja, deoarece s-ar putea sa se creada ca esti implicat/a direct.
  • Asculta cu atentie, dar vorbeste cat mai putin.
  • Tine minte ca orice spui este posibil sa fie dat mai departe. Gandeste-te la consecinte inainte de a vorbi.
  • Gandeste-te la cine spune barfa respectiva si la ce motive ascunse ar putea avea pentru a o face publica. Cateodata, oamenii „planteaza” informatii pentru a controla o anumita situatie.
  • Nu-i vorbi de rau pe cei din jur; comentariile pe care le faci se vor intoarce adesea asupra ta.
  • Daca ceva din ce ai spus ajunge la un prieten sau un coleg intr-o forma denaturata, cere-ti scuze si fii sincer. Acesta este singurul fel in care iti poti salva reputatia si diminua consecintele neplacute.

Sursa: career-advice.monster.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro