Sari direct la conținut

Basescu: Nu voi promulga legea care trece Registrul Comertului in subordinea Camerei de Comert

HotNews.ro

Presedintele Traian Basescu a anuntat vineri ca nu va promulga legea care prevede trecerea Registrului Comertului din subordinea Ministerului Justitiei in subordinea Camerei de Comert a Romaniei. Reamintim ca aceasta lege a fost votata marti in Parlament, stirnind atit protestul Ministerului Justitiei – care a acuzat ilegalitatea sa, cit si nemultumirea mediului de afaceri.

Traian Basescu a facut aceasta declaratie vineri, la deschiderea evenimentului „Topul national al firmelor private din Romania”, organizat de Consiliul National pentru IMM din Romania.

Initiatorii legii sint liberalul Cristian David, ginerele actualului sef al Camerei de Comert a Romaniei, Mihai Vlasov, si senatorul Dan Voiculescu.

Ministerul Justitiei i-a solicitat presedintelui Traian Basescu sa nu promulge aceasta lege, care ridica „probleme de constitutionalitate si conformitate cu alte legi in vigoare”.

Ministerul sustine ca, daca legea este promulgata, se pun in discutie programele de cooperare juridica in plan european, cum sunt E-justice si N-lex, precum si aplicarea unor directive europene in materia societatilor comerciale.

Miza legii: zeci de milioane de euro anual

Trecerea Registrului Comertului in subordinea Camerelor de Comert a creat de-a lungul anilor un adevarat scandal in Parlament. Primul proiect de lege care prevedea acest lucru a fost initiat in 2005 de liberali, intre care Ovidiu Silaghi, ministru al IMM. Legea a fost aprobata de Parlament, dar contestata la Curtea Constitutionala. In urma ridicarii exceptiei de neconstitutionalitate de catre un grup de deputati din mai multe partide politice, Curtea Constitutionala a declarat legea neconstitutionala in intregul ei.

In 2007, al doilea proiect de lege a fost introdus in Parlament tot de aceeasi echipa de liberali, care au eliminat mai intai unele prevederi referitoare la Registrul Comertului, dar au pastrat preluarea Biroului Unic si a informatiilor de la Registrul Comertului, gratuit precum si interzicerea, in favoarea camerelor de comert, a desfasurarii activitatii de asistenta pentru infiintarea, autorizarea si inregistrarea firmelor de catre Registrul Comertului. Legea nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi adoptata.

Democrat-liberalii acuzau la vremea respectiva ca liberalii au interese financiare si pentru asta doresc trecerea Registrului la Camerele de Comert. „Institutia este o sursa de bani inepuizabila, sunt bani colectati din taxe care ar intra in bugetul Camerei de Comert si care nu ar putea fi controlati de stat”, declara deputatul PD-L, Danile Buda, la vremea respectiva.

Conform cotidianului „Evenimentul Zilei”, bugetul Registrului a fost in 2008 de 48 de milioane de euro si a avut venituri anuale de 30 de milioane de euro. In baza de date a Registrului sunt inregistrate 400.000 de societati comerciale si are un patrimoniu evaluat anul trecut la peste 10 milioane de euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro