Sari direct la conținut

Basescu provoaca UE cu un nou cuvant: „performanta”

In discursul sustinut la Koeln, cu prilejul acordarii premiului Konrad Adenauer presedintelui Traian Basescu, acesta lanseaza stafeta romaneasca a unei Europe tinere.

Se cere performanta, nu pacea care a fost viziunea vechii Comunitati Europene: „Generatia mea, a altora fara par sau cu par alb, a avut ca reper principal pacea, dar noua generatie nu mai are aceasta problema“ a spus Basescu.

In 21 septembrie, primarul general al orasului Koeln, Fritz Schramma, i-a inmanat presedintelui roman premiul Konrad Adenauer, pentru contributia acestuia in a fi redat caracterul de metropola Bucurestiului, pe vremea cand a fost primar general al Capitalei.

Intre actiunile concrete, au fost mentionate restaurarea centrului istoric, modernizarea infrastructurii, de scoli si gradinite.

Ceremonia a avut loc in Piazzetta primariei din Koeln, in prezenta fostului presedinte german Richard von Weizaecker si a unui public de 400 de persoane.

Din delegatia romana au facut parte ministrul economiei si comertului Ioan Codrut Seres, consilierii prezidentiali Theodor Stolojan, Anca Ilinoiu si Adriana Saftoiu, secretarul de stat pentru afaceri europene, Adrian Vierita, ambasadorul Romaniei la Berlin, Bogdan Mazuru, consulul general la Bonn, Florin Vodita, primarii oraselor Sibiu si Cluj.

Alaturi de alti oficiali si invitati germani si romani, la eveniment au participat reprezentanti ai comunitatii romanesti din Germania.

In fata primariei din Koeln au demonstrat in dimineata decernarii premiului, protectorii de animale germani care nu au uitat faptul ca, in timpul cand a fost primar general al Bucurestiului, Basescu a lansat un program de exterminare a maidanezilor.

Acest protest nu a impiedicat insa desfasurarea fara incidente a ceremoniei, incheiata cu semnarea in Cartea de Aur a orasului Koeln si cu o cuvantare plina de accente a presedintelui roman, care a lansat o viziune particulara asupra Uniunii Europene.

Ca replica la euroscepticism, Basescu propune motivarea tinerei generatii, prin alte repere decat cele care au stat la baza vechii UE. „O Europa a viitorului nu poate fi conceputa in reperele vechi care au stat la baza constructiei pe care trebuie s-o primim prin Tratatul Constitutional.

Noi generatii ii este greu sa inteleaga o Europa care avanseaza spre prosperitate in aceleasi repere vechi, cum e pacea, pentru ca pacea e deja un bun castigat. Avem nevoie de o Europa performanta, iar a fi performant inseamna sa avem economii, care sa dea cetatenilor nostri bunastare.“

Accidentul transrapidului de la Emsland, soldat cu 23 de morti, a facut-o pe cancelarul Angela Merkel sa contramandeze intalnirea oficiala de 15 minute cu presedintele Basescu la Berlin, in ultima zi a vizitei sale de lucru in Germania, 22 septembrie.

Insa la deschiderea de vineri a Forumului International Bertelsmann, unde a participat si delegatia oficiala romana, Merkel a subliniat „nevoia de inspiratie, care poate veni de la tarile pentru care Europa, privita dinafara, inca reprezinta un model de succes“. Este o precizare care poate indica deschiderea germana spre sugestii cu aer de prospetime.

Acestora li s-a adaugat o serie de consideratii de ordin general ale cancelarului german, extrem de importante, dat fiind ca Germania va prelua presedentia Uniunii Europene.

Raportata la regiunile aflate in conflict armat, UE a ramas un model de succes, intruchipand libertate si bunastare, a precizat cancelarul Merkel la Forumul cu tematica „Viitorul Uniunii Europene“. „Cine are bani comuni, nu intra niciodata intr-un razboi intern.

Mai mult insa decat banii, razboiul intra-european este exclus prin impartasirea de valori comune: libertate, democratie, statul de drept, respectarea drepturilor omului“

Uniunea Europeana, in forma actuala, si-a pierdut din atractivitate, care s-a concretizat intr-un NU francez si olandez la adoptarea Constitutiei europene. Intr-un mediu economic intens concurential, apare teama si o tendinta nationala protectionista fata de pericolul somajului prin instrainarea locurilor de munca si invazia criminalitatii.

Acestora li se adauga temerile fata de un suprastat birocratic, care nu-si poate defini propriile granite si competente.

Merkel se refera la o „Europa a proiectelor“, care sa motiveze si sa ambitioneze noua generatie, fara a se da la o parte bazele istorice ale constiturii Uniunii Europene. Unul dintre acestea este pacea.

Dialogul intercultural si inter-religios urmeaza a fi concretizat intr-o conferinta islamica, in care respectul si toleranta sa nu excluda controversa, totul pe fondul unei mai bune cunoasteri reciproce.

Europa trebuie sa-si defineasca mai clar contururile interioare si exterioare, chiar si in limite geografice, a mai precizat cancelarul german. In acest sens au fost reluate tratativele de aderare cu Turcia, cuvantul-cheie in acest demers ramanand insa Ciprul.

Alt cuvint-cheie este dinamica economica, prin aceasta intelegandu-se liberalizarea pietelor in punctele vitale: energie, posta si telecomunicatii, aplicarea planului de actiune pentru serviciile financiare, repere unitare de calcul al impozitelor pe profitul firmelor.

Pentru reducerea birocratiei aparatului european se vehiculeaza sintagma „Better regulation“, iar in ce priveste globalizarea, o metafora: “sa ne aruncam impreuna in talerele cantarului“.

Angajamentul militar trebuie sa aiba si un suport politic, iar abordarea conflictelor impreuna cu partenerul american sa se deruleze “intr-o forma creativa si foarte angajata“ a spus Merkel la Forumul Bertelsmann.

Presedentia germana a Uniunii Europene se va angaja sa dezvolte o structura constitutionala europeana, bazata pe o baza contractuala, precum si crearea unui oficiu ministerial de externe european.

„Schengen e o delegare a suveranitatii nationale“, a mai spus Angela Merkel, metaforizand astfel starea de fapt a apartenentei europene, in care si Germania si Romania stau, de azi, cot la cot.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro