Bastion NATO, inaugurat în Marea Baltică. Germania întărește apărarea alianței împotriva amenințărilor Rusiei
Germania a inaugurat luni un nou cartier general naval multinațional pentru Marea Baltică, capabil să conducă operațiuni pentru NATO în timpul unui conflict, în timp ce alianța militară își sporește concentrarea asupra zonei pe fondul tensiunilor în creștere cu Rusia, informează Reuters.
„Mesajul nostru către partenerii noștri și către cei care ne amenință pacea este simplu: Germania își respectă cu fermitate angajamentele”, a declarat ministrul Apărării, Boris Pistorius, în timpul discursului său la ceremonia la comandamentul naval al țării din orașul de coastă Rostock, în incinta căruia se află cartierul general.
„Cartierul general va juca un rol crucial în pregătirea rapoartelor privind situația militară și în răspunsul la provocările regionale, inclusiv în protejarea intereselor statelor membre NATO împotriva acțiunilor agresive, în special având în vedere proximitatea Rusiei.”
Înființarea acestei facilități subliniază importanța crucială a Mării Baltice pentru NATO după deteriorarea relațiilor cu Rusia în urma războiului din Ucraina, Flota Baltică a Moscovei având baza în apropiere de Kaliningrad.
Asigurarea rutelor maritime deschise prin Marea Baltică a devenit vitală pentru alianță de la extinderea acesteia spre est, după sfârșitul Războiului Rece, care a determinat aderarea la NATO a Poloniei, Lituaniei, Letoniei, Estoniei și, acum recent, a Finlandei și Suediei spre nord.
În trecut, rolul principal al NATO ar fi fost să blocheze intrarea vestică în Marea Baltică pentru a împiedica Flota Baltică a Uniunii Sovietice să ajungă în Marea Nordului, unde navele sale de război ar fi putut ataca convoaiele de aprovizionare ale SUA, esențiale pentru apărarea Europei.
Astăzi, NATO trebuie să se asigure că rutele maritime rămân deschise, deoarece acestea ar putea constitui singura linie de aprovizionare a statelor baltice în cazul în care coridorul terestru îngust care le leagă aceste state de Polonia și, astfel, de restul teritoriului NATO din Europa, ar fi blocat în cazul unui conflict cu Rusia.
Doar două drumuri și o linie de cale ferată traversează coridorul lat de 65 km – Coridorul Suwalki – care este înghesuit între exclava rusească Kaliningrad, puternic înarmată, la vest și Belarus la est.
Germania, care deține cea mai mare flotă din regiune, este preocupată de ceva vreme de prezența Moscovei în Marea Baltică. După anexarea penisulei Crimeea de către Rusia în 2014, Berlinul a forjat o alianță a forțelor navale occidentale riverane Mării Baltice.
Noul sediu, cu aproximativ 120 de angajați germani și până la 60 de angajați internaționali în timp de pace, va fi condus de un amiral german, cu un adjunct polonez și un șef de stat major suedez.
Unsprezece națiuni au trimis personal acolo – Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Marea Britanie, Italia, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia și Suedia.