Sari direct la conținut

Basescu, Udrea, Geoana, Hrebenciuc. Politie politica sau teoria conspiratiei?

HotNews.ro

Elena Udrea acuza PSD ca foloseste serviciul secret aflat in subordinea ministerului de interne in lupta politica la fel de lejer cum Mircea Geoana si Viorel Hrebenciuc pretind ca SPP si STS ii spioneaza pe adversarii lui Traian Basescu. Probe nu aduc nici unii, nici altii. Udrea se bazeaza pe un curent de opinie, adica pe ceva extrem de vag, si ne cere sa o credem. Geoana scurge inregistrari pe la televiziuni din care iese, culmea, foarte bine si apoi se plange ca e urmarit de spionii lui Basescu. Si el ne cere sa-l credem. Dar nici unii nu ne-au convins ca nu se folosesc de servicii in cariera politica. Dimpotriva, ei insisi au alimentat constant paranoia publica.

Elena Udrea pare uneori beneficiara unor informatii privilegiate, o rasfatata a sintezelor si informatiilor de calitate. Tot ea l-ar fi amenintat pe Catalin Tolontan ca se ocupa de el informativ. Pare cam ciudat ca tocmai parlamentarii comisiei Udrea au fost inregistrati in timp ce complotau impotriva ei. Pe langa curentul de opinie care i-a soptit astazi Elenei Udrea ca PSD se foloseste de serviciul secret al MI, mai exista un curent de opinie care spune ca si ea foloseste ochiul si timpanul de la Cotroceni.

Totusi, cand Mircea Geoana se plange ca Traian Basescu vrea sa controleze serviciul secret din MI vorbeste de funie in casa spanzuratului. PSD a sacrificat doi ministri de interne din cauza inversunarii cu care Vanghelie si-a dorit controlul asa numitului doi si-un sfert.

Unul din sefii de acolo a fost schimbat fiind acuzat ca a furnizat informatii privilegiate unui ministru PSD. Altfel spus, partidul sau a dat suficiente probe ca se foloseste copios de asa numitul doisiunsfert. Astazi, serviciul secret din MI e suspectat ca s-ar fi implicat masiv, la comanda PSD, in ascultarea unor politicieni.

Unul dintre liderii PSD se lauda, joi, la Calinesti, ca „au inceput sa vina multe inregistrari si catre noi” si ca unele l-ar avea protagonist pe Mircea Basescu. Cine le-ar putea face, daca nu profesionisti din servicii secrete? Pe langa ei, e posibil ca fostii sefi din serviciile secrete, trasi in ultimii ani pe linie moarta sau trecuti in rezerva, sa se puna astazi la dispozitia unor partide.

De pilda, unul dintre scenariile vehiculate este ca insusi Mircea Geoana este captiv din cauza unor inregistrari realizate de gruparea Vanghelie-Iliescu. Dar iarasi nu e clar daca avem de-a face cu teoria conspiratiei, barfe de partid sau cu acte ordinare de santaj, care sa implice ofiteri de informatii activi sau pensionati. Batalia pentru serviciile secrete a intrat si in fata intimidarilor si amenintarilor.

Viorel Hrebenciuc a depus in Parlament un proiect de lege prin care vrea sa reorganizeze SPP si STS iar Geoana si Voiculescu vin cu un proiect-sperietoare pentru procurori. Mircea Geoana, cel care il acuza fara probe pe Traian Basescu ca pune in pericol statul de drept, propune el insusi, iata, ceva profund nedemocratic: procurorii cu mai mult de trei rechizitorii infirmate in instanta sa fie suspendati si, daca recidiveaza, dati afara din magistratura. Procentul de condamnari si achitari inregistrat de un procuror din Romania de azi nu are legatura numai cu competenta lui, ci si cu legile proaste, cu amanarile nesfarsite, cu prescriptia, cu judecatori corupti sau pur si simplu fricosi, cu avocati priceputi, in fine, cu multe altele.

Initiativele PSD au insa un scop precis: nu reformarea, ci intimidarea si demobilizarea unor institutii despre care ei cred ca lucreaza in beneficiul lui Traian Basescu. Hrebenciuc si Geoana transmit catre varful acestei institutii un mesaj clar de amenintare: daca venim la putere, va radem.

Cea mai mare parte a presei e dispusa sa inghita orice scenariu cu servicii secrete. Alti ziaristi agita in mod deliberat teoria conspriatiei dirijate de la Cotroceni, pentru a veni in sprijinul PSD. Cornel Nistorescu, de pilda, a devenit caz patologic. Se simte urmarit, spionat, lucrat de SPP si Cotroceni. Nici el n-ar putea furniza vreo proba, dar adeptii teoriei conspiratiei nu-si bat capul niciodata cu asta. Lor le lucesc ochii cand vorbesc despre Traian Basescu si servicii secrete, aud voci si vad umbre pe pereti.

Pe scurt, Romania n-a iesit inca din zodia securismului, din paranoia colectiva care postuleaza ca alegerile se decid cu ajutorul serviciilor. Se intampla asa si din cauza ca institutii cheie din sistemul de aparare n-au fost atinse de o reforma reala, ca fosti militieni si securisti dati afara din sistem colaboreaza, de la adapostul unor firme de protectie si paza, cu unele din cele sapte servicii secrete cate are Romania azi, ca nu exista nici azi un control parlamentar real si eficient asupra SRI si SIE.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro